Heftig debat om prøver i folkeskolen – flertal vil droppe de nationale tests

Eleverne i folkeskolen i Holbæk slipper for de omdiskuterede nationale tests. I hvert fald hvis det står til et flertal i kommunalbestyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det udløste heftig debat, da de nationale tests onsdag aften var på dagsordenen i kommunalbestyrelsen i Holbæk.

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Lokallisten, Enhedslisten og SF fik vedtaget deres forslag om, at kommunen søger dispensation hos Undervisningsministeriet, så de nationale tests kan droppes.

- Vi synes, at eleverne bliver presset unødigt, når vi alligevel ikke kan stole på resultaterne, derfor beder vi om at blive fritaget for test på alle klassetrin, sagde Susanne Utoft (Lokallisten), formand for Udvalget for Børn og Skole.

Hun blev suppleret af Bente Röttig (SF):

quote Jeg er ikke ubetinget tilhænger af de nationale tests, når de er behæftet med fejl

Rasmus Brandstrup Larsen (V)

- Vi vil ikke være med til at lave nationale tests på alle klassetrin, så længe der ikke er en ordentlig måde at gøre det på. Selv de forskere, der har været med til at udforme testene, er forbeholdne overfor, at testene bliver brugt som evalueringsredskab overfor de enkelte elever.

Blå partier stemte imod

Venstre, konservative, Liberal Alliance og radikale stemte imod.

- Jeg er selv folkeskolelærer gennem mange år. Jeg har altid brugt nationale tests. Jeg bruger dem som et pædagogisk redskab, hvor jeg se, hvor eleverne er og flytte eleverne fagligt. Det er et værktøj, men det er jo slet ikke noget, der fylder ret meget i hverdagen, fastslog Solvej Pedersen fra Radikale Venstre.

Lærervikar Mikkel Engelsmann Gjerrild sammen med elever
Læs også
Nationale test kan snart være fortid i Holbæks folkeskoler
Lærervikar Mikkel Engelsmann Gjerrild sammen med elever
Læs også
Nationale test kan snart være fortid i Holbæks folkeskoler

Heller ikke Venstre var parate til at dumpe de omstridte prøver.

- Jeg er ikke ubetinget tilhænger af de nationale tests, når de er behæftet med fejl. Jeg mener heller ikke, vi skal måle og veje børn hele tiden. På den anden side gælder det jo også om at vide, hvor eleverne rent faktisk befinder sig fagligt. Derfor kan de nationale tests være gode, sagde Rasmus Brandstrup Larsen (V).

Omdiskuteret test

De nationale tests er omdiskuterede. Forskere har blandt andet peget på, at prøverne måler forkert. Regeringen har meldt ud, at den vil fjerne prøverne for de mindste klasser. Senest satte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) spørgsmålstegn ved de obligatoriske tests ved Folkemødet Møn for kort tid siden.

Også Derya Tamer (S) advarede mod konsekvenserne af prøverne.

quote Det er nærmest komisk, når man gør det her til en debat om, at børn bliver testet hele tiden

Jeppe Jakobsen (DF)

- Jeg tillader at tage afsæt i mig selv. Til hverdag er jeg studerende, hvor præstationskulturen med karakterer og tal fylder mere og mere. Jeg synes, det er bekymrende, hvis vores børn allerede i folkeskolen skal leve i den præstationskultur, lød det fra hende.

DF: Det er nærmest komisk

Men Jeppe Jakobsen (DF) advarede til gengæld sine politiske kolleger imod at give de nationale tests skylden for alle ulykker:

- Det er nærmest komisk, når man gør det her til en debat om, at børn bliver testet hele tiden. Der er ti nationale tests over et helt forløb i folkeskolen. Det er gennemsnit en test om året. Det kan næppe presse nogen. Men det skaber helt sikkert præstationsangst, hvis man aldrig bliver målt, hvis man ikke lærer at forholde sig at blive evalueret. Men det er ok, at vi søger om fritagelse for de nationale tests, fordi børnene ikke skal udsættes for prøver, der ikke dur, sagde han.

Læs også
Få overblikket over det nye folkeskoleforlig
Læs også
Få overblikket over det nye folkeskoleforlig

Det er eleverne fra 2. til 8. klasse, der testes i fag som dansk, engelsk, matematik samt fysik/kemi.

På landsplan har en håndfuld kommuner søgt dispensation fra kravet om, at folkeskoleeleverne skal gennemføre nationale tests – blandt andre Københavns og Aarhus kommuner.


Nyhedsoverblik