Fra kaos til magi: Pressefotograf finder balancen i sit arbejdsliv i naturen

Det lykkes ofte Per Rasmussen at komme helt tæt på dyrene, når han møder dem fra vandsiden i sin kajak. Foto: Per Rasmussen - Privatfoto

En daglig kajaktur i de tidlige morgentimer giver Per Rasmussen balance i sindet i forhold til det hektiske og voldsomme job som pressefotograf.

Natten er tæt på at ende.

Solen er på vej op, og lyset bryder frem. På vandet glider kajakken afsted i et roligt tempo. Ombord er pressefotograf Per Rasmussen. Hver morgen, året rundt, og i alt slags vejr, er han tidligt oppe og afsted på sin daglige kajaktur i Storstrømmen ved Vordingborg.

- Det er blevet en vane at starte dagen på den måde. Jeg tager som regel ud en time, før solen står op og er ude i naturen, mens natten bliver til dag. Det er der, hvor alle dyrene går på stranden og har haft fred hele natten. Det er en helt fantastisk måde at komme tæt på, fortæller Per Rasmussen.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Per Rasmussen - Privatfoto

Kameraet som følgesvend

Det hele begyndte for fem år siden, da Per Rasmussens familie forærede ham et medlemskab af Vordingborg Kajakklub og et kursus i at ro kajak i julegave.

- Så efter kort tid begyndte jeg at tage kameraet med. Det har altid betydet meget for mig at kunne dokumentere de oplevelser, jeg skaber for mig selv. Fra jeg var ganske lille, har jeg gået på opdagelse, og som barn tegnede jeg alt, hvad jeg oplevede. Da jeg blev konfirmeret, fik jeg et lille kamera af min mormor og morfar, og det gjorde, at nu kunne jeg pludselig i billeder vise, hvad jeg så. Og det har været mit liv siden.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

I sit professionelle arbejdsliv er Per Rasmussen pressefotograf for blandt andet Ekstra Bladet, hvor han dækker alt fra alvorlige trafikulykker, drab og retssager, og han har flere gange været udsendt til voldsomme begivenheder i udlandet som jordskælv i Italien og terrorangrebet i Stockholm.

- Sejlturene i kajak betyder rigtig meget for mig. Når jeg er på arbejde, står jeg tit midt i kaos og elendighed. Dét at komme ud på vandet i de tidlige morgentimer og møde naturen på naturens præmisser, det giver en balance i sindet i forhold til det hektiske og nogle gange også voldsomme liv, det er at være pressefotograf. Det er, som om tavlen bliver vasket ren, når jeg tager ud på de her morgenture og får de oplevelser, jeg gør, fortæller Per Rasmussen.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Per Rasmussen - Privatfoto

At kunne tolke sproget i naturen

Når Per Rasmussen tager af sted fra havnen i Vordingborg og ror ud langs kysten, holder han især øje med fuglene. Hvis de letter fra trætoppene eller slår ned at bestemt sted, kan det være et tegn på, at der er en ræv eller et andet dyr i nærheden.

- Det er fascinerende at kunne tolke sproget i naturen. Det er en helt fantastisk måde at komme tæt på, og der har jeg mulighed for at få nogle gode billeder. Når jeg kommer fra vandsiden, så er dyrene ikke lige så skræmte, som hvis jeg kom snigende inde på stranden. Så jeg får faktisk lov til at komme helt tæt på, siger Per Rasmussen.

- Nogle gange kræver det også lidt list, så hvis jeg ser en ræv løbe hen af stranden, så skal jeg lige vurdere, hvordan jeg kommer nemmest derhen, uden at den ser mig, og det kan være, at jeg må sejle langs udenom og så få medvind, og så kan jeg drive helt tæt på, og når det lykkes, så er man jo næsten helt høj. 

Artiklen fortsætter under billedet.

 

En morgenhilsen

Næsten dagligt lægger Per Rasmussen en morgenhilsen fra sejlturen op på sin Facebookside, og det har givet ham mange begejstrede følgere, der kommenterer billederne af solen, der står op over Storstrømsbroen og de mange dyr på vandet og strandbredden.

- Det er en stor tilfredsstillelse at komme hjem og kunne vise de billeder til andre mennesker, der bliver begejstrede. Billederne kan være smukke naturscenerier, livet på stranden, dyrene, dramaer, romantik. Jeg ved aldrig præcis, hvad jeg møder. Den ene dag kan jeg møde ti marsvin, dagen efter er der ikke et eneste. Sådan er naturen. Den kan ikke forudbestilles, fortæller Per Rasmussen.

  Foto: Per Rasmussen - Privatfoto

Den store interesse for billederne har fået Per Rasmussen til at samle de smukke, magiske naturfotografier i bogen Moments, der udkom i efteråret. Bogen er blevet populær over hele verden og er blev brugt som værtsgaver i Kina, USA, Italien, Frankrig, Sverige, Tyskland og Holland.

- Det er jo en hobby, og selv om jeg ikke kunne sælge de her billeder, så ville jeg tage dem alligevel. Men jeg er da mega stolt af, at det lillebitte område, jeg sejler i, kan bruges på den måde. Som et visitkort fra Danmark.

Det hele begyndte, da Per Rasmussens familie forærede ham et kajakkursus i julegave. I dag kan Per Rasmussen ikke undvære den daglige kajaktur i de tidlige morgentimer.   Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

  Foto: Per Rasmussen - Privatfoto

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App