Forsvarer om straf til Kundby-pigen: Man sender ikke et barn i forvaring

Anklager Kristian Kirk og forsvarer Mette Grith Stage taler sammen, efter dagens procedure om strafudmåling i Kundby-sagen. Foto: Jesper Sandbirk - TV ØST

En forvaringsdom til Kundby-pigen er ikke nødvendig, mener forsvareren. Der er rigelig tid til at få hende på rette spor under en fængselsstraf.

Bare 17 år gammel er den pige, der i dag er blevet dømt skyldig i at planlægge terrorangreb på to sjællandske skoler.

Og på trods af hendes unge alder, så har Retslægerådet anbefalet, at hun kommer i forvaring, fordi der er risiko for, at hun stadig er farlig.

Men den udlægning er pigens forsvarer, Mette Grith Stage, ikke enig i. Hun mener, at pigen i stedet skal idømmes en fængselsstraf på seks til otte år.

-  Når man skal have hende i myndighedernes varetægt i så mange år, så har man god tid til at arbejde med og afrette hende og få hende ind på det rette spor, siger hun til TV ØST og tilføjer:

- Selvfølgelig kan man det over så mange år. Derfor mener jeg ikke, der er belæg for at sige, at hun også vil være farlig til den tid.

Jeg håber, I lytter til mig, når jeg siger, at man ikke sender et barn i forvaring

Mette Grith Stage, forsvarer

Usikkerheden er hård

Det vil ifølge Mette Grith Stage være ganske usædvanligt, hvis Retten i Holbæk beslutter, at Kundby-pigen skal i forvaring. Der er nemlig ikke i det danske retshistorie fortilfælde, hvor en så ung og ustraffet pige har fået den straf.

- Det hårde ved en forvaringsdom er, at man ikke aner, hvornår man kommer ud. Den der usikkerhed, man har hængende over hovedet, siger Mette Grith Stage. 

Læs også Anklager: Kundby-sagen forhindrer terrorangreb

I sin procedure for straffen i dag lagde hun derudover vægt på tidligere sager, hvor Retslægerådet havde anbefalet forvaring, men hvor retten alligevel har dømt anderledes.

- Retslægerådet har aldrig mødt hende. De laver deres anbefaling på baggrund af skriftlige kilder fra andre læger, sagde forsvareren i proceduren og sluttede:

- Jeg håber, I lytter til mig, når jeg siger, at man ikke sender et barn i forvaring. 

Og forsvareren vil ikke forholde sig til, om sagen skal ankes, før der ligger en straf klar.

- Lige nu sætter vi alt ind på at undgå forvaring. Først derefter forholder vi os til anke-spørgsmålet, siger Mette Grith Stage.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App