Nabo rystet over dødsbrand: - Han har ikke gjort nogen noget

Allan Lund er nabo til en 80-årig mand, hvis hus brændte i Vemmelev. Politiet formoder, at manden er blevet dræbt, og det har rystet Allan Lund.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er forfærdeligt for ham. Han har ikke gjort nogen noget.

Sådan siger Allan Lund, der er nabo til den landbrugsejendom på Slagelse Landevej, som der var brand i søndag i Vemmelev.

Branden var påsat, og inde i stuehuset fandt politiet senere et lig af en person. Tirsdag meldte politiet ud, at personen var blevet dræbt, og at de kæder efterforskningen sammen med to andre drabssager i regionen.

Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi kan endnu ikke sige om, der er tale om husets 80-årige beboer. Men de har en stærk formodning - og Allan Lund er meget påvirket af det, der er sket.

quote Da det begyndte at ryge op ad rygningen på taget, så tænker jeg, at den er helt gal

Allan Lund, nabo

- Jeg blev dybt chokeret over, at det kan ske i vores lille samfund. Vi må gå ud fra, at det er ham (den 80-årige nabo, red.) ud fra de ting, der er sagt og gjort. Så det chokerer os, fordi han har ikke på nogen måde været en person, der har ytret sig negativt til andre eller om andre, siger Allan Lund.

Artiklen fortsætter under billedet

Allan Lund var på vej tilbage fra markarbejde, da han så, at naboens hus brændte.
Allan Lund var på vej tilbage fra markarbejde, da han så, at naboens hus brændte. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Opdagede røg fra skorsten

Søndag formiddag var Allan Lund netop kommet hjem fra marken, da han ser, at det ryger kraftigt gennem naboens skorsten. Først tænker han, at der bliver fyret godt op i oliefyret.

- Men da det begyndte at ryge op ad rygningen på taget, så tænker jeg, at den er helt gal, siger han.

Han kørte straks til huset på Slagelse Landevej, hvor han mødte en anden nabo, der allerede var på stedet.

Tre drabssager
Læs også
Politiet samler efterforskningen:
Det ved vi om de tre drabssager
Tre drabssager
Læs også
Politiet samler efterforskningen:
Det ved vi om de tre drabssager

Naboen får anmeldt branden til politiet klokken 09.25. Herefter undersøger de i fællesskab huset for at se, om de kan redde personen inde i huset, som de tror er husets beboer.

Store dele af huset står dog i flammer, og derfor kan Allan Lund og den anden nabo ikke komme ind.

- Vi kan ikke komme tættere på huset, fordi ruderne eksploderer, siger han.

quote Han levede for sig selv og nød sit liv. Så jeg er fuldstændig chokeret

Allan Lund, nabo

Ville redde nabos liv

Naboerne har kun én ting i hovedet, og det er at redde deres nabo.

- Når man kommer tæt på sådan et hus, så tænker man kun på at få personen ud. Man tænker ikke på, hvor farligt det egentlig er. Og da vinduerne eksploderer rundt omkring os og ekspansionsbeholderen på taget eksploderer, går det egentlig ikke op for én, fordi man tænker kun på at komme så tæt på som overhovedet muligt.

På det tidspunkt ved Allan Lund og den anden nabo ikke, at personen inde i huset allerede er blevet dræbt. Den besked får de først senere.

- Jeg kan ikke forstå det. Det er jo ikke en mand (husets ejer, red.), der gik rundt og fortalte, at han havde store værdier eller havde noget, andre mennesker kunne bruge. Han levede for sig selv og nød sit liv. Så jeg er fuldstændig chokeret.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Huset ved Vemmelev brændte søndag. Tirsdag kunne politiet oplyse, at en person var blevet dræbt i huset.

Nabo var altid hjælpsom

Politiet har endnu ikke identificeret liget, der blev fundet i stuehuset, men formoder, at der er tale om husets 80-årige ejer, som ikke er set siden.

Allan Lund har selv boet i Vemmelev i 54 år. I de sidste mange år har han haft et godt naboskab med den 80-årige ejer af nabohuset. Han har især fået meget hjælp af den 80-årige nabo til forskelligt landbrugsarbejde.

- Han er altid hjælpsom, flink og rar, siger han og tilføjer;

- Han havde jo en større livserfaring, end jeg qua hans mere modne alder. Han var en utrolig klog mand, der vidste meget om mange ting.

Derfor undrer det Allan Lund, at det muligvis er den 80-årige mands liv, der er endt på denne måde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ingelise Knudsen fra Vemmelev.
Ingelise Knudsen fra Vemmelev. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Sag skaber bekymring i lokalområde

Hele sagen har fyldt en del i medierne i de sidste par dage. Men sagen fylder også i folks bevidsthed i Vemmelev. Det fortæller nogle af de personer, som TV2 ØST mødte på gaden i Vemmelev onsdag.

En af dem er Ingelise Knudsen fra Vemmelev.

- Jeg håber ikke, at de kommer i nærheden af mig. Jeg synes, det er uhyggeligt, at man ikke har fundet frem til det. Det tyder jo på, at det er noget, der hænger sammen. Det er forfærdeligt. Og jeg tænker på mange enlige, som bor her som for eksempel ældre damer, siger Ingelise Knudsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Marianne Jensen fra Slagelse.
Marianne Jensen fra Slagelse. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

Sagen har også påvirket Marianne Jensen, der bor i Slagelse.Hun kommer dog ofte i byen.

- Jeg tænker, at det er rigtig væmmeligt. Jeg turde faktisk næsten ikke at lægge mig til at sove, fordi jeg var meget chokeret over, at det var så tæt på. Det er bare med at få fanget ham (gerningsmanden, red.) i en fart, siger Marianne Jensen.

Hanne Holm fra Vemmelev kan også godt mærke, at sagen fylder en del blandt beboerne i lokalområdet.

- Ja, det tror jeg da, det gør. Det er ikke noget, man kan lide at tænke på, siger Hanne Holm.

Hun føler sig utryg, da hun bor alene.

- Jeg er jo alene, så det er ikke sjovt at sidde i et hus. Man ved aldrig, hvad der sker. Det er lidt uhyggeligt, synes jeg, siger hun og tilføjer:

Artiklen fortsætter under billedet.

Hanne Holm fra Vemmelev.
Hanne Holm fra Vemmelev. Foto: Jan Vinholdt - TV2 ØST

- Jeg har det rigtig dårligt. Jeg kørte forbi (huset, red.) da jeg skulle til Korsør, og det så rigtig uhyggeligt ud. Jeg kan ikke lade være med at tænke på den stakkels mand (ejer af huset, red.). Og især ikke, når man hører, at der har været to andre tilfælde, der ligner. Det er jo ikke noget tilfældigt.

Efterforsker tre drabssager

Lige nu er Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi i fuld gang med efterforskningen af drabet i Vemmelev.

Men et hold af erfarne efterforskere undersøger også to andre drabssager i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi. Den ene drabssag drejer sig om en 68-årig mand fra Ruds Vedby, Kiehn Georg Andersen, som blev fundet dræbt i Blæsinge Grusgrav den 25. april. Fire dage forinden brændte hans hus på Kalundborgvej nord for Ruds Vedby.

Læs også
Jacks far fundet død i grusgrav:
Frygter at gerningsmanden har dræbt flere
Læs også
Jacks far fundet død i grusgrav:
Frygter at gerningsmanden har dræbt flere

Den anden sag stammer fra Gunderstrup på Nordvestsjælland. Her blev liget af den 65-årige Finn Steensen Ørsdahl fundet den 14. februar. Han var også blevet slået ihjel, mens hans hus brændte ned.

Artiklen fortsætter under grafikken.

At der nu bliver eftersforsket i tre drabssager for at finde en sammenhæng, har gjort indtryk på Steen Henriksen. Han bor selv i Vemmelev.

- Det er måske ekstra skræmmende ,hvis det er én og samme person, fordi så har han (gerningsmanden, red.) gjort det tre gange, hvis det er sådan, det er, siger han og tilføjer:

- Kan han så finde på at gøre det igen? Det kan han måske godt. Og hvor rammer det så næste gang? Det skaber noget utryghed hos alle og specielt ældre mennesker, som bor alene.

Artiklen fortsætter under billedet.

Allan Lund er chokeret efter det voldsomme drab. Han håber, at politiet hurtigt kan opklare sagen.
Allan Lund er chokeret efter det voldsomme drab. Han håber, at politiet hurtigt kan opklare sagen. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Ønsker mord på nabo opklaret

For naboen Allan Lund er spørgsmålet om, hvorvidt der er en sammenhæng mellem drabet i Vemmelev og de andre drabssager, ikke specielt afgørende.

Han ønsker bare, at mordet på hans nabo bliver opklaret.

- Jeg stoler 100 procent på politiet, at de er så dygtige, så de kan se ting, og de har deres undersøgelser. Det er jeg fuldt fortrøstningsfuld med, siger han.

Derfor ønsker Allan Lund bare, at politiet kan få hjælp fra offentligheden til at opklare sagen.

- Jeg håber, at de (politiet, red.) får ro og en opmærksomhed fra de mennesker, der er kørt forbi herude, der kan bidrage med oplysninger, så det kan blive opklaret, siger Allan Lund.

Hvis man har oplysninger i sagen, kan politiet kontaktes på 1-1-4.


Nyhedsoverblik