Hård kritik af tonen på plejehjem: ”Skal du have et klap i røven?”

Plejecentret Blomstergården i Sorø Kommune får hård kritik af familie til en dement beboer, da personalets tone er både hånende og truende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gennem flere måneder har en familie, der bor få kilometer fra plejehjemmet Blomstergården, aflyttet den 84-årige demente Inger Lises private plejebolig, da de fik mistanke om, at personalet ikke udførte den nødvendige pleje.

Familien har klaget utallige gange til plejecentrets ledelse og til Sorø kommune, men de mener ikke, at der er blevet taget hånd om situationen.

”Nu vil jeg fandme ikke håbe, hun har skidt”

Det er datteren, Kirsten Andersen, der sammen med sin niece, Gitte, har lyttet til utallige timers skjulte lydoptagelser fra plejeboligen på Blomstergården. 

quote ”Skal du snart ha’ et klap i røven?”

Personale på Blomstergården

De har lagt øre til, når to til tre personaler sammen skifter Inger Lises ble. Her kan de høre medarbejderne udtale:

”Skal du snart ha’ et klap i røven?” Eller når der grinende bliver sagt: ”Skal jeg også sætte kløerne i dig?”

I en anden bleskifte-situation udtaler én kvindelig medarbejder til en anden, at ”nu vil jeg fandeme ikke håbe, hun har skidt” lige inden, de skal skifte Inger Lises ble.

En lyserød tilsynsrapport

De seneste mange måneder har Kirsten Andersen klaget til Sorø Kommune. I februar førte det til ekstraordinært tilsyn med Blomstergården.

TV ØST har fået aktindsigt i tilsynsrapporten, der konkluderer, at "borgerne på demensafsnittet får leveret en meget tilfredsstillende pleje og omsorg" og at "medarbejderne udviser høj grad af respekt og anerkendelse for den enkelte borger, som kommer til udtryk i deres verbale og non-verbale adfærd".

Rapporten står i skærende kontrast til familiens oplevelser og dokumentation, og det får datteren Kirsten til at undre sig over, hvordan tilsynet egentlig er foregået.

- Den rapport er et kvalitetstilsyn og den har intet at gøre med vores klagesag. Vi forstår simpelthen ikke, hvordan de kan få strikket sådan en lyserød rapport sammen, siger datteren. 

quote Vi forstår simpelthen ikke, hvordan de kan få strikket sådan en lyserød rapport sammen

Kirsten Andersen, datter

Medarbejder fyret

TV ØST har sendt flere af de skjulte optagelser til Sorø kommunes social- og sundhedschef, Søren Wollesen. I en mail til os svarer han tilbage, at ”der er efter min opfattelse tale om enkelte medarbejdere, der ikke udviser en fagligt funderet og acceptabel adfærd, hvilket der handles på, og så er der enkelte andre som ”træder ved siden af” i nogle konkrete situationer”.

Søren Wollesen forklarer desuden, at kommunen vil sætte kommunikation, faglighed og adfærd på dagsordenen i et inddragende og forpligtigende forløb på Blomstergården.

Efter TV ØST har sendt lydfilerne til kommunen er en medarbejder blevet afskediget på grund af uacceptabel adfærd, forklarer Søren Wollesen til os over telefonen i dag.

Psykolog: forråelse i massiv grad 

quote Det er nogle dybt afmægtige medarbejdere, som ikke kan se sig ud af, hvordan de rent faktisk vil kunne hjælpe Inger Lise

Dorthe Birkmose, psykolog

Vi har sendt lydfilerne til psykolog Dorthe Birkmose, der har flere års erfaring med at forstå og modarbejde forråelsen-kulturen på blandt andet ældreområdet. Ordet ”forråelse” skal forstås som en proces, man kan gennemløbe som individ, hvor man bliver mere rå og brutal, kold og kynisk.

Birkmose møder ofte forskellige typer personalegrupper blandet andet på ældreområdet, hvor forråelsen er sunket dybt ind.

Lydoptagelserne fra Blomstergården, mener hun, er et klassisk eksempel på en forrået medarbejderkultur.

- De taler hen over hovedet på Inger Lise samtidig med, at de er midt i et bleskifte. Vi har med en ældre kvinde at gøre, som har et blottet underliv, siger hun.

Forråelsen udvikler sig blandt medarbejdergrupper, fordi de er pressede og føler afmagt.

- Det er nogle dybt afmægtige medarbejdere, som ikke kan se sig ud af, hvordan de rent faktisk vil kunne hjælpe Inger Lise, siger Dorthe Birkmose.

Situationer som disse er et eksempel på et massivt problem, der ikke kun er udtryk for et øjebliksbillede. Krænkelserne sker hver eneste dag, pointerer psykologen.

Plejecentret Blomstergården er et specialtilbud til demensramte borgere, der i alt huser 17 lejeboliger.


Nyhedsoverblik