Hjemmeplejen får lov at smide kitlen: - Jeg kan ånde

Slagelse Kommune har givet ekstraordinær dispensation i hedebølgen til at hjemmeplejen kan have egen t-shirt på. Både personalet og FOA jubler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg kan ånde. Jeg var simpelthen lukket inde i et telt eller i en bil, hvor alle vinduerne er lukket. Man kan mærke forskel.

Sådan siger social- og sundhedsassistent Charlotte Ladefoged, som arbejder i Slagelse Kommune. Både hun og hendes kolleger har ekstraordinært fået lov til at smide den varme kittel, som de ellers plejer at være iført. 

quote Vi har armene oppe. Det er rigtig godt for personalet. Det er rigtig godt for dem, de skal passe. Det er ren win-win, at man prøver at tackle, at vi har en hedebølge

Jens Nielsen, forbundssekretær, FOA

Det er hedebølgen, der har fået Slagelse Kommune til at give dispensationen. Temperaturerne er de seneste dage steget til op over 30 grader flere steder. 

- Det er simpelthen fordi nogle har haft det alt for varmt, mens de har været på arbejde, så de har fået det fysisk dårligt, så vi har været nødt til at søge nogle andre muligheder for deres arbejdsmiljø i de her dage, siger Therese Gjerde Jensen, der er konstitueret leder af hjemme- og sygeplejen i Slagelse Kommune.

Som en skijakke

Det betyder helt konkret, at hjemmeplejepersonalet har fået lov til, at undlade at bruge den kittel, som de ellers normalt er iført. 

En kittel, som ifølge social- og sundhedsassistent, Charlotte Ladefoged, er varm at have på.

- Det arbejdstøj vi har på, det er sindssygt varmt at rende rundt med. De her bukser har vi jo på hele året. De er behagelige nok, men vores trøjer de er som at have en skijakke på. Vi kan simpelthen ikke ånde i dem, siger Charlotte Ladefoged. 

Og hun er ikke den eneste, der har den holdning. For en undersøgelse som fagforbundet FOA har lavet blandt deres medlemmer på landsplan viser, at 69 procent af medlemmerne bruger uniform eller særligt arbejdstøj, som de ikke mener er passende til sommerbrug.

Derfor glæder det fagforbundet FOA, at Slagelse Kommune går foran og tager konsekvensen af hedebølgen. For FOA har indtil videre ikke hørt om lignende eksempler.

- Vi har armene oppe. Det er rigtig godt for personalet. Det er rigtig godt for dem, de skal passe. Det er ren win-win, at man prøver at tackle, at vi har en hedebølge, siger Jens Nielsen, der er forbundssekretær i FOA og sidder med i arbejdsmiljørådet.

Id-kort er vigtigt

De følgende dage vil man altså derfor kunne se plejepersonale fra Slagelse Kommune i en lys t-shirt med deres uniformsbukser. Men der er krav til t-shirten, som personalet kan bruge.

- Det skal være en helt almindelig t-shirt som skal kunne vaskes på 60 grader. De har fået nogle forholdsregler til, hvordan det skal kunne vaskes, for at det kan overholde hygiejnereglerne, og så skal de bruge værnemidler, når de er hos borgerne, som de skal altid, siger Therese Gjerde Jensen, leder af hjemme- og sygepleje i Slagelse Kommune.

Desuden er det vigtigt, at både borgere og plejepersonale er opmærksomme på, at personalet kan identificere sig, når de er på arbejde.

- De skal naturligvis bære deres id-kort synligt. Det skal de altid, men det er bare særlig vigtigt nu, hvor de ikke er lige så genkendelige, som de plejer at være, siger Therese Gjerde Jensen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er vigtigt, at plejepersonalet kan identificere sig, når de bærer egen t-shirt. 
Det er vigtigt, at plejepersonalet kan identificere sig, når de bærer egen t-shirt. 

Bør tænke over uniformen

Ifølge lederen er det også Slagelse Kommunes hensigt, at udskifte dele af uniformen fremover.

- Jeg ved, at vi rigtig gerne vil have t-shirts i vores sortiment, og det forventer jeg også vi får i fremtiden, siger Therese Gjerde.

Det er også en udtalelese, der vækker glæde hos FOA.

- Det er godt, at man fremover tænker over, at den uniform man har på ikke bare er for syns skyld, fordi man har vedtaget en beklædningspolitik, men også rent faktisk er med til, at man kan udføre arbejdet rigtig godt. Det er sund fornuft og dejligt at høre, siger Jens Nielsen, forbundssekretær i FOA.

Fagforbundets anbefalinger er, at kommunerne selv i samarbejde med plejepersonalet beslutter, hvordan de løser situationer som denne med hedebølgen.

sol.jpg
Læs også
Hedebølge tvinger plejepersonale ud af kitlerne
sol.jpg
Læs også
Hedebølge tvinger plejepersonale ud af kitlerne

Nyhedsoverblik