Græsavlere slår rekord - har solgt over 100.000 ton græsfrø til udlandet

Danske græsavlere oplever lige nu en rigtig stor efterspørgsel på græs og kløverfrø fra udlandet. Det betyder, at eksporten slår nye rekorder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er rigtig godt at være frø- og græsavler lige for tiden. Eksporten inden for dansk græs og kløverfrø har nemlig nået nye højder siden sidste sommer.

I sæsonen 2018-2019 er der nemlig blevet eksporteret over 100.000 ton græsfrø.

quote Det er en fantastisk situation, at vi har sådan et lille landbrugsland, som alligevel er et smørhul, hvor nogle landmænd er så dygtige, at de kan konkurrere ude på det store verdensmarked

Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer

Det er en ny eksportrekord af græs og kløverfrø ifølge landmændenes erhvervsorganisation Landbrug og Fødevarer. Rekorden glæder Martin Merrild, som er formand hos Landbrug og Fødevarer.

- Vi er helt store på verdensmarkedet for frø. Det er mest græsfrø, men også andre frøarter. Og det er en fantastisk situation, at vi har sådan et lille landbrugsland, som alligevel er et smørhul, hvor nogle landmænd er så dygtige, at de kan konkurrere ude på det store verdensmarked, siger han.

Frugt
Læs også
Elendig høst truer frugtavlere - den værste i 80 år
Frugt
Læs også
Elendig høst truer frugtavlere - den værste i 80 år

Fik besøg af minister

Lars Korsholm Hansen er en af dem, der har leveret græsfrø til den rekordstore eksport.

Lige nu er landmanden i gang med at høste sine marker i Store Heddinge på Stevns. I dag fik han besøg af Mogens Jensen (S). Han er nemlig ny minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, samt minister for nordisk samarbejde.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Og med besøget ønskede Mogens Jensen at blive klogere på landmændenes felt.

- Jeg vil gerne ud og opleve, hvad landbruget egentlig handler om. Det har jeg ikke arbejdet så konkret med tidligere. Og det at komme ud og møde landmænd, se hvad deres udfordringer og muligheder er, er vigtigt for mig, siger han.

Læs også
Se de unikke billeder - sådan høstede man under Anden Verdenskrig
Læs også
Se de unikke billeder - sådan høstede man under Anden Verdenskrig

Den store eksport af græs svarer til, at man kan etablere græsplæner på 2,5 millioner almindelige grunde for parcelhuse, 200.000 fodboldbaner og fodre 3,5 millioner køer.

Omkring 30 procent af Lars Korsholm Hansens bedrift består af græsfrø. Han er meget glad for, at han og kollegerne har kunnet præstere så god en eksport.

- Vi glæder os selvfølgelig over, at vi har eksporteret over 100.000 ton, som er en eksportrekord. Det betyder, at der er efterspørgsel på vores varer, og det er lig med gode priser. Så giver det også plads til, at der kan være nogle avlere i Danmark, som kan få glæde af den her produktion, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Landmand Lars Korsholm Hansen fra Store Heddinge.
Landmand Lars Korsholm Hansen fra Store Heddinge. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Fødevareministeren havde da også svært ved at skjule sin begejstring for den positive udvikling.

- Jeg synes, det er fantastisk, at Danmark – og det bidrager Lars til med sin bedrift - er så gode til at producere græsfrø af en sådan kvalitet, at det er så kæmpe en eksportvare rundt omkring i verden. Og i år har vi slået vores rekord med eksport af græsfrø. Det tilsiger mig, at det er en vej, vi skal videre ud af, så vi kan blive endnu bedre og lave endnu højere kvalitet. Det glæder jeg mig til at bidrage til som minister, siger Mogens Jensen (S).

kæmpepincet
Læs også
Hjemmelavet kæmpepincet:
Kommune går til kamp mod aggressiv plante
kæmpepincet
Læs også
Hjemmelavet kæmpepincet:
Kommune går til kamp mod aggressiv plante

Minister skulle hjælpe med høsten

Under sit besøg skulle ministeren give en hånd med høsten. Derfor fik han lov til at køre en mejetærsker på egen hånd.

- At få lov til at sidde oppe i en kæmpe mejetærsker, styre det store dyr og køre gennem de bølgende kornmarker. Maskinen sluger bare afgrøderne, så der kommer små korn bagved. Det er en kæmpe fornøjelse, siger Mogens Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mogens Jensen (S), minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, samt minister for nordisk samarbejde.
Mogens Jensen (S), minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, samt minister for nordisk samarbejde. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Landmand Lars Korsholm Hansen var da også meget tilfreds med hjælpen fra den ellers ret uprøvede minister.

- Det går rigtig godt. Han må gerne blive her resten af dagen. Det tror jeg ikke, han har tid til. Men vi har brug for alle arme og ben, vi kan få på denne tid af året. Så det er dejligt, siger han og fortsætter:

quote Og i år har vi slået vores rekord med eksport af græsfrø. Det tilsiger mig, at det er en vej, vi skal videre ud af, så vi kan blive endnu bedre og lave endnu højere kvalitet

Mogens Jensen (S), fødevareminister

- Han har udfordret maskinen fra start ved at lære rattet at kende. At han så lige har misset et lille område til rådyrene – det bliver de glade for. Og det gør ikke mig noget.

Græs er gevinst for klimaet

Produktionen af græs- og kløverfrø er en stor gevinst for klimaet ifølge Landbrug og Fødevarer. Græsset kan nemlig binde CO2 i jorden, så mindre slipper ud i atmosfæren.

Høst 2019
Læs også
Efter ekstrem sommer - brandfolk beder landmænd passe på
Høst 2019
Læs også
Efter ekstrem sommer - brandfolk beder landmænd passe på

Udledningen af CO2 menes at have været med til at skabe klimaforandringerne rundt om i verden i øjeblikket. Men kan man bremse den udvikling, vil det komme alle til gavn ifølge formand Martin Merrild.

- Græs er en rigtig spændende afgrøde rent miljømæssigt. For det første er den god til at samle kvælstof op. Hvis man kigger ned i bunden af marken, så kan man se, at næste års frøafgrøde allerede er på vej op i hvedemarken, siger han og tilføjer:

- Det betyder, at frøplanten samler kvælstof op i efteråret, og så laver den et kæmpe rodnet, som er med til at binde kulstof i jorden. Så på alle måder er græs miljø- og klimavenligt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer.
Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Årsagen til, at græsavlerne har så stor succes med salget ude i verden, ligger i flere aspekter. Det mener Martin Merrild.

Dels har Danmark har en lang tradition for at dyrke frø. Men det, at kun én større frøvirksomhed blandt mange - nemlig DLF står for salget, er også en væsentlig faktor.

quote Frøplanten samler kvælstof op i efteråret og så laver den et kæmpe rodnet, som er med til at binde kulstof i jorden. Så på alle måder er græs miljø og klimavenligt

Martin Merrild, formand, Landbrug og Fødevarer

- Der er rigtig mange landmænd, der interesserer sig for frøavl. Og så tror jeg, det er helt afgørende, at vi har et stort landmandsejet frøfirma. De er så store, at de kan magte både at håndtere frøproduktionen i Danmark, men også magte at komme ud og sælge det ude på verdensmarkedet, siger han.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) håber også, at dyrkningen af græs og kløverfrø kan gøre lanbruget endnu grønnere og klimavenligt i fremtiden.

- Det giver en god indtjening til Danmark. Men græs er i det hele taget et af de områder, hvis vi bliver bedre til det og forsker i det også, så kan vi udvikle græstyper, som i langt højere grad i fremtiden kan bidrage til bedre klimaløsninger, siger han.

- Vi får et grønnere landbrug i Danmark, fordi vi udvikler græstyper. De kan lave protein, som så kan erstatte sådan noget som majsafgrøder og at vi importerer soya-protein, så græs har en stor fremtid.

Artiklen er rettet
I artiklen fremstod det før som om, at der kun findes én frøvirksomhed i Danmark. Dette er ikke korrekt og er derfor siden blevet rettet.

 


Nyhedsoverblik