Hvem er den 16-årige pige fra Kundby?

Hvem er den 16-årige pige, der havde helt almindelige teenageinteresser, men som pludselig konverterede til islam og nu er tiltalt for terror? Det kan du læse her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hun er tiltalt for forsøg på terrorisme. Tiltalt for at gøre forberedelser til bombefremstilling og for at planlægge prøvesprængninger. Anklagemyndigheden mener desuden, at pigen forberedte bombeanslag mod to skoler.

Tidligere var der intet, som tydede på, at den nu 16-årige pige fra Kundby spekulerede i terror, radikale islamistiske grupper eller jihad – hellig krig.

Men den 29. oktober 2015 meddelte hun på sociale medier, at hun den 17. oktober konverterede til islam, og at det var en af de bedste dage i hendes liv. Et par dage senere poserede hun på et billede i sort og hvidt med et tørklæde, der dækkede håret. Hun smilte, mens hun kiggede ned i jorden.

quote Det virkede, som om hun ændrede sig efter, at hun blev kæreste med ham. Jeg kender ham ikke, men han ser meget ældre ud

Tidligere bofælle til Kundby-pigen

Hendes tidligere bofælle på et opholdssted for unge i Nykøbing Sjælland, hvor Kundby-pigen boede nogle måneder i foråret 2015, har tidligere fortalt til TV ØST, at tiltalte kan være blevet radikaliseret i forbindelse med, at hun fik en ny og ældre kæreste.

- Det virkede, som om hun ændrede sig efter, at hun blev kæreste med ham. Jeg kender ham ikke, men han ser meget ældre ud, fortæller den tidligere bofælle. 

På sociale medier forklarede Kundby-pigen, hvorfor hun konverterede til islam: 

 
 

Fra Netflix til hellig krig

På Kundby-pigens sociale medier har man tidligere kunnet følge en helt almindelig teenager, der skrev om drenge og makeup med veninderne. En mørkhåret pige med blå øjne, som blandt andet fortalte, at hendes yndlingsbeskæftigelse i fritiden var at se Netflix, være på Instagram og træne.

Hun lyttede især til One Direction, hendes yndlingssang var Celine Dions 'Because You Loved Me', og hun drømte om at rejse til USA og England og engang få børn.

Men så skete der pludseligt noget.

Hun virkede anderledes på nettet. Blandt andet på et af de sociale medier, hvor brugerne stiller hinanden spørgsmål. Herfra forsvandt hun pludselig i godt halvanden måned, hvor hun slet ikke var aktiv.

quote De troende (muslimer) skal ikke tage sig de vantro til venner. Den, der gør det, hører slet ikke Allah til

Kundby-pigen

I den periode tjekkede hun ind i Tyrkiet fra sin Facebook-profil. Og nogle uger senere, da en bruger spurgte til hendes seneste bog, svarede den 15-årige pige fra Kundby pludseligt tilbage, at den seneste bog, hun havde læst, var Koranen.

Hun blev på samme medie spurgt "Hvad er Jihad?", som det ses i 21 Søndag på DR1. Her svarede den tiltalte "Hellig krig skat" efterfulgt af et hjerte. Derefter bliver hun spurgt "Støtter du Jihad?", hvor den tiltalte svarede "Ja."

Der skete også et skifte i TV-vanerne. Nu var hendes yndlingsserie en tyrkisk dramaserie ved navn 'Paramparça'.

Seks måneder tidligere var yndlingsfilmen den amerikanske komedie '16 & Pregnant'.

Vennerne skifter

Men det er ikke kun interesserne, der forandrede sig. Også pigens omgangskreds begyndte at ændre sig. Selv skrev hun, at langt størstedelen af hendes venner nu var muslimer.

- De troende (muslimer) skal ikke tage sig de vantro til venner. Den, der gør det, hører slet ikke Allah til, skriver hun tilbage til en bruger som spørger, om hun ikke vil have venner, der ikke er muslimer.

Hun gav også udtryk for, at hun gerne vil på efterskole. Helst én, hvor der også var andre muslimer. 

På nettet blev hun medlem af grupper som Islam Planet, Vejen til Allah, Konvertit i Danmark og Hizb ut-Tahrir Skandinavien. Hun likede tekster fra Koranen, og hun begyndte at vise sympati for islamistiske militante organisationer.

Hvad der pludseligt fik Kundby-pigen til at forandre sig så markant, er indtil videre spekulationer. 

Bofællen, som boede sammen med tiltalte, har tidligere fortalt til TV ØST, at Kundby-pigen var stille, indadvendt og virkede som en helt normal, 'forvirret' teenager.

Men der var noget med en fyr, som hun vist nok havde mødt. Noget, som pigens liv på de sociale medier igen bekræftede, da hun skrev om sin tur til Tyrkiet, hvor hendes noget ældre kæreste fik hende til at se "lyset", som hun beskriver det. 

Kundby-pigens liv på de sociale medier bekræfter, da hun skriver om sin tur til Tyrkiet, hvor hendes noget ældre kæreste fik hende til at se "lyset".
Kundby-pigens liv på de sociale medier bekræfter, da hun skriver om sin tur til Tyrkiet, hvor hendes noget ældre kæreste fik hende til at se "lyset".

Vi har forsøgt at få hendes tidligere veninder til at udtale sig, men personer i tiltaltes omgangskreds har fået mundkurv på af polititet, erfarer TV ØST. Samtidig er det meste af hendes færden på de sociale medier i dag slettet eller gjort private, så offentligheden ikke kan se dem. 


Nyhedsoverblik