Godsejer vil stille kæmpevindmøller op: - Vi kan ikke leve af Morten Korch-idyllen

Sparresholm Gods vil opstille tre kæmpevindmøller. De kan ikke leve af landbrug og skovbrug, derfor må de finde alternativer, lyder det fra godsejeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Udsigten fra Sparresholm Gods kan blive en lidt anden.

For godset ønsker nemlig at opstille tre kæmpevindmøller på 150 meters højde mellem herregården og Sydmotorvejen. Et ønske, som byrådet i Næstved Kommune skal tage stilling til tirsdag aften.

- Det er et projekt, vi har arbejdet på i rigtig lang tid. Det var en mulighed, der bød sig, siger godsejer Thomas Garth-Grüner.

quote Jeg tror ikke, det handler så meget om udvikling. Det kommer til at handle om afvikling, hvis de bliver ved med at holde sig meget stift til de her regler

Louise Pelle, nabo

- På sådan en ejendom som den her bliver man nødt til at kigge efter alternativer. Vi kan ikke leve af Morten Korch-idyllen, uanset om vi gerne ville. Landbrug og skovbrug er ikke det, der giver voldsomt meget.

Møder kritik fra naboer

Det er dog ikke alle, der synes, det er en ligeså god idé, som Thomas Garth-Grüner. For nogle af naboerne til godset, Louise Pelle og Jonas Sprogøe, er ikke begejstrede. 

- Jeg synes, der er nogle byrådsmedlemmer, der skal tjekke deres moralske kompas, inden de haster en beslutning som den her igennem uden at have sat sig ordentlig ind i, hvad bagenden af det her går ud på, siger Louise Pelle.

vindmølle
Læs også
Kæmpevindmøller kan være på vej til Sydsjælland - nu kommer nabo med kritisk opråb til politikerne
vindmølle
Læs også
Kæmpevindmøller kan være på vej til Sydsjælland - nu kommer nabo med kritisk opråb til politikerne

Og Jonas Sprogøe tilføjer:

- Det er ikke et spørgsmål om at være for eller imod vindkraft. Det er et spørgsmål om at sætte vindmøller op der, hvor det blæser mest og giver mest mening – og det er altså ikke her i området, siger Jonas Sprogøe.

- Det virker urimeligt uhensigtsmæssigt, at man stavnsbinder nogle folk til huse, som ikke kan sælges. Og hvis de kan sælges, bliver de solgt meget billigere, end de ellers kunne, fortsætter han.

Må man som nabo ikke bare acceptere, at der er en udvikling?

- Jeg tror ikke, det handler så meget om udvikling. Det kommer til at handle om afvikling, hvis de bliver ved med at holde sig meget stift til de her regler, siger Louise Pelle. 

Naboerne Louise Pelle og Jonas Sprogøe kritiserer godsejerens ønske om at opstille kæmpevindmøller ved Sparresholm.
Naboerne Louise Pelle og Jonas Sprogøe kritiserer godsejerens ønske om at opstille kæmpevindmøller ved Sparresholm.

Godsejer klagede over tårn

Det skærer måske også nogle i ørerne, at godsejeren ønsker at opstille vindmøller med en højde på 150 meter, når han var modstander af et tårn hos Camp Adventure, som i første omgang skulle være 60 meter højt.

quote Hvis man ikke kan lide vindmøller, ikke kan lide at se på dem, eller hvis man synes, de skal ud på havet per definition, så er det jo svært for mig at omvende folk

Thomas Garth-Grüner, godsejer, Sparresholm

- Det, de søgte om, var en meget bred plan. Så ville de lave et 60 meter højt tårn, som man ikke ville forsøge at skjule – tværtimod skulle det være så synligt som muligt. Jeg så et billede af, hvordan det ville komme til at se ud nede fra et vejkryds hernede, og der syntes jeg, det så meget voluminøst ud. Så jeg foreslog, at man kørte det ned på 40 meter. Og nu er det endt på 45, så det har jeg det fint med, siger Thomas Garth-Grüner.

Nu er de endt med et tårn på 45 meter. Du vil have vindmøller på 150 meter. Der er immervæk stor forskel?

- Det er der. Men det er to forskellige ting i min verden. Vindmøllerne var planlagt, inden de lavede deres tårn. Jeg mener ikke, de to ting kulminerer på nogen punkter. En vindmølle prøver man at skjule. Den er malet og smal og det er et rør, der står, hvor der er noget, der svinger rundt, siger godsejeren.

Utilfredshed hos Camp Adventure

Men hos Camp Advenutre, der ligger 1,6 kilometer fra Sparresholm Gods, er man ikke tilfreds med, at de måske får udkig til kæmpevindmøller. 

I år tog de første spadestik til en tocifret millioninvistering, som allerede har nu har givet international opsigt. Et akitektonisk udkigstårn, som skal trække turister til, for at nyde den sydsjællandske natur. 

- Der vil nogle vindmøller i 150 meters højde cirka en kilometer væk herfra være ret beskæmmende. Og helt grundlæggende ret uforenelige med den oplevelse, som vi nu er gået i gang med at bygge, siger Kasper Larsen, der er forretningsudvikler ved Camp Adventure.

- Vi havde helt klart genovervejet beliggenheden af det. Det er den største investering, som ejergruppen af Camp Adventure nogensinde har foretaget sig.

Begge virksomheder har som sådan respekt for hinandens projekter. 

- I det store perspektiv er der jo plads til begge dele - det handler simpelthen bare om at planlægge det bedre, så der ikke ligger to fuldstændigt modsatrettede ting op ad hinanden, lyder det fra Kasper Larsen.

Godsejer kan ikke omvende folk

Kritikken fra naboerne tager godsejeren dog helt stille og roligt.

- Jeg synes, det er fint, at der er kritik. Jeg havde undret mig rigtig meget, hvis der ikke var kritik. Selve kritikken de kommer med, må vi tage til efterretning. Det er derfor, vi har en høringsfase. Jeg mener, vi har taget højde for rigtig mange ting. Vi har gjort, hvad vi skal og kan gøre, siger Thomas Garth-Grüner. 

Carsten Rasmussen
Læs også
Borgmester ønsker kæmpevindmøller på Sydsjælland: - Vi skal have vedvarende energi
Carsten Rasmussen
Læs også
Borgmester ønsker kæmpevindmøller på Sydsjælland: - Vi skal have vedvarende energi

- Hvis man ikke kan lide vindmøller, ikke kan lide at se på dem, eller hvis man synes, de skal ud på havet per definition, så er det jo svært for mig at omvende folk. Det tror jeg ikke, jeg kan og har heller ikke behov for måske.

Bliver forslaget stemt igennem ved byrådsmødet tirsdag, skal det derefter i høring, hvor folk kan komme med indsigelser og forslag.


Nyhedsoverblik