Henrik Sass Larsens afløser vil kæmpe for landdistrikterne

Tanja Larsson fra Faxe Ladeplads er nyt medlem af Folketinget, efter Henrik Sass Larsen har valgt at trække sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Socialdemokraten Tanja Larsson kunne se frem til en travl dag, da vækkeuret ringede i morges. Hun skulle både køre forældrene til lufthavnen og have lavet nyt køkken i huset i Faxe Ladeplads. Kort før middag fik hun dog travlt på en helt anden måde.

Socialdemokraten Henrik Sass Larsen trækker sig nemlig fra Folketinget. Han skal nu være direktør for brancheorganisationenen DVCA, der repræsenterer danske venture- og kapitalfonde. Det betyder, at Tanja Larsson som førstesuppleant overtager pladsen.

quote Jeg var fuldstændig blæst bagover og overrasket. Jeg havde slet ikke set det komme

Tanja Larsson (S), nyt folketingsmedlem

- Det har været en meget begivenhedsrig dag, må jeg sige. Det er en af de dage, hvor man altid vil kunne huske præcis, hvor man stod og hvad man lavede, siger hun til TV2 ØST.

henrik_sass_larsen-fotograf_steen_brogaard.jpg
Læs også
Henrik Sass forlader Folketinget
henrik_sass_larsen-fotograf_steen_brogaard.jpg
Læs også
Henrik Sass forlader Folketinget

Alt det kendte Tanja Larsson dog intet til, før Socialdemokratiets parisekretær Jan Juul Christensen ringede til hende kort før middag - blot få minutter før Sass Larsens afgang blev meldt ud offentligt. Han ville høre, om hun havde det godt, og hvad hun gik og lavede.

- Du skal nok til at lave noget andet nu, lød det fra partisekretæren, som derefter forkyndte nyheden.

- Jeg var fuldstændig blæst bagover og overrasket. Jeg havde slet ikke set det komme. Jeg måtte lige gå en tur i skoven med slukket telefon for lige at lade det synke ind, siger Tanja Larsson.

Vil kæmpe for landdistrikterne

Tanja Larsson er uddannet fysioterapeut, og det er især hendes oplevelser i sundhedsvæsenet, der har formet hendes holdninger.

quote Borgerne skal kunne mærke, at landdistrikterne kommer i fokus

Tanja Larsson (S), nyt folketingsmedlem

- Jeg valgte at stille op til Folketinget, fordi jeg lige siden kommunalreformen kunne se, hvordan sundhedssystemet begyndte at erodere. Sundhed og det at have velfærdssamfundet tæt på betyder rigtig meget for et samfund, siger hun til TV2 ØST.

Som folketingsmedlem er det derfor især landområderne, Tanja Larsson vil kæmpe for. 

- Borgerne skal kunne mærke, at landdistrikterne kommer i fokus. Hvordan sikrer vi sammenhængskraften? Hvordan sikrer vi, at der er gode, lokale skoler i landsbyerne og at vi kan behandle vores ældre godt og ordentligt i hele landet, spørger hun.

Læs også
Skuffelse:
Hel egn står uden lokale folkevalgte
Læs også
Skuffelse:
Hel egn står uden lokale folkevalgte

Fik flere stemmer end Sass

Tanja Larsson ved endnu ikke, hvad hendes program står på de næste dage. På grund af Socialdemokratiets forbud mod dobbeltmandater skal hun udtræde af byrådet i Faxe Kommune, når hun starter som folketingsmedlem.

- Det bliver meget vemodigt for mig, men sådan er reglerne jo. Indtil da har vi travlt med budgetforhandlinger i kommunen, så det kommer jeg til at tage mig af de næste dage, siger Tanja Larsson.

På valgdagen den 5. juni i år fik Tanja Larsson 4.197 personlige stemmer. Det er flere stemmer end Henrik Sass Larsen, der fik 4.017 personlige stemmer, men rakte ikke til en plads i Folketinget.

For når man blot stemmer på Socialdemokratiet og ikke en bestemt kandidat, lander stemmerne hos den, der står højest på stemmesedlen i valgkredsen. Selvom Tanja Larsson stod øverst på stemmesedlerne i Faxekredsen, stod Henrik Sass-Larsen højere på listen i resten af kredsene i Sjællands Storkreds – og derfor kunne han snuppe Socialdemokratiets ottende mandat i storkredsen.

Blå bog: Tanja Larsson

Tanja Pedersen Larsson (S) er født i Haslev i 1977 og bor i dag i Faxe Ladeplads.

 

Hun er i dag byrådsmedlem i Faxe Kommune, hvor hun sidder i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt Plan- og Kulturudvalget.


Tanja Larsson er uddannet fysioterapeut i Næstved i 2005 og læser til dagligt en master i public health på Lund Universitet. Hun har tidligere arbejdet som blandet andet indsatsterapeut og visitator i Frederiksberg Kommune.


Nyhedsoverblik