Spionfotos fra Lolland vækker opsigt: - Har aldrig før set et så detaljeret materiale

Et omfattende kort og billedemateriale over Lolland er fundet i et tidligere østtysk arkiv. De var forberedelser på en mulig krig mod NATO.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg har før set spionbilleder taget af østtyske spioner i Danmark, men jeg har aldrig set et så detaljeret materiale, som det her.

Sådan siger historiker Thomas Tram Pedersen, der gennem hele sit arbejdsliv har beskæftiget sig med den kolde krig. Han har set meget, men intet som det materiale han for nyligt fik i hænderne.

quote  Jeg har aldrig set et så detaljeret materiale, som det her.

Thomas Tram Pedersen

Koldkrigsforskeren står på det lollandske dige ved Kramnitse og vifter med sin iPad. På den ligger en rapport, som for nyligt blev fundet af en af hans kolleger i et gammelt DDR-arkiv.

139 billeder

Rapporten blev lavet i april 1987 af en østtysk spion, der vandrede på diget langs Sydlolland og knipsede løs på en over 40 kilometer lang strækning fra Næsby Strand i vest til Hyllekrog i Øst, 139 billeder i alt af diget, huse, veje og området omkring kysten. Desuden er kendetegn som kilometersten og redningsposter blevet fotograferet.

Artiklen fortsætter under videoen:

Flyvetur over pumpestationen ved Kramnitse der måske var bombemål. 

Detaljerede optegnelser

Ud over billederne indeholder rapporten kort med præcis angivelse af, hvor billederne er taget og i hvilken retning. Samtidig er der en specifik beskrivelse af området. Ved et billede af en kilometersten på diget, står der for eksempel: "Sandstrand 30 meter bred. Bevoksning frem til dige tre meter bredt. I bunden en grøft".

Artiklen fortsætter under billedene.

Mange af billederne er kendingsmærker, der kan bruges ved landgang.
Mange af billederne er kendingsmærker, der kan bruges ved landgang.
Stederne hvor billederne er taget. Den lille streg angiver retning.
Stederne hvor billederne er taget. Den lille streg angiver retning.

- Beskrivelsen af stranden, diget, bevoksningen og grøften er helt afgørende, hvis man vil gå i land og skal have kampvogne, mandskab og lastbiler med op over stranden og ind i landet, fortæller Thomas Tram Pedersen.

Han peger dermed på, at planlægning af en landsætning kan være en årsag til, at billederne er taget. Men han peger også på en anden mulighed.  

Planer om at bombe digerne

Forskerne ved, at Warszawapagten havde planer om at bombe de lollandske diger i tilfælde af krig. De havde simpelthen ikke brug for området, men ville heller ikke overlade det til NATO.

Og de nyopdagede billeder kunne bruges til sådan en planlægning. For eksempel er der taget et billede af pumpestationen i Kramnitse. Det er Nordeuropas største og afdræner hele den inddæmmede Rødby Fjord, et område på 20.000 hektar.

Artiklen fortsætter under billedet:

Spionens billede af pumpestationen i Kramnitse, der måske var bombemål.
Spionens billede af pumpestationen i Kramnitse, der måske var bombemål.

Flere spionfotos i arkiverne

Heldigvis blev der aldrig brug for spionens omfattende arbejde. I dag ånder alt fred og ro på Sydlolland og ikke som dengang, da kysten her var nærmeste nabo til fjenden i øst. Men rapporten har fået Thomas Tram Pedersen til at studse.

- Vi ved, at Lolland-Falster ikke var særlig afgørende for Østblokken, så der må findes et mindst lige så detaljeret materiale over Sydsjælland. Vi har bare ikke fundet det endnu, siger han.


Nyhedsoverblik