Forsvarer: Kundby-pigen var ikke en reel trussel

Kundby-pigen er en usikker teenager, ikke en terrorist, sagde forsvarer, Mette Grith Stage fredag i sin procedure i Retten i Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Kundby-pigen ville ud af rollen som kedelig pige og opnå anerkendelse blandt andre.

Sådan sagde forsvarer Mette Grith Stage i sin procedure fredag om den nu 17-årige pige fra Kundby ved Holbæk, som er anklaget for forsøg på terror mod Sydskolen i Fårevejle og den jødiske Carolineskolen i København.

- Anklager skal bevise, at tingene er sket med henblik på, at hun ville gå hele vejen, sagde forsvareren, som herefter gennemgik de punkter i sagen, som hun mener taler imod, at Kundby-pigen havde tænkt sig at fuldføre terrorplanerne.

Flirtede med IS

For godt nok skrev Kundby-pigen med folk fra IS, men ifølge forsvareren vidste hun i begyndelsen ikke, hvem de var.

- Hun ledte efter et fællesskab, men hun kunne lige så godt have fundet det i en anden religion end islam, sagde Mette Grith Stage.

Stage fremhævede desuden en rapport, hvor politi og PET konkluderer, at de ikke var bange for, at hun ville rejse til Syrien og blive hellig kriger.

quote Erkendelsen ved grundlovsforhøret var ikke en reel erkendelse. Hvor meget forstand på jura har en 15-årig pige? Hun forstod ikke, hvad hun var anklaget for.

Mette Grith Stage, forsvarer

Det handlede snarere om dårlig trivsel, konkluderes det i rapporten.

- Fagpersoner og eksperter vurderede, at hun ikke ville gøre alvor af sine trusler. Det var den rigtige vurdering, fastslår Stage.

Manglede ingrediens til bombe

Stage lagde også vægt på, at pigen ikke havde købt den vigtige ingrediens syre før gallafesten på Sydskolen i Fårevejle, selvom hun godt vidste, den var nødvendig for at fremstille TATP.

Desuden har hun skrevet til en af sine tidligere lærere, at hun ikke vidste om angrebet på Sydskolen ville blive den 8. januar 2016, men at det ville ske ”på et eller andet tidspunkt”.

- Det viser også, at hun ikke rigtig havde tænkt sig at gøre det, mener Stage.

I anklager Kristian Kirks dokumentation tidligere fredag, fremhævede han, at den tiltalte pige ved tidligere grundlovsforhør erkendte sig skyldig i forsøg på terror.

Men den tilståelse kan man ifølge forsvareren ikke bruge til noget:

- Erkendelsen ved grundlovsforhøret var ikke en reel erkendelse. Hvor meget forstand på jura har en 15-årig pige? Hun forstod ikke, hvad hun var anklaget for, sagde Stage.

Ifølge forsvareren spillede hun smart og prøvede at opretholde en facade. 

- Det kan godt virke totalt mærkeligt, men der er masser af ting ved hendes adfærd, som har virket underligt, sagde Stage i retten.

Pigens skæbne i nævningenes hænder

Stage gjorde det herefter klart, at pigens skæbne nu ligger i hænderne på nævninge og dommere.

- I skal ikke være nervøse, hvis I frifinder hende. Hun bliver ikke bare lukket ud. Myndigheder vil tage hånd om hende.

Der falder dom i sagen d. 5. maj.


Nyhedsoverblik