Gratis morgenmad skal hjælpe sultne skolebørn i Vordingborg

Børnene på Svend Gønge Skolen i Lundby kan nu hver dag i 10-frikvarteret få gratis morgenmad, hvis depoterne er ved at være tomme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De fleste børnefamilier har nok oplevet en travl morgen, hvor morgenmaden er blevet glemt.

Nu kan syv skoler i Vordingborg Kommune tilbyde gratis morgenmad til de elever, der trænger.

Det sker i forbindelse med projektet Hjernemad, som startede i 2017 på en række skoler i Guldborgsund og Lolland Kommuner.

quote Jeg har også selv tre børn derhjemme og kan se, at det nogle gange kan være presset

Bjørn Haldur, skoleleder, Svend Gønge Skolen

Én af de skoler, hvor projekt Hjernemad nu er startet, er Svend Gønge Skolen i Lundby.

- Jeg tror generelt, at det i en travl hverdag kan være svært for alle børnefamilier. Jeg har også selv tre børn derhjemme og kan se, at det nogle gange kan være presset, siger Bjørn Haldur, skoleleder på Svend Gønge Skolen.

FAKTA OM HJERNEMAD I VORDINGBORG:

I Vordingborg Kommune medvirker syv skoleafdelinger:

  • Gåsetårnsskolen, Ørslev afdelingen.
  • Svend Gønge-skolen, Lundby afdelingen.
  • Kalvehave Skole 10 klasse.
  • Møn skoles 3 afdelinger, Hjertebjerg, Fanefjord og Stege.

Dermed kommer ordningen i alt omkring 1250 børn til gode

Skolen tilbød i forvejen havregryn til de børn, der havde behov for det, og Bjørn Haldur glæder sig over at kunne være en del af projektet og dermed tilbyde endnu mere til skolens elever.  

Hjernemad på Eskilstrup
Læs også
Syv skoler tilbyder nu gratis morgenmad til eleverne i Vordingborg
Hjernemad på Eskilstrup
Læs også
Syv skoler tilbyder nu gratis morgenmad til eleverne i Vordingborg

- Da muligheden kom sig, at vi kunne supplere med andre ting som frugt, cornflakes og yoghurt, så det ikke kun blev havregryn, så sagde vi selvfølgelig ja tak. For det jo ikke alle børn, som kan lide havregryn, siger Bjørn Haldur.

Det skal prioriteres

Projektet er et samarbejde mellem Regions Sjællands kampagne Broen til Bedre Sundhed, TrygFonden, FødevareBanken og skoleområdet i Vordingborg Kommune.

Formand for Udvalget for Børn, Unge og Familie, Nikolaj W. Reichel, mener, at det er en vigtig prioritering.

quote De får noget ro i hjernen, tror jeg. Det lyder voldsomt nu, men jeg tror, de får ro i hjernen, når de kommer ind i klassen

Hanne Herguth-Overgaard, pædagogmedhjælper, Svend Gønge Skolen

- Det her kommer til at have stor betydning for mange elever i vores skoler, og det er noget, vi skal prioritere – især når vi kan lave et stærkt samarbejde og høste andres gode erfaringer, har Nikolaj W. Reichel tidligere sagt.

Bjørn Haldur mener også, at ordningen vil være et godt eksempel for deres elever.

- Det er for det første for at vise, hvor vigtigt det er at spise morgenmad og have en sund livsstil. Der er helt sikkert nogle, der ikke får spist hjemmefra, og der er nogle, der ikke har tid til det. Og så har vi chancen for at kunne tilbyde det, og det siger vi selvfølgelig ja tak til, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Hanne Herguth-Overgaard, som står for morgenmaden og er pædagogmedhjælper, tror også på, at det kan hjælpe deres elever til en bedre hverdag.

- De får noget ro i hjernen, tror jeg. Det lyder voldsomt nu, men jeg tror, de får ro i hjernen, når de kommer ind i klassen. De bliver mere koncentrerede, siger Hanne Herguth-Overgaard.

Allerede mange bruger tilbuddet

På Svend Gønge Skolen i dag virker det allerede til, at der er mange, som benytter sig af tilbuddet.

quote Det er meget dejligt, hvis man glemmer at få noget mad derhjemme, hvis nu man har rigtig travlt og skal nå en skolebus

Mikkeline Røjlund, elev, Svend Gønge Skolen

- Det går rigtig fint. Jeg tror, at de første 40 portioner i hvert fald er røget i dag. Så har jeg jo nogle søde hjælpere fra 5. klasse, der kommer og hjælper engang i mellem, når det er for travlt, fortæller Hanne Herguth-Overgaard.

Og Mikkeline Røjlund, der er elev på skolen, er også glad for at kunne få morgenmad, hvis det går lidt for hurtigt derhjemme. 

Hjernemad på Eskilstrup
Læs også
Så er der gratis morgenmad til skolebørn på Lolland-Falster
Hjernemad på Eskilstrup
Læs også
Så er der gratis morgenmad til skolebørn på Lolland-Falster

- Det er meget dejligt, hvis man glemmer at få noget mad derhjemme, hvis nu man har rigtig travlt og skal nå en skolebus. Så kan man bare komme herop og spise, siger Mikkeline Røjlund.

Skolelederen håber på, at de i fremtiden kan se, at der er endnu flere, som vil benytte sig af tilbuddet.

- Jeg har også en forventning om, at der kommer nogle, som måske ikke i forvejen har været oppe og spise morgenmad med havregryn. Men at der kommer flere til, siger Bjørn Haldur, som også håber, at ordningen kan hjælpe eleverne i fremtiden.

- Jeg har også en forventning om, at vi måske kan begynde at sige: "Husk nu at få spist den her morgenmad hjemme og dermed prøve at få skabt en kultur hos de børn, som vi sender ud om et, to, fem eller ti år, og at de så siger: ”Vi skal huske at spise morgenmad, for det er vigtigt”.

PROJEKT HJERNEMAD:

Projektet Hjernemad har siden 2017 kørt på en række skoler i Guldborgsund og Lolland kommuner. Her har eleverne medvirket til at sørge for, at maden fra Fødevarebanken blev til nærende morgenmad eller frokost. 

 

TrygFonden donerer 10.000 kr. til hver af skoleafdelingerne som økonomisk støtte til opstarten af projektet, der er et initiativ udviklet af kampagnen Broen til Bedre Sundhed, Region Sjælland. 

 

Maden bliver leveret af FødevareBanken. FødevareBanken er en non-profit organisation, der indsamler mad, som ellers ville gå til spilde. De fordeler maden til mennesker og institutioner, der kan skabe gratis og nærende måltider ud af maden. Sidste år kørte Fødevarebanken i alt lidt over 68 ton mad.

 

Projektet, som i 2017 er evalueret i et samarbejde mellem Broen til Bedre Sundhed og de deltagende skoler fra Guldborgsund og Lolland kommuner har skabt klare forbedringer:
 

  • Skolerne oplever færre konflikter i morgentimerne.
  • Eleverne får en rolig start på dagen og en fast struktur skaber trygge rammer.
  • Hygge og en god atmosfære bliver prioriteret højt.
  • Mange skoler oplever, at cafeen er med til at danne nye relationer.
  • De store hjælper de små og ofte sidder eleverne sammen på tværs af både klasser og årgange.
  • På nogle skoler ser man et højere koncentrationsniveau.
  • Flere får nu spist morgenmad og madpakken bliver derfor gemt til frokostpausen.
  • Det giver færre sultne børn og mere energi sidst på dagen.

Nyhedsoverblik