Greenpeace: Nye kvoter kan føre til torskekollaps

Reduktionen i Østersøkvoterne er langtfra stor nok til at bevare en bæredygtig bestand. Sådan lyder kritikken fra Greenpeace.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er nedslående, at den danske regering mandag var med at lave en aftale om fremtidens torskekvoter i Østersøen, der truer bestandens levedygtighed.

Sådan lyder det fra blandt andet Greenpeace, efter at EU's landbrugs- og fødevareministre er blevet enige om en reduktion af kvoterne på 56 procent næste år i den vestlige del af Østersøen.

- Regeringen gør sig nu medskyldig i at risikere et kollaps af en vigtig bestand af torsk, og det er rigtig dårligt nyt for økosystemet i en stor del af de danske farvande, siger Magnus Eckeskog, havansvarlig i Greenpeace Danmark, i en pressemeddelelse.

- Der vil næste år blive hevet alt for mange fisk op af havet, og dermed fortsætter man beklageligvis med at underminere fremtiden for et fiskeri, der strækker sig hele vejen fra Bornholm til Jylland, tilføjer han.

Minister tilfreds med resultat

Biologer havde på forhånd anbefalet en reduktion i torskekvoterne i den del af Østersøen på hele 88 procent. Det var også EU-Kommissionens udspil.

At det ikke endte med så stor en kvotebeskæring betegner fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) som en halv sejr.

- Jeg er tilfreds og betragter det som en halv sejr for Danmark, at vi kun endte med en reduktion på 56 procent i den vestlige Østersø og 25 procent i den østlige Østersø, siger fødevareministeren.

- Det bliver stadig hårdt for fiskerne og fiskersamfundene, men fra en katastrofe er vi kommet ned på en blødere landing, siger han.

Sådan ser den internationale interesseorganisation Oceana det dog ikke.

- Aftalen lider af mangel på ambitioner for at skabe en bæredygtig bestand for torsken i den vestlige del af Østersøen, hvor den er blevet kraftigt overfisket, siger Oceanas europæiske direktør, Lasse Gustavsson.


Nyhedsoverblik