Elever i strejke: - Gør noget ved klimaet, så følger vi skemaet

00:57

En gruppe elever i Vordingborg boykottede i dag skolen for at deltage i den internationale klimastrejke dag. Video: Morten Spuhr - TV2 ØST

Elever fra Vordingborg og Næstved valgte at droppe undervisningen og i stedet deltage i den internationale klimastrejke dag.

”Gør noget ved miljøet – så følger vi skemaet”

Sådan står der på et lettere krøllet papskilt, som en skoleelev fra Vordingborg holder op i begge hænder. Sammen med elever fra det meste af verden, forsøgte en gruppe elever fra både Vordingborg og Næstved at råbe politikerne op på den internationale klimastrejkedag.

Der er ingen planet B

Tekst på demonstrationsskilt

- Det er vigtigt, vi gør politikerne, borgerne og kommunen opmærksomme på, at vi skal have en grønnere fremtid – og en fremtid at leve i, siger Emma Spuur Højland, som har arrangeret demonstrationen foran rådhuset i Vordingborg.

Her står hun sammen med en gruppe andre elever med skilte, med teksten:

"Der er ingen planet B" og  "Lyt til os – vi har snart stemmeret"

Artiklen fortsætter under billedet

Måske politikerne vil lytte til dette skilt med teksten: Lyt til os - vi har snart stemmeret Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

- Der er ingen grund til, vi går i skole, hvis der ikke er nogen fremtid at leve i. Vi kan gøre folk opmærksomme på, at de skal tænke over, hvordan de udleder CO2. Og vi gør politikerne og kommunen opmærksomme på, at de burde gøre noget for at gøre Vordingborg til den grønne by, siger Emma Spuur Højland.

Artiklen fortsætter under billedet

Endnu en opfordring til politikerne ved dagens klimastrejke. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Også i Næstved

I Næstved er der også blevet demonstreret på den internationale klimastrejkedag.

Der er ingen grund til, vi går i skole, hvis der ikke er nogen fremtid at leve i

Emma Spuur Højland, demonstrant, Vordingborg

- Vi var færre end sidst, men det er jo midt i eksamen. Lige nu hygger vi efter vores klimastrejke i Næstved med en lille picnic, siger Kristine Pedersen, der også var med sidst, der blevet strejket for klimaet i Næstved.

Artiklen fortsætter under billedet

Picnic efter klimastrejken i Næstved. Sidst var der flere deltagere, men det er midt i eksamenstiden. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

I marts var der demonstrationer i Sorø, Næstved og Nykøbing Falster.

Den 15-årige svenske Greta Thunberg skal tale om klimaet i København i morgen. Det var hende, der i august startede begrebet klimastrejke foran den svenske Riksdag. Og nu har det bredt sig til det meste af verden.

Læs også Unge strejker for klimaet - og de vil skrue ned for kød og flyrejser

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App