Hjertestartere er låst inde efter normal arbejdstid

Kun 916 ud af 2023 hjertestartere er tilgængelige i alle døgnets 24 timer. Mads Heiberg Hansen fik hjertestop og havde akut brug for en hjertestarter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvis man får hjertestop uden for almindelig arbejdstid, er det langt fra sikkert, man kan komme til en hjertestarter. 

Der er 2023 hjertestartere i vores region, men kun 916 af dem er tilgængelige i alle døgnets 24 timer. Flere af dem er nemlig låst inde i for eksempel en hal eller retsbygning, og derfor utilgængelige om aftenen og i weekenderne. 

Én af dem, der havde akut brug for en hjertestarter var den nu 27-årige Mads Heiberg Hansen, hvis hjerte pludselig gik i stå. 

- Det var en meget mærkelig oplevelse. Jeg har altid været sund og rask og har aldrig fejlet noget. Og så lige pludselig så vågner man op i en ambulance og får at vide, at man har haft hjertestop, siger han til TV ØST.

quote Det var en meget mærkelig oplevelse. Jeg har altid været sund og rask og har aldrig fejlet noget

Mads Heiberg Hansen, hvis hjerte pludselig gik i stå

- Det var meget overvældende og egentlig også virkelig svært at forstå. 

Husker ingenting

Mads Heiberg Hansen husker ikke noget fra episoden. Han faldt om på et løbebånd i Fitness World på Torvet i Nykøbing. Han rutsjede af båndet. Det var den 2. januar 2015.

Susanne Håkonsson, som løb på et af løbebåndene ved siden af, kom og begyndte at give ham førstehjælp sammen med hendes mand. Receptionisten, Kasper Joakim Andersen, spurtede af sted og fandt en hjertestarter. 

- Jeg havde det egentlig fint, fordi jeg har ikke rigtigt oplevet noget af det. Det var meget mine omgivelser, min famlie og mine nærmeste, der var meget påvirket af det, siger Mads Heiberg Hansen. 

quote Jeg havde ikke været her, hvis ikke de havde kunnet komme og støde mig med den hjertestarter og fået mit hjerte i gang igen

Mads Heiberg Hansen, hvis hjerte pludselig gik i stå

- Jeg er glad for, at der var nogen i nærheden, som kunne give mig førstehjælp, og så kunne få hentet en hjertestarter.

Det er livsvigtigt

Hvad synes du om, at mange hjertestartere er låst inde? 

- Nu var det heldigt, at der var en i nærheden, der sad udvendigt, som var til at komme til. Men jeg tror, der havde været mange i min omgivelser og familie, der havde været kede af det, hvis ikke, der havde været en hjertestarter, der var til at få fat i, siger Mads Heiberg Hansen.

- Det er livsvigtigt. Jeg havde ikke været her, hvis ikke de havde kunnet komme og støde mig med den hjertestarter og fået mit hjerte i gang igen. Så det er altafgørende. 

flemming.sub_.03.jpg
Læs også
Guldborgsund: Byer mangler døgnåbne hjertestartere
flemming.sub_.03.jpg
Læs også
Guldborgsund: Byer mangler døgnåbne hjertestartere

Nyhedsoverblik