Havneudvidelse til 170 millioner er færdig før tid - Vordingborg er kommet på landkortet

Udvidelsen af Vordingborg Havn er allerede færdig. Tre måneder før planen har firmaet bag færdiggjort arbejdet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er sjældent, at store kommunale anlæggelsesprojekter bliver færdige før tid.

Men ikke desto mindre er det netop, hvad der er sket i Vordingborg Kommune, hvor en udvidelse af havnen er færdig - hele tre måneder før den aftalte tid. En udvidelse, som er budgetteret til 170 millioner kroner.

- Det hører til sjældenhederne, at så store anlægsprojekter både bliver færdige før tid, og at den afsatte budgetramme overholdes, siger udviklingsdirektør Jan Michelsen i en pressemeddelelse.

quote Det betyder, at vi kommer på landkortet

Christina Mayland, kommunikationsmedarbejder, Vordingborg Havn

- Med et projekt som dette og af en sådan kompleksitet - er det overordentligt glædeligt, at vi hurtigere end forventet har kunne tage den ny kaj i brug og imødekomme vores kunders behov for at leje de nye arealer på havnen,

Vejr og godt samarbejde har fremskyndet projekt

Der er et omfattende projekt, der nu er afsluttet. Der er blandt andet blevet etableret en ny kajvæg, en ny stenmole og en stålbro. Derudover er hele havnebassinet blevet gravet dybere.

Udvidelsen indeholder desuden opfyldning af store mængder sand, aske og slagger samt belægning i en 30 meter bræmme langs den nye kaj.

- At vi har overdraget en færdig havn tre måneder før tid skyldes mange faktorer - herunder vejret og samspillet mellem rådgiver, bygherre og os som entreprenør, siger administrerende direktør Benny Ebbe
Jørgensen hos Munck Havne & Anlæg.

Vordingborg Havn udvider pga. byggeri af Storstrømsbro
Læs også
Byggeri af Storstrømsbro sikrer Vordingborg Havn stor udvidelse
Vordingborg Havn udvider pga. byggeri af Storstrømsbro
Læs også
Byggeri af Storstrømsbro sikrer Vordingborg Havn stor udvidelse

- En anden væsentlig faktor kan tilskrives, at stort set hele projektet er udført i egenproduktion med alle de faggrupper det indebærer på så multidisciplinært et projekt. Vi har løbende haft den fornødne kontrol med projektet, hvilket har gjort det muligt for os at tilpasse produktionen til gavn for fremdriften og dermed øge vores samlede effektivitetsniveau. Dette er ligeledes en gevinst for bygherre, som har fået glæde af det nye anlæg før tid.

Nye arbejdspladser og plads til flere skibe

Med den nye havneudvidelse råder Vordingborg Havn nu  over 177.000 kvadratmeter, hvilket er en firdobling af havnens areal før. Før var kajen 275 meter, og nu er der over 1,2 kilometer kaj.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Vi har også uddybet selve havnen og sejlrenden, siger Christina Mayland, kommunikationsmedarbejder Vordingborg Havn.
- Vi har også uddybet selve havnen og sejlrenden, siger Christina Mayland, kommunikationsmedarbejder Vordingborg Havn. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

- Vi har også uddybet selve havnen og sejlrenden. Det betyder også, at der er plads til flere skibe. De virksomheder, der er på havnen og potentielle nye virksomheder har interesse i, at vi kan få noget gods ind og ud af havnen, siger Christina Mayland, kommunikationsmedarbejder Vordingborg Havn.

besoegscenter3.jpg
Læs også
Besøgscenter indviet: Nu kan du følge byggeriet af den nye Storstrømsbro
besoegscenter3.jpg
Læs også
Besøgscenter indviet: Nu kan du følge byggeriet af den nye Storstrømsbro

Hun fortæller, at byggeprojektet med havneudvidelsen også har haft stor betydning for besktæftigelsen. 

quote Når vi bliver så tydelige i landskabet, er der også andre, der får øje på, hvad der foregår hernede

Christina Mayland, kommunikationsmedarbejder, Vordingborg Havn

- Under hele anlæggelsen af den her del af havneudvidelsen har det betydet, at der har været en masse folk beskæftiget indirekte. Det er ikke kun entreprenøren, men de har også hyret folk. Så det har blandt andet betydet arbejdspladser, siger Christina Mayland.

Vordingborg er kommet på landkortet

Men der er særligt ét område, hvor havneudvidelsen har været helt afgørende.

- Det betyder, at vi kommer på landkortet. Mange omtaler os som en udkantskommune. Noget af det havneudvidelsen har været med til, er at få os på landkortet. Der er mange lokale, der dagligt er beskæftiget hernede. Den afledte effekt har stor betydning, siger kommunikationsmedarbejder Christina Mayland.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det her er den del af kajen, der hører til Storstrømsbrobyggeriet. Der skal udskibes broelementer og der skal indskibes materiale til det, der skal bygges. Alt bliver støbt til hele broen på Vordingborg Havn.
Det her er den del af kajen, der hører til Storstrømsbrobyggeriet. Der skal udskibes broelementer og der skal indskibes materiale til det, der skal bygges. Alt bliver støbt til hele broen på Vordingborg Havn. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Men også fysisk og geografisk fylder Vordingborg Havn nu mere i området:

- Når vi bliver så tydelige i landskabet, er der også andre, der får øje på, hvad der foregår hernede. Vi kan se, at der er nogle investeringslystne virksomheder, der henvender sig.

Der vil senere komme en etape 4 i forbindelse med havneudvidelsen, som er en udvidelse på 200.000 kvadratmeter, fordi der er efterspørgsel på mere plads. Næste etape kommer i udbud senest primo 2020 og er færdig om 5-10 år.


Nyhedsoverblik