Genanvendelse er populært blandt unge - bruger gamle lagener som madpapir

Danmarks Naturfredningsforening begyndte Klimaugen med en workshop med fokus på genanvendelse af tekstiler. Foto: Kasper Larsen - TV ØST

Danmarks Naturfredningsforening satte Klimaugen i gang i Holbæk søndag. Mange unge er interesseret i genanvendelse, for de vil gøre noget for miljøet.

Når du er færdig med at rode rundt på de brugte lagener, kan de få en ny levetid som intet andet end madpapir. Sådan tænkte Ulla Jespersen, der i dag stod for en workshop, der var tyvstarten på næste uges Klimauge i Holbæk Kommune. 

- Jeg klipper lagenerne op, kommer bivoksgranulat på og giver stoffet nogle minutter i ovnen, forklarer hun til TV ØST. 

Artiklen fortsætter under videoen.

00:40

Danmarks Naturfredningsforening sparkede søndag Klimaugen igang.

Luk video

Til workshoppen ved Tuse Næs var der dukket over 20 kvinder op for at få mere fokus på genanvendelse af tekstiler. Det var ikke kun de såkaldte "beewraps," der blev fremstillet. 

- Vi laver kornsække, varmepuder og skåle, hvor vi vikler lange strimler på tøjsnor, siger Ulla Jespersen. 

Det er Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdelingen i Holbæk, der er med til at arrangere Klimaugen i Holbæk Kommune. 

- Det er jo i forvejen meget oppe i tiden at prøve at få gjort noget ved klimaet. Vi prøver så med Klimaugen at lægge mere pres på, for at der skulle ske noget, siger Carsten Lambrecht, der er formand for Danmarks Naturfredningsforenings lokale afdeling i Holbæk. 

Vegetarmad og gratis bus

Udover dagens tekstil-workshop kommer Klimaugen til at indeholde en række andre arrangementer, herunder en klimadebat, invitation til at spise vegetarisk på Huset ved Tuse Næs, og så bliver der afholdt et foredrag om at droppe oliefyret. Det er endda lykkedes Danmarks Naturfredningsforening at få Holbæk Kommune med på noget af ideen. 

- Fredag har kommunen lovet gratis bus, og lørdag er der stor temaeftermiddag om biogas, fortæller Carsten Lambrecht til TV ØST. 

De unge er med

Ulla Jespersen ser en del unge til genanvendelsesarrangementerne.

- Jeg tror deres fremtid er faretruende. Det kan vi jo se, hvis vi kigger os omkring i forhold til miljøet. Jeg tror gerne, de unge vil gøre noget ved det, fortæller hun.

En af de yngre deltagere i workshoppen var enig i, at genanvendelse er blevet et mere interessant emne blandt unge.  

- Jeg tror, det er meget populært, fordi vi skal give kloden videre til vores børn og børnebørn, fortæller Maja Blume.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det handler om at ændre adfærd, og det gør vi ved at få nogle små ting ind i vores hverdag, siger Maja Blume. Foto: Kasper Larsen

Selvom der med beewraps er tale om små skridt, og der stadig er lang vej, hvis man skal opveje mange års miljøsvineri, giver hun ikke op.

- Jeg tror ikke, at denne her lille ting gør en stor forskel. Det handler om at ændre adfærd, og det gør vi ved at få nogle små ting ind i vores hverdag, siger Maja Blume.

Klimaugen i Holbæk Kommune varer hele næste uge. På Danmarks Naturfredningsforenings hjemmeside kan man læse mere om de forskellige arrangementer. 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App