Fritidsjob giver mod på fremtiden

Unge, der har et fritidsjob, klarer sig bedre, viser undersøgelser. Men for de unge i Ringparken kan det være svært at finde et job.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Zubeyr Ali er 15 år og bor i Ringsparken i Slagelse, der er på regeringens ghettoliste. 

Han har flere gange forsøgt at få et fritidsjob, men har hver gang stødt panden mod en mur. 

Hvis du bare sender en ansøgning, så svarer de dig ikke, de skriver ikke noget tilbage om, hvorfor du ikke har fået jobbet, de skriver heller ikke, at de ikke har brug for noget, de svarer bare ikke, siger han og fortsætter.

quote Hvis du bare sender en ansøgning, så svarer de dig ikke, de skriver ikke noget tilbage om, hvorfor du ikke har fået jobbet, de skriver heller ikke, at de ikke har brug for noget, de svarer bare ikke.

Zubeyr Ali, 15 år, Slagelse

- Jeg synes, det har været lidt svært, for hvis du hele tiden sender noget, og du ikke får noget tilbage, så til sidst giver man jo bare op.

Fritidsjob fører til uddannelse

Men for to uger siden lykkedes det ham at få et fritidsjob hos Slagelse Transportcenter A/S. 

- Det er jeg rigtig glad for, for jeg føler, det er bedre for mig at komme ud og lave noget, i stedet for jeg bare bliver derhjemme og keder mig, siger Zubeyr Ali.

Mange unge fra udsatte boligområder oplever, at det er svært eller helt umuligt at skaffe sig et fritidsjob. Og det er problematisk, for undersøgelser viser, at det har stor betydning for deres videre færd i livet. 

Læs også
Store kønsforskelle på erhvervsuddannelserne - er det et problem eller ej?
Læs også
Store kønsforskelle på erhvervsuddannelserne - er det et problem eller ej?

Uden et fritidsjob ved siden af skolen kommer kun 65 procent af de unge fra udsatte boligområder videre i uddannelse eller får et arbejde, mens det derimod lykkes for 90 procent med et fritidsjob.

Engagerede ungarbejdere

Slagelse Transportcenter er en af de virksomheder, der gør en stor indsats for at hjælpe de unge godt på vej.

I øjeblikket har virksomheden 16 drenge ansat i fritidsjob, hvoraf størstedelen bor i Ringparken. 
Og ifølge direktøren er fritidsjobberne en stor succes:

- Der er respekt for systemerne, og hvordan det virker, der er ikke sådan ligegyldighed eller noget som helst, jeg synes virkelig, man mærker, at de er engagerede, siger Jens-Ole Larsen, direktør i Slagelse Transportcenter. 

Vigtigt at blive en del af arbejdsmarkedet

Allan Hessel, der er fritidsjobkonsulent for den bolig sociale indsats i Slagelse, roser transportcentrets indsat for at få de unge i arbejde:

- De er rigtig gode til at samle nogle af de drenge op, der har lidt svært ved at sidde stille, og som helst vil ud og bruge arme og ben, og de gør det rigtigt godt, siger han og peger på, at de unge lærer meget af at have et fritidsjob:

- Det der med at komme ud og få ansvar, skal møde til en bestemt tid, skal løse en opgave, være afhængig af andre, samarbejde, og alle de her gode ting, der følger med, når man har et job, siger Allan Hessel.

Fra fritidsjob til leder

Tarek Youssef var en af de første ungarbejdere, der blev ansat på transportcentret. I dag står han for at lede og fordele arbejdet for fritidsjobberne, og når han ikke er på arbejde, læser han en bachelor i international handel og markedsføring. 

Han mener, det i høj grad er fritidsjobbet, der har sendt ham i den retning:

- Jobbet har inspireret mig til at se nogle andre muligheder og tage nogle andre veje i uddannelsessystemet, fastslår han.

Piger prøver mandefag
Læs også
Skole lader piger prøve kræfter med mandefag
Piger prøver mandefag
Læs også
Skole lader piger prøve kræfter med mandefag

Transportcentret får flere henvendelser fra håbefulde unge, der ønsker sig et job, men må afvise en del. Derfor håber de, at flere virksomheder vil være med til at give de unge en chance.

- Virksomhederne kan inspirere de unge, de unge har godt af komme ind på arbejdsmarkedet og for virksomheden, kan det blive deres kommende ressource i virksomheden, siger Tarek Youssef.


Nyhedsoverblik