Fra nedslidt ungdomsklub til fantastisk fællesskab

Idestrups nye opholdssted, Pitstop, vandt sidste år den regionale pris for fantastiske fællesskaber. Nu skal der endnu engang findes en vinder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kender du et fantastisk fællesskab?

Lige nu leder TV2 regionerne og Tuborg Fondet og Lokale- og Anlægsfonden endnu engang efter Danmarks mest fantastiske fællesskab.

Og igen i år, skal der kåres en regional vinder. Sidste år fandt vi det fantastiske fællesskab i en lille by på Falster.

Idestrup og Omegns Lokalråd vinder
Læs også
Vinderen af årets Fantastiske Fællesskab er fundet
Idestrup og Omegns Lokalråd vinder
Læs også
Vinderen af årets Fantastiske Fællesskab er fundet

Rockerborg eller ungdomshus?

I et lille hvidt hus, overfor kirken i Idestrup, lå der en totalt nedslidt kommunal ungdomsklub, som kommunen opgav i 2014.  

quote Det lignede jo sådan set en nedlagt rockerborg

Louise Sparre Flørning, Formand for Idestrup og Omegns Lokalråd

- Det lignede jo sådan set en nedlagt rockerborg, fortæller Louise Sparre Flørning, der er formand for Idestrup og Omegns Lokalråd.

Og på trods af det ikke var en rockerborg, ville Idestrup og Omegns Lokalråd ikke acceptere, at kommunen ikke længere kunne tilbyde Idestrup en ungdomsklub.

Derfor tog de sagen i egen hånd for at skabe et trygt sted for byens unge.

Artiklen fortsætter under billedet.

Louise Sparre Flørning er formand for Idestrup og Omegns Lokalråd, som står bag Pitstop.
Louise Sparre Flørning er formand for Idestrup og Omegns Lokalråd, som står bag Pitstop. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

- Det var jo klubben, der var årsagen til, at vi gik i gang. Det var vigtigheden af at have en ungdomsklub i byen, så de unge mennesker ikke hang på gaden og sådan nogle ting, siger Louise Sparre Flørning.

Og det var derfor startskuddet til, at det lille hvide hus blev til Pitstop.

Ungdomshus, cafe og overnatning  

To dage om ugen kan Idestrups unge nu hygge sig på førstesalen i Pitstop. Nedenunder kan de voksne nyde en kop kaffe i caféen, mens turister kan tage sig netop et pitstop i bygningens nye tilbygning.

Fantastiske Fællesskaber
Læs også
Idestrup-borgere er spændte:
Hvem bliver Danmarks mest fantastiske fællesskab?
Fantastiske Fællesskaber
Læs også
Idestrup-borgere er spændte:
Hvem bliver Danmarks mest fantastiske fællesskab?

Og sidstnævnte var med til at døbe Idestrups fantastiske fællesskab.

quote Det var et godt ophold, vi har sovet godt. Dejligt sted. Venlige mennesker. Vi fik god mad i går aftes. Og alt var fantastisk

Steve Beck, cykelturist, Arizona, USA

- Har man en bygning, skal man også kunne drifte den. Då derfor var det helt nødvendigt, at vi havde en café og nogle overnatningssteder, så vi kunne generere noget økonomi, så vi kunne huse den her ungdomsklub, siger Louise Sparre Flørning.

Turisterne lader også til at nyde en overnatning i den lille by på Falster. I hvert fald, hvis det står til cykelturisten fra Arizona i USA, Steve Beck.

- Det var et godt ophold, vi har sovet godt. Dejligt sted. Venlige mennesker. Vi fik god mad i går aftes. Og alt var fantastisk, siger han.

Byens årelange kamp

Pitstop er blot Idestrups seneste skud, i en årelang kamp for at holde byen i live. Siden 2004 har fællesskabet nemlig taget over, når kommunen ikke kan eller vil.

Artiklen fortsætter under billedet.

Pitstop er både et ungdomshus, en café og et overnatningssted for turister på farten.
Pitstop er både et ungdomshus, en café og et overnatningssted for turister på farten. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Det medførte blandt andet, at en rockergruppe blev holdt væk med fakkeltog. Og listen over sejre for den lille by er lang.

Kan man være så fræk at sige, at I er en lille smugle besværlige set ude fra?

Ja, det nok korrekt. Vi er ikke meget for at bøje os for overmagten, siger Kaj Jørgensen, som er bestyrelsesmedlem Idestrup og Omegns Lokalråd.

Frivilligt arbejde er hårdt arbejde

Idestrup har dermed bevist at, hvis en by står sammen, kan det skabe noget fantastisk. Men man skal også være klar til at give den hele armen.

quote Man skal ikke være bleg, for at stille sig til rådighed for noget hårdt arbejde. For det kræver det. Frivilligt arbejde er hårdt arbejde

Louise Sparre Flørning, Formand for Idestrup og Omegns Lokalråd

- Man skal ikke være bleg, for at stille sig til rådighed for noget hårdt arbejde. For det kræver det. Frivilligt arbejde er hårdt arbejde, siger Louise Sparre Flørning.

Grete og Erik Weye Herskind
Læs også
Fantastiske fællesskaber:
Højt humør i Idestrup trods nederlag
Grete og Erik Weye Herskind
Læs også
Fantastiske fællesskaber:
Højt humør i Idestrup trods nederlag

Det hårde arbejde blev sidste år belønnet den regionale pris og 50.000 kroner. Og Louise Sparre Flørning ikke et sekund, at de deltog i konkurrencen om fantastiske fællesskaber.    

- Det har været helt vildt sjovt at være med. Det har været rigtig fedt at få lov til og fortælle sin historie. Så jeg kan bestemt anbefale, at man skal være med, siger hun.


Nyhedsoverblik