Frivillige på hospice vinder pris: - Vi vil gerne sætte livet og døden på dagsordenen

Tre frivillige fra Svanevig Hospice i Bandholm har vundet pris for at lave arrangementer, der inviterer lokalbefolkningen ind på hospice.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et hospice er for døende patienter, der har brug for pleje i den sidste tid.

Normalt er det et sted, man kommer, fordi det er nødvendigt. Men det har tre frivillige på Svanevig Hospice forsøgt at lave om på. Et hospice kan nemlig også være for de levende og et sted, man har lyst til at komme. Derfor har de inviteret til en række arrangementer for lokalbefolkningen.

- Vi ville gerne sætte livet og døden på dagsordenen. Det skal være lige så naturligt at tale om døden, som det er at tale om livet og alle de gode ting, vi oplever. Derfor har vi forsøgt at sammensætte noget, som er lidt i begge boldgader, siger Helle Lützen, der har været frivillig på Svanevig Hospice i to et halvt år.

quote Vi ville gerne sætte livet og døden på dagsordenen

Helle Lützen, frivillig og vinder af Årets Ildsjælepris for bedste frivilligprojekt

Initiativerne har gjort, at de tre frivillige netop har vundet Årets Ildsjælepris.

Hospice kan være et rart sted at komme

Der har blandt andet været afholdt en debataften om aktiv dødshjælp og en samtalecafé om håb. Om kort tid kommer det til at handle om børn og sorg, og sidst i maj er der en pilgrimsvandring fra hospicet til Hunseby Kirke.

- For nogle er det meget svært at komme ind på et hospice første gang, fordi de kommer ind til en, der er døende. Men hvis de kan komme til sådan et arrangement, så ser de, hvad det er, og hvad der er for en atmosfære. Og så prøver vi at bryde det tabu, der er om at være på et hospice, siger Helle Lützen.

Læs også
Usædvanlig efterlysning på Facebook - hospice søger døende
Læs også
Usædvanlig efterlysning på Facebook - hospice søger døende

Der har næsten været fuldt hus til alle arrangementerne. Og lederen af Svanevig Hospice, Birgitte Bülow, forstår godt, hvorfor de tre kvinder har modtaget Årets Ildsjælepris for bedste frivilligprojekt.

- Det betyder, at vi inviterer mennesker indenfor til noget helt andet, end det de forventer at finde på et hospice. Vi lukker huset op og de får en oplevelse af, at hospice kan være et rart sted at komme. Og man kan få nogle fornuftige og vigtige samtaler om livet og døden, siger Birgitte Bülow og tilføjer:

- Vi har fået enorm positiv opmærksomhed, de snart 10 år vi har været her. Så det med at give noget tilbage, betyder også noget. Og det synes jeg, arrangementerne har været med til.

Ideen til at lave arrangementer for lokalbefolkningen på hospicet kom efter en studietur til England.

quote Vi lukker huset op og de får en oplevelse af, at hospice kan være et rart sted at komme

Birgitte Bülow, leder, Svanevig Hospice

- Vi var i England i juni 2018 og så, hvordan de åbner op for deres lokalområder, og hvordan de forsøger at samarbejde med deres nærmiljø. Vi blev inspireret og tænkte, at vi også gerne vil give noget igen til dem omkring os og vise, hvad er det egentlig er, vi har at byde på, fortæller Helle Lützen.

Derfor vandt de

Prisen er uddelt af Hospice Forum Danmark. Dommernes begrundelse lød blandt andet således:

De tre frivillige har ydet en på alle måde ekstraordinær indsats. De har brugt timer på at søge fonde, planlægge, reklamere, lade sig interviewe og gennemføre selve arrangementsaftenerne.

Deres initiativ, drive og ikke mindst deres ukuelige tro på projektet har inspireret og givet en masse energi til både resten af gruppen af frivillige såvel som til personalet på Svanevig Hospice.

Svanevig Hospice
Læs også
Hospice søgte døende patienter på Facebook: Nu er huset fyldt op igen
Svanevig Hospice
Læs også
Hospice søgte døende patienter på Facebook: Nu er huset fyldt op igen

Der er omkring 50 frivillige tilknyttet Svanevig Hospice. Et par gange om året kommer det lokal børnehus på besøg for at synge for de døende. Det er også frivillige, der står bag den aftale.

Se video fra da Bandholm Børnehuse besøgte hospicet:

Børn fra Bandholm Børnehus besøger Svanevig Hospice i Bandholm et par gange om året for at synge for de uhelbredeligt syge. Håbet er, at det kan give børnene et naturligt forhold til døden.

Prisen har givet Helle Lützen blod på tanden til at fortsætte. Arbejdet som frivillig på hospicet giver mening for hende og at andre anerkender arbejdet, er hun kun glad for.

- Jeg synes jo, det er en kæmpe anerkendelse at få. Så selvfølgelig bliver jeg overrasket. For os har det bare været det mest naturlige, at selvfølgelig var det det, vi skulle, siger Helle Lützen

Børn synger for patienterne på Svanevig Hospice
Læs også
Børn synger på hospice og lærer om døden: - Et hospice skal ikke være et trist sted
Børn synger for patienterne på Svanevig Hospice
Læs også
Børn synger på hospice og lærer om døden: - Et hospice skal ikke være et trist sted

Kommer I til at lave flere arrangementer?

- Jeg satser da på, vi fortsætter, slutter hun.


Nyhedsoverblik