Glad minister: Lempelse af sommerhuslov giver liv i lokalområdet

Flere og flere pensionister flytter permanent ind i deres sommerhuse – til stor glæde for erhvervsminister Brian Mikkelsen, som vil forstærke tendensen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når pensionister dropper deres byhuse for at flytte permanent ind i deres sommerhuse ved vandet i Odsherred eller på Lolland, så smitter det positivt af på lokalsamfundet. 

Derfor er det en glad erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), der noterer sig, at et stigende antal pensionister landet over flytter permanent ind i deres sommerhuse. Helt præcis bliver 21.453 sommerhuse brugt som helårshuse i Danmark i øjeblikket.

quote Det giver mere liv og aktivitet i de perioder, hvor der normalt ikke er så mange mennesker

Brian Mikkelsen (K), erhvervsminister

Og den tendens vil regeringen gerne forstærke. Derfor har de foreslået at lave reglerne om, så pensionister fremover kun skal have ejet sit sommerhus et år, før man kan flytte permanent ind, mod otte år i dag.

Pensionister i sommerhus
Læs også
Hr. og Fru Petersen bor i sommerhus hele året
Pensionister i sommerhus
Læs også
Hr. og Fru Petersen bor i sommerhus hele året

- Det er godt at komme ud og få noget luft omkring sig. Det giver mere livskvalitet, og det giver mere liv i områderne. De handler ind hos den lokale købmand, spiser på restaurant og bruger håndværkerne. Det giver mere liv og aktivitet i de perioder, hvor der normalt ikke er så mange mennesker, siger Brian Mikkelsen til TV ØST.

Hvorfor så begrænse forslaget til pensionister?

- Det kræver større planlægning, hvis det er børnefamilier, der flytter derud. Der skal børnene for eksempel kunne gå i skole, og det kræver noget mere, siger Brian Mikkelsen.

Men en stigende mængde pensionister betyder vel også, at der er mere brug for for eksempel hjemmepleje. Kræver det ikke også planlægning?

- Jo, men vores vurdering er, at det giver mindst besvær, hvis reglerne kun gælder for pensionister. Og så tror vi også, at det er mest sandsynligt, at det er dem, der gerne vil bo i sommerhusområderne.

Thomas Adelskov
Læs også
Borgmester: Sommerhusejere engagerer sig og bruger penge lokalt
Thomas Adelskov
Læs også
Borgmester: Sommerhusejere engagerer sig og bruger penge lokalt

Må bo der flere uger

Dog håber regeringen også, at deres kommende lempelser af reglerne for sommerhusejere, vil betyde flere børnefamilier i sommerhusområderne. Blandt andet vil de gøre det lovligt at bruge sit sommerhus 34 uger om året i stedet for de nuværende 26.

quote Vores vurdering er, at det giver mindst besvær, hvis reglerne kun gælder for pensionister

Brian Mikkelsen (K), erhvervsminister

- Det håber vi vil betyde, at sommerhusene vil blive brugt meget mere. Og det gælder for alle, siger Brian Mikkelsen.

Samtidig vil erhvervsministeren gøre det muligt at låne 75 procent af sommerhusets værdi hos en realkreditforening, så man ikke skal låne så meget i banken. Det skal gøre det muligt for flere at købe et sommerhus.

Sommerhus
Læs også
Så meget sommerhus kan du få for pengene
Sommerhus
Læs også
Så meget sommerhus kan du få for pengene

- Der er flere sommerhuse derude, som er til salg og har svært ved at blive solgt. Problemet er, at mange ikke har råd, og det kan det her lave om på, forklarer han.

Ifølge Boliga er der for eksempel i øjeblikket 837 sommerhuse til salg i Odsherred Kommune, 424 i Kalundborg og 330 på Lolland. 


Nyhedsoverblik