Forvirrende optag frustrerer gymnasier og erhvervsskoler

Reglerne for optagelse på gymnasier og erhvervsskoler er unødigt komplicerede, mener skolernes ledere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag er sidste dag, hvor håbefulde unge kan tage en optagelsesprøve for at komme ind på gymnasier og erhvervsskoler. Og spørger man på rektor- og skoleleder-kontorerne, bliver det afslutningen på en uigennemskuelig og unødigt bøvlet proces.

Derfor opfordrer lederne i Danske Erhvervsskoler og Gymnasier i en pressemeddelelse undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil til at forsimple reglerne for optagelse.

quote Det skaber en stor usikkerhed, som de unge ikke er tjent med

Ole Heinager, formand i Danske Erhvervsskoler og Gymnasier

Det vil være til gavn for både de unge og skolerne, mener formand Ole Heinager.

- Optagelsesreglerne er alt for uigennemskuelige, og det gør det svært for både de unge og deres forældre at få overblik over, hvilke forudsætninger man skal have for at kunne gå i gang med en gymnasial uddannelse.

_vuc9963-edit.jpg
Læs også
VUC Vestsjælland Syd skifter navn
_vuc9963-edit.jpg
Læs også
VUC Vestsjælland Syd skifter navn

- Det er uholdbart - reglerne skal være klare og tydelige, siger han.

Ifølge Ole Heinager er der situationer, hvor unge ikke kan få et klart svar på, hvilke optagelseskrav der gælder for de unge, hvis de vil ind på en bestemt uddannelse.

5.300 unge til optagelsesprøve

I alt gik 5.300 unge til optagelsesprøver i juni. Men snørklede regler og sene prøver såsom dem, der afholdes tirsdag, gør, at uddannelsesinstitutionerne ikke kan fortælle de unge, om de er købt eller solgt før i løbet af uge 33.

En gruppe, der må vente i spænding, er de elever, der har taget 10. klasse på en prøvefri efterskole, har taget et år i udlandet eller på anden måde er afveget fra systemet i stedet for at gå direkte i gymnasiet.

Zealand finansøkonom
Læs også
Kom du ind? Her er uddannelserne med de højeste karakterkrav
Zealand finansøkonom
Læs også
Kom du ind? Her er uddannelserne med de højeste karakterkrav

De skal til prøver i dansk, matematik, engelsk og fysik. Her skal de sammen med de elever, der ikke fik tilstrækkelige karakterer i niende klasse eller blev erklæret ikke uddannelsesparate, opnå en bedømmelse, der svarer til karakteren fire.

Hvis de ikke opnår det, står de i uge 33 med en afvisning og meget kort tid til at finde sig et alternativ, mener Ole Heinager.

- Det skaber en stor usikkerhed, som de unge ikke er tjent med, og det betyder også, at de starter efter deres kammerater, siger han.


Nyhedsoverblik