Fortryder han forlod slægtsgården på grund af Femern

59-årige Jørgen Elholm forlod slægtsgården i Rødby på grund af planerne om Femernforbindelsen og en motorvej gennem hans grund. I dag fortryder han.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hjemveen nager, når 59-årige Jørgen Elholms tanker rejser tilbage til slægtsgården, som hans familie har ejet i seks generationer.

- Jeg har jo boet der 55 år. Jeg var lige ude i lære som landmand i en periode, men ellers har jeg været hjemme hele livet, siger han til DR Sjælland.

20 års snak var nok

Men hjemme er i dag ikke på slægtsgården på Strandholmsvej 9 i Rødby. Den store ejendom står i dag tom hen. 20 års snak om Femern - og en lang række planer, der mere eller mindre havde indflydelse på slægtsgården fik til sidst Jørgen Elholm og familie til at smide håndklædet i ringen. Det blev simpelthen for hårdt.

- Det var en lang og hård proces, vi var igennem. I 20 år har der været talt om Femern forbindelsen, og jeg tror, der har været en 8-10 forslag, som har berørt os gennem de mange år, forklarer han til DR Sjælland.

Motorvej gennem grund

Ifølge de seneste planer skulle en motorvej gå gennem to meter af bygningerne, og jernbanen skulle gå 100 meter øst for motorvejen, forklarer Jørgen Elholm. Og så tog familien imod tilbuddet om ekspropriation.

- Vi forlod huset sidste år til jul, og i løbet af 2015 tømte jeg bygningerne.

I dag står gården øde hen - og hver gang Femern-forbindelsen udsættes, nager det Jørgen Elholm, skriver DR Sjælland.

Kunne være blevet

For familien kunne måske være blevet boede i mange år endnu. Og Jørgen Elholm kunne have passet sin bedrift indtil han gik på pension.

- Det har jeg det meget dårligt med. Hver gang jeg hører i radioen, at de udsætter forbindelsen tre til fem år, så er der noget der kribler i maven og siger, at jeg ligeså godt kunne være blevet på stedet til jeg skulle på pension.

Skal ikke se bulldozerne

Familien er i dag flyttet til Herlufmagle nord for Næstved, hvor Jørgen Elholm driver en mindre bedrift. Han kunne ikke holde ud at blive i lokalområdet:

- Vi skal ikke blive og se, hvordan de kører igennem gården med bulldozerne. Det ville jeg ikke stå op og ned af - og se på hver dag.

Men kunne Jørgen Elholm skrue tiden tilbage, er han ikke i tvivI:

- I dag fortryder jeg, at jeg blev eksproprieret. Det er der ingen tvivl om.

Svært at få familien med

Selv ville han gerne tilbage til gården. Men det nærmeste bliver at kigge på billedet af slægtsgården:

- Jeg kunne godt finde på at flytte tilbage, men er ikke sikker på, at jeg kan få familien til det - efter alt det vi har været igennem. Så nu er vores base i Herlufmagle, siger han til DR Sjælland.


Nyhedsoverblik