Lysten til ø-liv spreder sig: - Her kan man godt drikke en bajer med naboen over hækken

For tredje år i træk oplever de danske småøer en stigning i antallet af indbyggere. Bedst ser det ud på Agersø.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

15 minutter sejlads fra Skælskør, midt mellem Storebælt og Smålandsfarvandet, ligger Agersø. Og her kan de noget særligt.

Det kan Sven Jørgensen skrive under på, for han har forladt fastlandet sammen med sin kone og to plejebørn på otte og ti år og har slået sig ned på øen.

- Det er jo fantastiske mennesker, der er herovre. Her kan man godt drikke en bajer med naboen over hækken, og det er der ikke så meget af andre steder. Man kommer hinanden ved, og alle hjælper til, siger han.

quote Vi er rigtig glade for, at der kommer flere folk, for jo flere folk, der kommer, jo mere liv er her både socialt og økonomisk

Bente Topsøe-Jensen, formand, Agersø Beboerforening

Flere flytter til småøer

Den oplevelse står Sven Jørgensen ikke alene med. I hvert fald har de 27 danske småøer for tredje år i træk samlet set oplevet en stigning i indbyggertallet, viser tal fra Danmarks Statistik.

Og det er på Agersø, man har oplevet den procentuelt største stigning i 2018. 16 nye beboere er kommet til, hvilket er en stigning på 9,2 procent.

Borgere på Orø kæmper for deres læge
Læs også
Orø-borgere på barrikaderne:
De kæmper for at beholde deres ø-læge
Borgere på Orø kæmper for deres læge
Læs også
Orø-borgere på barrikaderne:
De kæmper for at beholde deres ø-læge

- Det er jo fantastisk. Vi er rigtig glade for, at der kommer flere folk, for jo flere folk, der kommer, jo mere liv er her både socialt og økonomisk, siger Bente Topsøe-Jensen, der er formand for Agersø Beboerforening.

- Vi kan netop byde på et godt socialt liv, vi kan byde på natur, vi kan byde på ro og fred, og så specifikt for Agersø kan vi byde på, at vi heller ikke er længere væk fra fastlandet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bente Topsøe-Jensen er formand for Agersø Beboerforening - og hun er ikke overraskende glad for den positive udvikling.
Bente Topsøe-Jensen er formand for Agersø Beboerforening - og hun er ikke overraskende glad for den positive udvikling. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Det mærker den lokale købmand også, som har set sig nødsaget til at udvide butikken med 30 kvadratmeter – eller fra 60 hylder med varer til 168.

Læs også
Nye tilflyttere bydes velkommen med bustur: - Det er et rigtig fint initiativ
Læs også
Nye tilflyttere bydes velkommen med bustur: - Det er et rigtig fint initiativ

-  Siden vi er startet, har vi faktisk haft en pæn stigning år for år. Vi har mange faste kunder, og vi har rigtig mange sommerhusejere, der kommer mere og mere. Det er jo rigtig dejligt. Turisterne kommer også mere og mere, fordi sejladsen ikke er så voldsomt sammenlignet med andre øer, siger indehaveren af Agersø Købmandshandel, Peter Olsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

I købmandsforretningen på Agersø går det rigtig godt.
I købmandsforretningen på Agersø går det rigtig godt. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Færgepriser gør en forskel

Og netop det med sejladsen spiller en ret væsentlig rolle for ikke bare Agersøs fremgang, men også de andre øer som Orø og Fejø. Spørger man Sammenslutningen af Danske Småøer er en af årsagerne nemlig, at man fra politisk hold i 2016 valgte at sætte færgetaksterne til småøerne ned.

quote Jeg tror, der er nogen, der også vil ud og bo hos os på de små øer og søger naturen og fællesskabet og det at være en en del af et lille samfund.

Dorthe Winther, formand, Sammenslutningen af Danske Småøer

- Men der er ingen tvivl om, at nedsættelse af færgetakster har da gjort noget, selvom vi ikke er i mål endnu. Det har skabt en fokus på, at det er muligt at komme ud til de små øer forholdsvist billigt, siger formand Dorthe Winther.

Men også de naturskønne omgivelser og et rigt foreningsliv gør en forskel, lyder det.

- Jeg tror, der er en modtendens til det at flytte til de større byer. Jeg tror, der er nogen, der også vil ud og bo hos os på de små øer og søger naturen og fællesskabet og det at være en en del af et lille samfund. Jeg tror, det er derfor, vi ser de gode befolkningstal, siger Dorthe Winther.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Lars Andersen - TV ØST
Lavere færgetakster har muligvis været med til at lokke flere tilflyttere til øerne. Også børnefamilie er flyttet til.
Lavere færgetakster har muligvis været med til at lokke flere tilflyttere til øerne. Også børnefamilie er flyttet til. Foto: Lars Andersen - TV ØST

- Man er nødt til at smile lidt

Tilbage på Agersø har Sven Jørgensen og hans familie ikke ladet sig holde tilbage af, at øens skole lukkede i 2014. Færgen sejler nemlig stabilt.

- Den sejler normalt til punkt og prikke. Du skal bare være der fem minutter før, og det tager et kvarter at sejler over, hvis det går, som det skal. Så kan du sidde der og sludre lidt med naboen eller genboen, siger han.

Tilflyttere
Læs også
Flyttede fra det pulserende byliv til en nedlagt gård på landet: - Der er ikke noget, jeg savner
Tilflyttere
Læs også
Flyttede fra det pulserende byliv til en nedlagt gård på landet: - Der er ikke noget, jeg savner

Og han håber, at flere vil gøre som ham og rykke fra fastlandet til Agersø – så længe de er klar til at komme tæt på de andre beboere.

- Du kan ikke være herovre, hvis du bare vil gå og gemme dig derinde. Så kan man ikke være sådan et sted. Man er nødt til at smile lidt, siger Sven Jørgensen.

 


Nyhedsoverblik