Frivillige vil hjælpe hjemløse veteraner og deres familier i julen

En nystiftet forening vil hjælpe hjemløse veteraner og veteranfamilier i Vordingborg. De vil uddele overskudsmad til dem i juledagene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bor hjemløse veteraner i skovene omkring Vordingborg. Og der er veteraner mange andre steder over hele landet, som har det skidt.

Sådan lyder det fra Kim Andersen, der selv har mødt nogle af dem.

- Det er nogle mennesker, der lever i den stilhed, de godt kan lide. Langt fra al larm og ballade, siger han.

quote Der er en del veteranfamilier, som ikke har det godt på grund af ægtefællens PTSD. Og det er nogle symptomer, nogle af børnene også er ved at få

Kim Andersen, veteran og frivillig, Minefeltets venner

Nu vil en lille nystiftet forening hjælpe de hjemløse veteraner, deres familier og pårørende i Vordingborg Kommune.

Foreningen hedder Minefeltets Venner og er stadig i opstartsfasen. De vil især hjælpe veteraner, som lider af posttraumatisk stresssyndrom (PTSD).

En af de frivillige er Kim Andersen. Han er selv veteran, og han kan sætte sig i deres sted. Og foreningen vil nu give veteranerne en hjælpende hånd.

Artiklen fortsætter under billedet.

Før i år mødte Kim Andersen fra foreningen Minefeltets Venner en tidligere nødhjælpschauffør, der boede i et faldefærdigt hus.
Før i år mødte Kim Andersen fra foreningen Minefeltets Venner en tidligere nødhjælpschauffør, der boede i et faldefærdigt hus. Foto: Privatfoto - Kim Andersen

- Veteraner hjælper veteraner. Så har vi fundet nogle stykker i Vordingborgområdet, der bor og lever i skovene. Ligesom der er en del veteranfamilier, som ikke har det godt på grund af ægtefællens PTSD. Og det er nogle symptomer, nogle af børnene også er ved at få, siger han.

Hjemløs veteran spiste hundemad

Tilbage i november mødte Kim Andersen selv to personer, der boede ude i skovene omkring Vordingborg. Han har taget billeder af deres leveforhold, som han har delt på Minefeltets Venners Facebook-side.

- Den ene sad og spiste hundemad. Det var det han havde råd til. Og han boede i et telt, han havde lagt en presenning over, siger Kim Andersen.

quote Den ene sad og spiste hundemad. Det var det han havde råd til. Og han boede i et telt, han havde lagt en presenning over

Kim Andersen, veteran og frivillig, Minefeltets venner

Veteranen har ifølge Kim Andersen været udsendt til Kosovo og lider i dag af PTSD. I næsten tre år har veteranen kørt rundt på en cykel med et telt på Lolland, Falster og i området ved Vordingborg.

I et gammelt, faldefærdigt og forladt hus mødte Kim Andersen også en anden mand, der har arbejdet som nødhjælpschauffør.

100318AG_baret_soldat_selvmord.jpg
Læs også
Stevns Kommune vedtager sin første politik for veteraner
100318AG_baret_soldat_selvmord.jpg
Læs også
Stevns Kommune vedtager sin første politik for veteraner

- Den anden har ikke været soldat, men nødhjælpschauffør og har et forfærdeligt liv med det, han har oplevet. Han lever på samme måde.

Artiklen fortsætter under billedet.

En tidligere nødshjælpschauffør har boet i et forladt hus i skovene omkring Vordingborg.
En tidligere nødshjælpschauffør har boet i et forladt hus i skovene omkring Vordingborg. Foto: Privatfoto - Kim Andersen

Kim Andersen forklarer, at de hjemløse lever fra dag til dag. De finder det, de kan spise på deres vej.

- Det gør smadder ondt. Det er sørgeligt og trist, når man tænker på, at de her kvinder og mænd har gjort en indsats for Danmark, som Danmark har bedt dem om. Og det er dem, der betaler prisen.

Vil uddele julemad

Den lille forening får støtte af Netto og FødevareBanken, så de hjemløse veteraner og sårbare familier kan få det lidt ekstra godt i den ellers svære juletid.

quote Vi vil gerne give jer en hjælpende hånd med maden mellem jul og nytår

Kim Andersen, veteran og frivillig, Minefeltets venner

Netto står nemlig med cirka 40 tons frisk overskudsmad, når butikkerne lukker ned i juledagene. Og maden skal ikke gå til spilde.

Derfor uddeler de i samarbejde med FødevareBanken i år julehjælp og mad til socialt udsatte danskere over hele landet.

Er ikke almisser

Noget af maden kan foreningen i Vordinborg give videre til de trængende.

- Netto har givet os den her unikke mulighed for ikke kun at hjælpe de hjemløse veteraner men også sårbare veteranfamilier, som ikke sidder økonomisk godt i det på grund af ægtefællens PTSD, siger han og tilføjer;

- Vi vil gerne give jer en hjælpende hånd med maden mellem jul og nytår. Og det er ikke almisser, for rigtig mange veteraner betragter det som almisser.

Sprogø, Storebælt, fyrtårn
Læs også
Veteraner skal vedligeholde Sprogø
Sprogø, Storebælt, fyrtårn
Læs også
Veteraner skal vedligeholde Sprogø

Foreningen har en forventning om, at de kan uddele julemad til mellem 50 og 100 personer. Det sker fra den 23. december om aftenen og frem til den 26. december.

- De bliver glade for det. Det er jeg helt sikkert på, og det er noget, de vil sætte pris på, lyder det fra Kim Andersen.

Veteraner fortjener mere respekt og anerkendelse

Den nystartede forening mener, at veteraner generelt ikke får nok respekt for deres indsats i samfundet. Ikke på samme måde, som man for eksempel ser i andre lande som USA.

- Problemet med Danmark er, at vi ikke har den der veterankultur som i England og USA, hvor veteraner har en status. Mange veteraner må kæmpe for at komme igennem dagligdagen, siger Kim Andersen.

quote I USA er det et cadeau at være veteran. Sådan synes jeg også, det skulle være herhjemme

Søren Hansen, frivillig, Minefeltets Venner

Det er en pointe Søren Hansen fra Ørslev deler. Han er ikke selv veteran men frivillig i Minefeltets Venner. Ifølge ham får veteraner ikke den respekt, de fortjener.

- I USA er det et cadeau at være veteran. Sådan synes jeg også, det skulle være herhjemme. Det burde være helt naturligt at have en dybtliggende respekt for de mennesker, som har sat livet på spil ude i verden, siger Søren Hansen.

Mangler veteranhjem i Vordingborg

Ifølge Kim Andersen har veteranerne svært ved at få en hverdag til at fungere. Men her er løsningen veteranhjem, hvor veteranerne kan få hjælp med deres problemer.

- Det er også derfor, vi har enkelte veteranhjem i Danmark, som gør en fantastisk indsats, siger Kim Andersen.

Og veteranhjemmet mangler de i Vordingborg.

- Her i Vordingborg-området på Sydsjælland har vi ikke nogen veteranhjem. Og politikerne har en veteranhåndbog. Det er ikke en politik. Så det politikerne ikke magter eller vil erkende, det er vi så en lille forening, der arbejder med at give de her mennesker en tålelig dagligdag.

Læs også
Krigsveteraner har i dag første arbejdsdag på Sprogø
Læs også
Krigsveteraner har i dag første arbejdsdag på Sprogø

Derfor mener foreningen, at man bør overveje at oprette flere veteranhjem.

Samtidig ønsker de, at man fra politisk side strømliner rammerne for støtten, man giver veteraner og pårørende i kommunerne.

- Der er ikke noget lovkrav om, at kommunerne skal have en veteranpolitik. Min holdning er, at vi burde have en veteranpolitik på nationalt plan, i stedet for at kommuner har en veteranpolitik, andre har en håndbog, mens nogle kommuner slet ikke har nogen. Så falder krigsveteranerne under den sociale lovgivning, og jeg er ikke enig i at de hører til der, siger Søren Hansen. 

I Vordingborg Kommune har man lavet en veteranhåndbog, man kan læse mere om her.


Nyhedsoverblik