Handicappede har dårlig adgang til sundhedsklinikker

I Region Sjælland er der problemer med sundhedsklinikker, der ikke lever op til handicapvenlighed. Stor gene, lyder det fra Danske Handicaporganisationer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

OPDATERET:  Fodterapeuten i denne artikel har efter denne artikels udgivelse valgt at fjerne sin angivelse af, at være handikapvenlig fra Sundhed.dk-hjemmesiden. 

Der står på nettet, at det er handicapvenligt. De tror fuldt og fast på det selv på klinikken. Derfor burde det være muligt for Kenneth Nielsen fra Guldborg at tage hen til fodterapeuten i Nykøbing Falster for at få behandling.

Men da manden i kørestol ankommer, skal han bruge sin hjælper til at skubbe på op ad brostensrampen. De får kæmpet sig op til døren, men den er så smal, at kørestolen kun lige kan klemme sig igennem – igen med støtte fra hjælperen Ann.

Den inderste dør er 67 centimeter bred. Hans kørestol er 72 centimeter bred. Så videre kan han ikke komme, selv hvis han prøvede.

quote Vi vil gerne have en mærkeordning, hvor regionen sikrer, at klinikkerne lever op til standarderne

Thorkild Olesen,  formanden for Danske Handicaporganisationer

Ejeren troede det var handicapvenligt

Det scenarie udspiller sig jævnligt ifølge Kenneth Nielsen, når han skal gøre brug af sundhedstilbud i Guldborgsund Kommune.

Ifølge ejeren af den klinik, Kenneth Nielsen viser som eksempel, så er der handicapvenligt. Hun fortæller til TV ØST, at det tidligere har været muligt for kørestolsbrugere at komme ind på klinikken til behandling.

Hun er derfor overbevist om, at det er til gængeligt for handicappede.

Den tanke kan Kenneth Nielsen også godt forstå hun tænker, og han mener heller ikke, det er klinikkernes fejl som sådan.

De er bare ikke godt nok oplyste om standarderne, der skal sikre adgang for alle handicappede. Det er Region Sjællands fejl ifølge kørestolsbrugeren.

Hele regionen halter efter handicapvenlighed

Men det er ikke kun i Guldborgsund Kommune, og det er ikke kun Kenneth Nielsen, der oplever problemet.

Danske Handicaporganisationer har nemlig fortaget en undersøgelse, der viser, at en overvejende del af de sundhedstilbud, der er i vores region, ikke lever op til standarderne for handicapvenlighed.

Men hovedparten skriver på Sundhed.dk, at de gør.

- Den enkelte privatpraktiserende skal selv oplyse, om de er handicapvenlige. Men de tror, at det er de, fordi de en gang kunne bære et barn i kørestol ind. Eller fordi der er trappe i bygningen, og så mener de ikke de to trin op til den er et problem. Det er tudetosset, siger Kenneth Nielsen.

Han bakkes op af formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen. Han mener, det skyldes manglende viden om emnet.

- Derfor vil vi gerne have en mærkeordning, hvor regionen sikrer, at klinikkerne lever op til standarderne, siger formanden.

Mærkeordning er en del af løsningen

Danske Handicaporganisationer ønsker mærkeordningen til dels for at gøre det mere gennemskueligt for handicappede at vælge et rigtigt sundhedstilbud, så de ikke skal køre forgæves som Kenneth Nielsen.

Men de ønsker også at skabe bevidsthed om den manglende handicapvenlighed.

For der er en hel del, der ikke lever op til standarderne. Ifølge undersøgelsen fra Danske Handicaporganisationer er der eksempelvis nul procent ergoterapeuter i Region Sjælland, der lever op til standarder for handicapvenlighed.

En øre-, næse- og halslæge måtte Kenneth Nielsen tage til Køge efter, for at finde en han kunne benytte. Det virker plausibelt, eftersom det kun er 45 procent af speciallægerne i regionen, der har mulighed for adgang til klinikken.


Nyhedsoverblik