Fund af asbest lukker kendt vartegn - arrangementer udskudt på ubestemt tid

Pyramiden i Boesdal Kalkbrud på Stevns har vist sig at afgive asbest. Derfor er pyramiden nu blevet lukket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fund af frygtede asbestfibre inde i den markante pyramide i Boesdal Kalkbrud betyder nu, at pyramiden er blevet afspærret, og at sommerens arrangementer i pyramiden må flyttes eller udskydes på ubestemt tid.

Det skriver Dagbladet Køge.

Det er anbefalinger fra Arbejdstilsynet og Styrelsen for Patientsikkerhed, der har fået Stevns Kommune til at lukke for adgangen til bygningen, fordi fibrene udgør en markant sundhedsrisiko.

Læs også
En mystisk klang breder sig i skoven: Billedhugger og komponist bygger nyt instrument
Læs også
En mystisk klang breder sig i skoven: Billedhugger og komponist bygger nyt instrument

Det er en undersøgelse fra en ekstern bygningsrådgiver, DMR Bygningsundersøgelse, der har påvist fibrene i bygningen, og sagen skal nu undersøges nærmere, før der eventuelt igen kan åbnes ind til bygningen.

Beslutningen betyder, at de stort anlagte koncerter Urklang i Spil i slutningen af august er blevet udskudt på ubestemt tid, skriver avisen.

Kan give frygtet lungesygdom

Den store pyramide i Boesdal Kalkbrud blev bygget for at opbevare knust kalk og beskytte det mod fugt. Der er tale om en meget markant bygning, som med sine 20 meter rejser sig højt i stenbruddet.

Asbest blev brugt i mange byggerier frem til 1980’erne. Her blev adgangen til materialet først begrænset og siden udsat for forbud, da man fandt ud af, at stoffet afgav fibre, der kunne føre til både den frygtede sygdom stenlunger og en række typer kræft. I 2015 blev det vurderet, at asbestforurening og følgesygdommene årligt koster 400 liv i Danmark.

Stevns Klint
Læs også
Besøgscenter på Stevns modtager 80 millioner: - Det er et stort og vigtigt skridt
Stevns Klint
Læs også
Besøgscenter på Stevns modtager 80 millioner: - Det er et stort og vigtigt skridt

Skal der arbejdes i bygninger, hvor der afgives asbest, så anbefaler arbejdstilsynet, at man skal være iklædt støvafvisende arbejdstøj og hovedbeklædning. Desuden skal bære åndedrætsværn med høj filterklasse under arbejdet, og man skal støvsuges, før man afklæder sig arbejdstøjet.


Nyhedsoverblik