Historien om Faderhuset: Fra frikirke til luksushotel

Bandholm Hotel er blevet solgt. Luksushotellet er ind til i dag blevet drevet af folk med tilknytning til den nedlagte frikirke Faderhuset.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det historiske Bandholm Hotel, der ligger i nærheden Knuthenborg Safaripark på Lolland, har skiftet ejere.

Nu ejes hotellet af selskabet Bandholm Hotel Holding med direktør Peter Hauge i spidsen. Den nye ejerkreds består af folk med lang erfaring fra det danske erhvervsliv og hotel- og restaurationsbranchen, og er knabt så kontroversiel som den gruppe af mennesker, der indtil nu har drevet hotellet i Bandholm.

Bandholm Hotel
Læs også
Bandholm Hotel får nye ejere
Bandholm Hotel
Læs også
Bandholm Hotel får nye ejere

Bandholm Hotel har ligget i den lille kystby på Lolland siden 1886. Sidst hotellet skiftede hænder var i 2008, hvor den daværende frikirke Faderhuset købte Bandholm Hotel og flere andre bygninger i byen.

En kontroversiel kirke

Faderhuset blev stiftet af Ruth Evensen (som senere skiftede navn til Ruth Kristiansen) og hendes daværende mand Knut Evensen i 1990.   

Frikirken Faderhuset blev kendt i hele landet, da den købte alle aktier i selskabet Human A/S, der ejede ungdomshuset på Jagtvej 69 på Nørrebro i København. Da husets brugere nægtede at forlade det, ryddede politiet huset i 2007 - under voldsomme protester fra aktivister - og senere blev det revet ned.

Artiklen fortsætter under billedet

Faderhuset købte i sin tid Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København. I 2007 blev det ryddet og senere revet ned.
Faderhuset købte i sin tid Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København. I 2007 blev det ryddet og senere revet ned. Foto: Hunter Desportes, Flickr, CC BY 2.0 https://flic.kr/p/6HMkr2

I 2008 flyttede frikirken sit hovedkvarter til Bandholm, hvor de blandt andet købte byens hotel. En bygning, som har eksisteret siden 1886.

080325_faderhuset_opruster_paa_Lolland.jpg
Læs også
Lolland Kommune gør ikke mere ved Faderhuset
080325_faderhuset_opruster_paa_Lolland.jpg
Læs også
Lolland Kommune gør ikke mere ved Faderhuset

Reaktionerne på Faderhusets indtog i byen var blandede, og Lolland Kommune undersøgte blandt andet flere af familier, der er flyttet til Bandholm, efter en mistanke om at børnene i frikirken var omsorgssvigtede.

Dengang viste kommunens undersøgelser dog, at der ikke var noget at komme efter.

- Det er nogle familier, der bor der på helt legal vis, og det skal man jo have lov til, sagde daværende borgmester Stig Vestergaard (A) dengang til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet

Faderhuset overtog i 2008 Bandholm Hotel - og det blev starten på flere ændringer i byen.
Faderhuset overtog i 2008 Bandholm Hotel - og det blev starten på flere ændringer i byen. Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Driftige tilflyttere

Der er sket meget i Bandholm, siden frikirken Faderhuset flyttede til byen i 2008.

Der blev pustet liv i byens gamle hotel, og der blev anlagt en sandstrand til glæde for hotelgæsterne og indbyggerne i Bandholm.

Bandholm Strand Bulldozer
Læs også
Bandholm Hotel anlægger ny sandstrand
Bandholm Strand Bulldozer
Læs også
Bandholm Hotel anlægger ny sandstrand

I foråret 2016 blev anlæggelsen af stranden godkendt og ejerkredsen bag Bandholm Hotel kastede omkring 900.000 kroner i projektet, der forvandlede stenstranden til en sandstrand.

- Budgettet lå på 925.000 kroner, men vi kunne gøre det lidt billigere. Men altså, det koster jo mange penge sådan en strand. Vi har en pram, der suger sand op fra havbunden og sejler det ind i Bandholm Havn, hvor det skal aflæsses, og derefter skal det transporteres til stranden, hvor det skal spredes, sagde tidligere hoteldirektør Joseph Kristiansen dengang til TV2 ØST.

Frikirken der nedlagde sig selv

På trods af Faderhusets mange initiativer i byen har der har flere gange været rettet meget kritiske blikke mod frikirken. Tidligere medlemmer har fortalt om fysisk afstraffelse af børn, incest og djævleuddrivelse, og det har ført til kommunale undersøgelser og negativ omtale i medierne. 

Ruth Evensen 2
Læs også
Ruth Evensen fik historisk nederlag i Lolland
Ruth Evensen 2
Læs også
Ruth Evensen fik historisk nederlag i Lolland

I 2013 blev presset på Faderhuset så stort, at frikirken nedlagde sig selv. Mange af de tidligere medlemmer blev dog i Bandholm, hvor de fortsatte med at drive hotelvirksomhed.

Samme år, som frikirken nedlagde sig selv, stillede den tidligere frontfigur Ruth Evensen op til kommunalvalget med listen Det Fri Lolland. Hun fik 316 stemmer og kom dermed ikke ind i kommunalbestyrelsen.

Artiklen fortsætter under tidslinjen.

Flere er flyttet fra Danmark

Selvom Faderhuset ikke længere eksisterer på papiret, så har det ikke afholdt medier og interesseorganisationer fra at holde øje med, hvad der foregår blandt den gruppe af mennesker, der tidligere hørte til Faderhuset.

I 2018 sendte Børns Vilkår 25 indberetninger på børn fra Bandholm til Lolland Kommune, fordi organisationen mente, at der var grund til at være bekymrede for børnenes trivsel.

Bandholm
Læs også
Stribevis af underretninger: Børns Vilkår er bekymrede for børn fra Bandholm
Bandholm
Læs også
Stribevis af underretninger: Børns Vilkår er bekymrede for børn fra Bandholm

I januar 2019 kunne TV2 fortælle, at et større antal børn var forsvundet fra Bandholm. De forsvandt ganske enkelt fra byen fra den ene dag til den anden. Nu boede de - viste de sig senere - på et nedlagt hotel i Tjekkiet.

Artiklen fortsætter under billedet

I 2018 forsvandt et større antal børn fra Bandholm. Det har senere vist sig, at de bor på et hotel i Tjekkiet.
I 2018 forsvandt et større antal børn fra Bandholm. Det har senere vist sig, at de bor på et hotel i Tjekkiet. Foto: Ruth Kristensen på Facebook.

Dengang sagde Ruth Kristiansen, at det blandt andet var presset fra kommunen, der fik hendes tidligere medlemmer til at rejse ud af landet.

- Hvis mine børn blev truet på en eller anden måde, ville jeg også tage mine forholdsregler, sagde hun til TV2.

Et hotel med succes

De nye ejere af Bandholm Hotel overtager et hotel med et godt omdømme, og ifølge Finans.dk har det været en indbringende forretning for de tidligere medlemmer af Faderhuset.

Da Faderhuset i 2008 købte Bandholm Hotel, skete det som en kreds af 10 ejere. Men da Finans.dk i begyndelsen af 2019 skrev om Bandholm Hotel, fortalte de, at Lars Henrik Kristiansen, der er gift med Ruth Kristiansen (tidl. Evensen, Red.), var ene ejer af hotellet.  

Faderhuset
Læs også
Byens børn forsvandt fra den ene dag til den anden - sådan fandt TV 2 Faderhusets børn
Faderhuset
Læs også
Byens børn forsvandt fra den ene dag til den anden - sådan fandt TV 2 Faderhusets børn

På tre år har Bandholm Hotel haft et samlet overskud på 10 mio. kr., og ejeren, Lars Henrik Kristiansen, er nu god for mere end det dobbelte, skrev Finans.dk i februar.

Bandholm Hotel blev allerede i september 2016 meldt til salg i medierne, men kom dog aldrig til salg hos nogen ejendomsmægler. 

Foruden hotellet har personkredsen omkring det tidligere Faderhuset solgt en række ejendomme i Bandholm til de nye ejere af Bandholm Hotel. Det drejer sig blandt andet om byens benzintank og en række boliger i Bandholm.

TV2 ØST har været i kontakt med den tidligere direktør på Bandholm Hotel, Joseph Kristiansen. Han ønsker ikke at kommentere salget.


Nyhedsoverblik