Her får medarbejderne en forlænget weekend hver uge året rundt

De administrative medarbejdere i Odsherred Kommune får fra september en arbejdsuge på fire dage til glæde for både arbejdsmiljø og borgere, håber de.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Som den første kommune i landet får de ansatte i administrationen i Odsherred Kommune med al sandsynlighed en fire-dages arbejdsuge, hvor de kan holde fri om fredagen. 

Politikerne i Økonomiudvalget i Odsherred Kommune skal stemme om ordningen i næste uge, men den klare formodning er, at den bliver vedtaget.

Både medarbejdere og ledelse opfatter da også den nye ordning som en win-win-ordning.

odsherred_kommune.jpg
Læs også
Kommune dropper fredag - ansatte skal arbejde fire dage
odsherred_kommune.jpg
Læs også
Kommune dropper fredag - ansatte skal arbejde fire dage

For dels er det godt for arbejdsglæden på arbejdspladsen, og dels giver det mulighed for at give kommunens borgere en bedre service ved at kunne holde længere åbent i de såkaldte ydertimer. 

Udsigten til en forlænget weekend hver uge glæder da også de medarbejdere, TV2 ØST talte med på rådhuset i dag.

quote Så kan vi jo gøre nogle ting og tage på tur i vores autocamper på forlænget weekend, så det bliver dejligt

Susan Jensen, informationsassistent, Odsherred Kommune

- Som medarbejder er fordelen, at der er en fleksibilitet, og samtidig får jeg tre sammenhængende fridage, som kan være med til at give noget ekstra energi til de andre fire dage. Det er så vigtigt, at vores ledelse husker, at vi har en fire-dages arbejdsuge og ikke sender mails om fredagen, og jeg skal også selv være opmærksom på det, siger Anette Sørensen, der er direktionskonsulent i Odsherred Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet. 

- Jeg synes, at det er fint, at vi er med på kortet over at være fremme i skoene i forhold til at tænke moderne arbejdstid og arbejdsliv, siger Anette Sørensen, der er direktionskonsulent i Odsherred Kommune.
- Jeg synes, at det er fint, at vi er med på kortet over at være fremme i skoene i forhold til at tænke moderne arbejdstid og arbejdsliv, siger Anette Sørensen, der er direktionskonsulent i Odsherred Kommune. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Susan Jensen er enig. Hun er informationsassistent i kommunens kommunikationsafdeling.

- Det betyder, at jeg har en længere weekend, og jeg har en mand, der nogle gange har mulighed for at tage fri om fredagen. Og så kan vi jo gøre nogle ting og tage på tur i vores autocamper på forlænget weekend, så det bliver dejligt, fortæller hun. 

quote Det er så vigtigt, at vores ledelse husker, at vi har en fire-dages arbejdsuge og ikke sender mails om fredagen, og jeg skal også selv være opmærksom på det.

Anette Sørensen, direktionskonsulent, Odsherred Kommune 

I dag holder administrationen åbent mellem 10 og 14 fra mandag til onsdag, om torsdagen er der åbent om eftermiddagen fra 15 til 17.30 og fredag fra 10-12. Det er de tider, der sandsynligvis bliver udvidet fra mandag til torsdag, mens der altså er lukket om fredagen.

- Vi ligger et sted, hvor vi har en række medarbejdere, der pendler og derfor arbejder mange hjemme om fredagen, der er en kort dag. Derfor fik vi tanken om at se, om vi kunne lave det her og give medarbejderne tre dage til at restituere i. Så vi taler om, at fredag kan blive den nye lørdag, fortæller Claus Steen Madsen, der er kommunaldirektør i Odsherred Kommune.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Hemmeligheden bag firedages-ugen

Inspirationen til Odsherreds Kommunes nye arbejdstidsmodel kommer blandt andet fra det private arbejdsmarked. Ledelsen i Odsherred har nemlig kigget på det digitale bureau IIH Nordic, der laver digital markedsføring og webanalyser. Virksomheden, der har hovedsæde i København, har 50 medarbejdere.  

 

Hos IIH nordic har man positive erfaringer med fire-dages modellen og holder fri om fredagen, som administrationen i Odsherred Kommune også kommer til. Der er dog den forskel, at i IIH Nordic arbejder medarbejderne kun 30 timer om ugen, men stadig til fuld løn. I Odsherred Kommune har medarbejderne fortsat en 37 timers arbejdsuge. IIH-Nordic har haft fire-dages arbejdsuge siden februar 2017.


TV2 ØST har talt med afdelingsleder Christian Doeleman-Lassen om fordele og ulemper ved modellen:

 

Hvad er det medarbejderne i Odsherred, der nu får en firedages-uge, kan glæde sig til?

 

- De kan glæde sig til at få en længere weekend. Det med at have en tre-dages weekend i stedet for at have to dage gør bare en kæmpestor forskel. Det føles som en lille ferie i stedet for en weekend, der hurtigt forsvinder som dug for solen. Det betyder, at man møder op på arbejde med med ny energi og mere overskud, synes jeg. Det giver folk nogle muligheder for at gøre nogle ting på den fredag, som de ikke ellers når til hverdag. Det kan være at hente sine børn tidligt og være sammen med dem, eller det kan være at løbe sig en tur, eller det kan være at fordybe sig i et eller andet, noget undervisning eller noget fagligt, man gerne vil blive bedre til. Som medarbejder har man helt frie rammer. Men overordnet set handler det om at nå nogle af de ting, man ikke når i hverdagen.

 

Men i sidste ende kommer der mindre arbejde ud af det?

 

Nej, egentlig ikke. Det, vi har fokuseret meget på, er at skære al den spildtid, der er i en normal arbejdsdag, væk. For eksempel ved at holde kortere møder, ved at give folk mulighed for fordybelse og koncentration. Vi arbejder med en teknik, hvor man tænder en rød lampe ovenpå computeren, og så har man 25 minutter, hvor man arbejder koncentreret. Vi skærer simpelthen al spildtid væk, så vi når det samme arbejde som tidligere.

 

Er der nogle ulemper ved det her?

 

Den største risiko er, hvis man ikke formår at være effektiv. Det er klart, at så er det et stressmoment. Det kræver, at man kan nå de samme ting, som hvis vi var her 37 timer. Vi er effektive, men ikke på en stressende måde. Det er mere et spørgsmål om at skære tidsspild væk.  Afbrydelser på e-mail og telefon, undgå unødvendige møder, hvor man sidder og tænker, at det kunne man have gjort på den halve tid. Det kender alle kontormedarbejdere. Der er ingen, der savner længere møder.

 

Hvilken vigtig pointe vil du give videre til Odsherred?

 

Nu har vi kørt med det her i to et halvt år, og vi har lavere sygefravær, vi har meget højere medarbejdertilfredshed, vi får mange flere jobansøgninger, end vi fik tidligere. Vi tjener flere penge. Der er ikke så mange ulemper ved det.

 

Læs mere om IIH Nordic og den fire-dages arbejdsuge

Den nye arbejdstidsaftale betyder, at medarbejderne skal arbejde en halv time længere tre dage om ugen. De ansatte har i dag allerede en længere arbejdsdag torsdag, hvor de arbejder omkring ti timer. Odsherred Kommune vil gerne kunne holde længere tid åben, og derfor vil medarbejderne selv kunne bestemme, hvilken ugedag de vil have en ekstra lang dag og arbejde ti timer.

- Det er et spændende initiativ, og nu skal vi prøve det. I vores team har vi allerede lagt en lille plan for, hvem der har lang tid hvilke dage, og det bliver fint, siger Susan Jensen.

 - Jeg synes, at det er fint, at vi er med på kortet over at være fremme i skoene i forhold til at tænke moderne arbejdstid og arbejdsliv, siger Anette Sørensen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Susan Jensen glæder sig til udsigten til at holde fri om fredagen og har ikke noget imod længere arbejdsdage på ugens øvrige hverdage. 
Susan Jensen glæder sig til udsigten til at holde fri om fredagen og har ikke noget imod længere arbejdsdage på ugens øvrige hverdage.  Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

De nye arbejdstider bliver - hvis ordningen bliver stemt igennem - indført efter sommerferien og er i første omgang et treårigt forsøg. Forløbet op til den endelige beslutning har været undervejs længe og er endt i en positiv optimisme. 

- Det har været en lang proces, og den måde, medarbejderne reagerer på, er selvfølgelig forskellig. Nogen frygtede, at vi nu fik fire lange torsdage. Vi har haft et forskningsteam ind over, for når man går ind og ændrer folks arbejdstider, så påvirker det medarbejderen rigtig meget. Derfor har vi også arbejdet rigtig meget med det her, og derfor er folk også endt med at være positive over for det, fortæller Eva Haupt-Jørgensen, der er fællestillidsrepræsentant for de HK-ansatte i Odsherred Kommune. 

Møder først på aftenen

Med de ekstra timer medarbejderne er på rådhuset fra mandag til torsdag, vil der for borgerne nu være mulighed for at aftale et møde på en hverdagsaften. 

- Det kan selvfølgelig være svært for den enkelte medarbejder at overskue, hvor timerne skal placeres på de fire arbejdsdage, så vi lægger op til et tæt samarbejde i de enkelte afdelinger, hvor man tager hensyn til alle. Vi håber på, at alle kan få deres ønsker opfyldt, siger Claus Steen Madsen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Inspirationen til Odsherreds Kommunes nye arbejdstidsmodel kommer blandt andet fra det private arbejdsmarked, fortæller kommunaldirektør Claus Steen Madsen
Inspirationen til Odsherreds Kommunes nye arbejdstidsmodel kommer blandt andet fra det private arbejdsmarked, fortæller kommunaldirektør Claus Steen Madsen Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

I den nye arbejdstidsaftale får medarbejderne også tildelt to timer om ugen som de kan bruge til kompetenceudvikling. 

- I forhold til mit job vil det være at følge med i, hvad der er af trends på området i forhold til at betjene direktionen og byrådet. Sætte mig ind i lovgivning, og hvad er det for nogle ændringer, der ligger der, fortæller Anette Sørensen.

Skal lade være at tjekke mails

Signe Pihl-Thingvad, der forsker i ledelse og psykisk arbejdsmiljø og er leder på Public Administration på Syddansk Universitet mener, at den nye model, Odsherred nu indfører, er interessant.

- Den administrative medarbejdergruppe vil i forvejen være den gruppe, som godt kan finde på at sidde et par timer ekstra, fordi de er optaget af deres arbejde, og fordi de typisk vil switche ind og ud og tjekke mail. Så det lyder som det helt rigtige at holde fri fredag, hvis medarbejderne så kan holde sig fra at tjekke mails, siger Signe Pihl-Thingvad og tilføjer:   

- Om modellen er god afhænger også meget af den enkelte medarbejders privatliv. Det kan være svært med lange dage, hvis man har børn, og det kræver en partner, der også kan være fleksibel. Men umiddelbart tænker jeg, at modellen lyder rigtig fornuftig. Medarbejderne får en længere periode, hvor de kan restituere, og vi ved, at længere restitutionsperioder er stressforebyggende, siger Signe Pihl-Thingvad. 

Hensyn til forskellige behov

Hvis der skulle være medarbejdere i kommunen, der som småbørnsforældre ikke kan få de nye arbejdstider til at hænge sammen, så er den nye fire-dages uge frivillig, og den enkelte medarbejder kan vælge at arbejde som hidtil 

- Vi er forskellige steder i livet og har forskellige behov, men hvis vi prøver at lægge de behov og ønsker sammen, så ser vi, om det ikke kan gå op, og så håber vi, at vi kan skabe nogle bedre vilkår for den enkelte medarbejder, siger Claus Steen Madsen.


Nyhedsoverblik