Har jagtet fossiler i over 20 år: Peter bliver kaldt for danekræ-kongen

I over 20 har Peter Bennicke fra Stevns samlet på fossiler. Det er blevet til 23 danekræ, og flere af dem bliver udstillet lige nu på Geomuseum Faxe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En interesse har over længere tid udviklet sig til nørderi for den pensionerede murer, Peter Bennicke, der bor i Tommestrup ved Store Heddinge.

Han er amatørpalæontolog og samler på fossiler ved Stevns Klint. Det har han gjort i over 20 år, og hobbyen har ført til en større privatsamling på flere hundrede forstenede dyr fra Kridttiden hjemme i privaten.

- Det i sig selv er fascinerende, at man gå og studere i det liv, der er 66 mio år gammelt. Det er lidt udover ens fatteevne rent tidsmæssigt, fortæller Peter Bennicke.

Artiklen fortsætter under billedet

Et lille kig ind i Peter Bennickes private fossilsamling i hjemmet.
Et lille kig ind i Peter Bennickes private fossilsamling i hjemmet. Foto: Katja Gasiorowski - TV ØST

Arbejder med pensler og mikroskop

Udover den private samling kan man også finde et værksted hjemme hos fossiljægeren, hvor han præparer sine fund nede fra stranden på Stevns. Med andre ord sidder Peter Bennicke med pensel, nål og mikroskop og kradser forsigtigt fossilerne fri.

Artiklen fortsætter under billedet.

I hjemmet har fossiljægeren et værksted med mikroskop, pensler og nåle, som han bruger til kradse fossilerne fri.
I hjemmet har fossiljægeren et værksted med mikroskop, pensler og nåle, som han bruger til kradse fossilerne fri. Foto: Katja Gasiorowski - TV ØST

- Jeg bruger lidt vand og lidt pensler så kan der måske dukke et eller andet frem, som kan bruge til et eller andet, fortæller han.

quote Peter Bennicke er nok den lokale danekræ-konge

Jesper Milán, Geomuseum Faxe og Østsjællands Museum

Og han mangler ikke fossiler at kradse i. Flere gange om ugen går han ture langs stranden og falder over et par kridtblokke, som han tager med hjem til værkstedet.

- Normalt starter man med at gå i blandt stenene og ser, hvad man kan finde. Man kigger efter det, der ligger helt åbenlyst, og man må prøve sig frem ved at hakke i det, siger han og anbefaler at tage en økse med.

Den lokale danekræ-konge

Men selvom samleriet på amatørniveau, da Peter Bennicke aldrig har taget en uddannelse inden for palæontologi, så er 23 af Peter Bennickes fund blevet erklæret for danekræ siden 1994. Og det er en rigtig flot bedrift, hvis man spørger Jesper Milán, der er museumsinspektør på Geomuseum Faxe og Østsjællands Museum samt formand for det nationale danekræudvalg.

Kæber fra Enchodus
Læs også
Skattejagt førte til særligt fund: Drabeligt gebis fundet på Stevns
Kæber fra Enchodus
Læs også
Skattejagt førte til særligt fund: Drabeligt gebis fundet på Stevns

- Det er helt klart en af de bedste præstationer i landet. Der er meget få, der ligger over ham. Der er en oppe på Mors, som har brugt hele sit liv på at lede deroppe. Så er der nogle fra Midtfyn, som også er rigtige gode, men Peter Bennicke er nok den lokale danekræ-konge her, siger Jesper Milán.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Hvad er danekræ?

  • Danekræ er jordfundne naturhistoriske genstande af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi og er den geologiske pendent til danefæ-ordningen.
  • Begrebet danekræ blev indført i forbindelse med Folketingets revision af Museumsloven i 1989.
  • Hvis du tror, du har fundet et danekræ, skal du vise det til nærmeste naturhistoriske museum, der så vil sørge for, at det bliver videresendt til danekræudvalget.
  • Når et fund er blevet indleveret til bedømmelse, bliver det vurderet af nationale eller internationale eksperter, der skriver en indstilling om, hvorvidt fundet er vigtigt nok til at blive danekræ eller ej.
  • Bestemmelserne om danekræ er indført for at sikre de mest betydningsfulde naturhistoriske fund for den danske offentlighed.
Kilde: Statens Naturhustoriske Museum

Flere af hans danekræ fra Kridttiden bliver udstillet lokalt på Geomuseum Faxe.

stevnsmaj_15.jpg
Læs også
Ingen adgang til Stevns Kridtbrud
stevnsmaj_15.jpg
Læs også
Ingen adgang til Stevns Kridtbrud

Herunder kan du se tv-indslaget om Peter Bennicke fra udsendelsen fredag d. 4. maj.

Vores region gemmer på mange skatte. En, som er dygtig til at finde dem, er Peter Bennicke fra Tommestrup på Stevns, der i over 20 år har jagtet fossiler og har fundet 23 danekræ. 

Nyhedsoverblik