Fristelser feder: Odsherred indfører lokale køkkener på plejehjem

Underernæring koster samfundet milliarder. I Odsherred har man succes med at få de ældre op i vægt. Nu er ordningen udbredt til alle plejehjem. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- 42,4 kilo, Tove! Så har du da taget på, har du ikke?, siger social- og sundhedsassistent Lotte Jensen med et stort smil.  

Den lille kvinde, der står på den store hvide vægt i et hjørne af plejehjemmet smiler også. Forsigtigt. For jo, 91-årige Tove Nørgaard har taget 400 gram på siden sidste vejning. Hun har været nede på knap fyrre kilo. Det var især, inden hun kom her på Solvognen Plejecenter i Odsherred. 

Den lokale mad på plejecentret frister de ældre til at spise mere. 

- Jeg har aldrig taget mad så højtideligt. Og så er tiderne jo kommet og gået. Og min mand… Han døde, fortæller Tove Nørgaard. Hun har haft en hård dag, for høreapparatet er blevet væk, og først var hun helst fri for at tale med os. Og for at blive vejet. Men nu er humøret vendt tilbage, og der er liv i øjnene bag de guldfarvede briller. Lotte Jensen hjælper Tove ned ad vægten og over i en stol. Hun arbejder med de ældre beboere hver dag og ved, at vægten er et problem for mange af dem: 

- Det er svært at få sådan en som Tove til at spise, fordi hun mangler appetit, og så har hun også nogle fysiske skavanker, som gør, at hun har let til opkast og kvalme. Det er både fysisk og psykisk. For mange af de mennesker, der kommer her, gælder, at de har boet alene og har været ensomme. Og så er der ikke nogen motivation til at spise, det er kedeligt at spise alene, fortæller social- og sundhedsassistenten.

Fristelser i mange farve. De små måltider er med vilje i glas, som er lettere at holde på for de ældre, end tallerkener der nemt glider rundt. 
Fristelser i mange farve. De små måltider er med vilje i glas, som er lettere at holde på for de ældre, end tallerkener der nemt glider rundt. 

Fristelser: ’Jeg tager en, når de kommer’

I Odsherred kæmper man som i landets andre kommuner med at sørge for, at de ældre får den mad, de skal have for at kunne holde sygdomme og skavanker bedst muligt fra livet. Og noget tyder på, at man har fundet i hvert fald noget af løsningen på kommunens plejecentre: Lokale køkkener og et nyt mad-flow, hvor dagens traditionelle tre hovedmåltider er suppleret med otte små fristelser spredt ud over døgnet. Forsøget startede på Solvognen i Højby i sommeren 2018, og successen har været til at tage og føle på, fortæller produktionsansvarlig Bodil Nielsen: 

- De små måltider gør, at beboerne nu får dækket hele døgnet. Hvis en beboer er lidt urolig ud på aftenen, så har vi noget at give ham eller hende nu. Og vi kan se, at vores beboere tager på i vægt. Det betyder, at vi ernæringsmæssigt kan forsvare, at vores småtspisende får dækket deres behov. 

Tove Nørgaard er netop en af de boere, der hører ind under kategorien småtspisende. Hun er ikke glad for de store måltider fortæller hun, men fristelserne kan hun godt lide: 

- Jeg går jo ikke så meget op i mad og har aldrig gjort det. Men jeg synes, det er udmærket. Jeg tager en, når de kommer, fortæller hun og tilføjer: Ja, så spiser jeg bare.

Underernæring koster milliarder

Det betyder noget, at Tove Nørgaard og de andre beboere får noget at spise. Ikke kun for livskvaliteten, men også i det større billede, der hedder samfund og udgifter. Ifølge Sundhedsstyrelsen koster underernæring hos især ældre hvert år det danske samfund knap seks milliarder kroner i ekstra sygehusindlæggelser og lægebesøg. Samlet set er der tale om fem procent af alle udgifter til sygehuse, hjemmepleje og plejeboliger. 

På plejehjemmene er det også helt tydeligt, at vægttab spiller en rolle. 

- Det at tabe et kilo kan være katastrofalt. Det lyder måske ikke af meget, men det kan tage rigtigt langt tid at tage på igen. Og vi ser, at de ældre der vejer for lidt, bliver mere syge. Ingen tvivl om det. De har ikke det immunforsvar, der skal til, for at stå imod, siger Bodil Nielsen.  

Dagny Jensen (t.v.), smørrebrødsjomfru, gennemgår dagens menu med Bodil Jensen, produktionsansvarlig. Skiftet fra produktionskøkken til at stå ude hos de ældre har givet dem begge en bedre arbejdsdag. 
Dagny Jensen (t.v.), smørrebrødsjomfru, gennemgår dagens menu med Bodil Jensen, produktionsansvarlig. Skiftet fra produktionskøkken til at stå ude hos de ældre har givet dem begge en bedre arbejdsdag.  Foto: Katja Kafling - TV ØST

Fra opstart til drift: ’Vi tror på det’

Omlægningerne og successen er ikke kommet ud af det blå i Odsherred. Kommunen har fået 5,3 millioner til at bygge køkkener fra Sundheds- og Ældreministeriet. Samtidig søgte man om del i ministeriets værdighedspuljemidler og fik yderligere 3,8 millioner til uddannelse af personale med videre. Odsherred har selv skudt 300.000 kr. i opgradering af udstyr. Men et er opstart, noget andet er drift:

- Vi håber på, at det kan fortsætte. Vi tror på det. Især fordi vi har vundet en del på madspild. Men som det ser ud nu, løber det rundt med alt det nye, siger Bodil Nielsen og understreger, at det har kostet en masse arbejde at nå dertil: 

- Vi har selv skullet løbe det i gang. Der har jo ikke været en facitliste på, hvordan vi gjorde. Men det har også været enormt givende. 

Helt konkret har Odsherred Madservice brugt pengene på at bygge køkkener i alle huse på plejecentrene, samtidig med at man har indført fristelses-ordningen. Det er tiltag, der tilsammen sikrer to ting: Den ene er, at der hele tiden er små måltider ved hånden ude i husene, hvor de ældre bor. Det er fristelserne, som står i alle køleskabe og kan bruges, hvornår på døgnet det skal være. 

Den anden er, at der dufter af mad, der hvor beboerne er. Før ankom maden i indpakkede bakker fra et af de to store produktionskøkkener, Odsherred Madservice råder over. Produktionskøkkenerne bruges stadig til de større madlavningsting, men maden tilberedes og dufter ude på afdelingerne. 

Dagny rykkede ud af storkøkkenet og ind hos de ældre 

Skiftet fra storproduktion til madlavning i små køkkener har betydet meget for de ansatte i Odsherred Madservice. Dagny Jensen, der står og laver mad i det samme hus, hvor Tove Nørregaard lige et blevet vejet, var lidt nervøs over at skifte det store køkken ud med en hverdag blandt beboere, hvoraf nogle af demente. Eller måske er nervøs ikke det rigtige ord: 

- Vi var mere spændte. Vi kendte jo ikke beboerne. Hvordan skulle det gå?, siger Dagny Jensen, der er smørrebrødsjomfru. 

I dag er hun ikke i tvivl: 

- Jeg er utroligt glad for at være her, for der er jo kun mig. Jeg sørger for det kolde og for den varme mad til beboerne, og jeg kan godt lide at tale med dem. De fortæller om deres liv. Jeg kan også mærke, at jeg kræser mere om maden. For nu ved jeg, hvem der skal spise den. 

Bodil Nielsen kan godt mærke skiftet hos sine medarbejdere: 

- Vi kan se, at vores køkkenpersonale blomstrer. De får at vide, at det er noget lækkert mad, de laver, og de kan se de beboere, de laver maden til. Det er en glæde i sig selv. 

Tove Nørgaard kommer ind og sætter sig ved bordet sammen med omkring otte andre beboere. Hun får en hånd, da hun skal fra rollatoren og over til stolen. Klokken er 12, og Dagny Jensen er færdig med dagens ret: Gammeldags kyllingesteg med sovs og kartofler. Og nok så vigtigt: Hjemmelavet agurkesalat. 

Tove Nørgaard sammen med social- og sundhedsassistent Lotte Larsen. Vejningen gik godt, så der er grund til smil. 
Tove Nørgaard sammen med social- og sundhedsassistent Lotte Larsen. Vejningen gik godt, så der er grund til smil.  Foto: Katja Kafling - TV ØST

 


Nyhedsoverblik