Grøn energi mod grøn natur

Naboer til det natursmukke område, Borremosen, forsøger at bremse opsætningen af seks kæmpevindmøller. Planerne om vindmøller er Guldborgsund Kommunes, og naboerne er gået i offensiven for at bevare naturområdet, som det er.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Endnu et kapitel i den efterhånden klassiske konflikt; grøn energi mod grøn natur, tager til.

Naboerne til det naturskønne område Borremosen, der ligger ved Skjørringe Gods, er gået i offensiven. De mener nemlig, at vindmøllerne vil ødelægge naturområdet.

Grøn natur

Borremosen er med Naturstyrelsens egne ord, en lille naturperle.

Og nabo til Borremosen, Marie Aarestrup Nielsen, er helt enig:

- Naturen her er for det første fredfyldt. Den står uspoleret, den står rent og skarpt, som den skal . Der er fugle overalt, vi har havørne, vi har fiskehejrer, vi har traner, og vi har Danmarks største bestanddel af forskellige flagermusarter, fortæller Marie Aarestrup Nielsen fra Sørup.

Men i fremtiden, hvis Guldborgsund kommunes planer om en vindmøllepark ved Skjørringe Gods går igennem , vil her se lidt anderledes ud. Og det vækker ærgelse hos falstringen, der efter år i storbyen, vendte hjem til naturen. 

Jeg er enormt ked af, at den naturoplevelse, som vi borgere her på Falster har krav på, går tabt, fordi et byråd muligvis beslutter at stille seks kæmpevindmøller bag mig, siger Marie Aarestrup Nielsen.

Stilhed tak

Derfor har hun meldt sig ind i gruppen "stilhed tak", der kæmper imod opsætningen af vindmøllerne. Og selvom hun går ind for grøn energi, mener hun, at placeringen af vindmøllerne er forkert. Og hun er langt fra den eneste lokale med den holdning.
 
En af initiativtagerne til gruppen "stilhed tak" hedder Henning Abildgaard, og er fra en lille landsby Virket, der ligger tæt på Borremosen.

- Jeg synes, at det er en skidt ide. De skal sætte vindmøller op ude på havet. Sådan nogen 150 meters høje vindmøller hører ikke til på land og slet ikke i et så dejligt naturområde, som vi i forvejen ikke har for mange af på Falster.

Langt til naboerne

Markerne ved Skjørringe Gods er en oplagt mulighed til et vindmølleområde, fordi der er langt til naboerne , fortæller Jan Jantzen, formand for Teknik- og Mijøudvalget i Guldborgsund Kommune.

-  Der er meget langt til naboerne, og vi har været i gang med en større planlægning af mulige placeringer af kommende vindmølleområder. Og noget af det, som vi har taget meget hensyn til, er faktisk afstanden til naboer, siger Flemming Jantzen, byrådsmedlem for Venstre.

Guldborgsund kommune har haft kig på 40 forskellige placeringer til landvindmøller. Nu står de tilbage med fire mulige, hvor Borremosen er en af dem.

Midlertidige vindmøller

- Jeg kan sagtens forstå, at man bekymrer sig om vores naturområder - det gør  vi jo også som politikere. Nu er det jo sådan med vindmøller, at mange af dem står i en periode og så bliver mange af dem taget ned igen. Aktuelt har vi 130 vindmøller i Guldborgsund Kommune, og mange af dem er ved at blive taget ned igen, så selvom det er indgriben i naturen, så er det kun midlertidigt. 

Argumentet om midlertidig indgriben i naturen - for vindmøllers tilfælde omkring 20 år - er Marie Aarestrup Nielsen - ikke enig i. Hun ser kun en vej. 

- Hvis man elsker dette naturområde og lokalområde ligeså meget som jeg, så skal man begynde at brokke sig, og man skal brokke sig rigtig rigtig hurtigt, for beslutnngen skal snart tages.

På onsdag den 4. maj er der borgermøde i Torkilstrup forsamlingshus, og den 12. maj skal byrådsmedlemmerne tage stilling til, om planerne for vindmøllerne fortsætter.

 

 

 

 


Nyhedsoverblik