Forsvarer efter skærpede domme i Atea-sagen: - Min klient har handlet i god tro

Anklageren glæder sig over skærpede domme i sag om IT-virksomheds bestikkelse af offentligt ansatte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fredag har Østre Landsret skærpet straffene mod tre mænd i ankesag om it-giganten Ateas bestikkelse af offentligt ansatte i Region Sjælland. To af de anklagede har i stedet fået mildnet deres dom fra byretten

Sagens udgangspunkt er i IT-virksomheden Atea, som var leverandør til Region Sjælland. Her var der en særlig konto, som blev brugt til at give luksuriøse rejser og middage til udvalgte medarbejdere i Region Sjælland.

atea_0.jpg
Læs også
Landsret skærper ubetingede straffe i Atea-sag
atea_0.jpg
Læs også
Landsret skærper ubetingede straffe i Atea-sag

Anklager Jørn Thostrup er glad for rettens dom.

- Bestikkelse i Danmark er heldigvis meget sjældent forekommende. Men en sag som den her viser, at hvis nogen laver de her overtrædelser, slår retten hårdt ned, siger Jørn Thostrup, der betragter dommene som hårde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anklager Jørn Thostrup er tilfreds med rettens dom.
Anklager Jørn Thostrup er tilfreds med rettens dom. Foto: TV2

Forsvarer: Luksusrejser almindeligt anerkendt

Rene Clausen, tidligere IT-driftschef i Region Sjælland, har fået den hårdeste straf. Han er blevet udpeget som hovedmanden og er nu dømt for 15 forhold af bestikkelse for mere end 320.000 kroner og 13 forhold af mandatsvig for over 800.000 kroner. Han blev fredag idømt to års ubetinget fængsel af Østre Landsret, mens Retten i Glostrup oprindeligt havde idømt ham halvandet års fængsel.

Dommen på de to års fængsel ærgrer dog Rene Clausens forsvarsadvokat, Andro Vrlić, som vil overveje at tage sagen helt til Højesteret.

quote Vi har ment, at min klient har handlet i god tro og handlet inden for de rammer, han har fået godkendt af sin overordnede

Andro Vrlić, forsvarer

- Vi har ment, at min klient har handlet i god tro og handlet inden for de rammer, han har fået godkendt af sin overordnede. Så jeg mener sådan set, at det har været ganske fornuftigt at få spørgsmålet prøvet her ved landsretten. Så må vi drøfte, om vi skal videre med sagen, siger forsvarer Andro Vrlić.

Retsformanden sagde, at et stort flertal af de her rejser intet fagligt formål havde?

- Ja, og det er jo så landsrettens holdning til spørgsmålet. Det synspunkt har vi selvfølgelig ikke været enige i. 

Formul 1-ture, dyre restaurantbesøg på Michelin-restauranter. Det lyder ikke som om, det er nemt at putte fagligt indhold i det?

- Nej, men jeg tror det er almindeligt anerkendt, at når man tager afsted på de her faglige rejser - uanset om man er offentligt eller privat ansat - så har det været sådan - hvis vi kigger tilbage i tiden - at der har været et rekreativt element på de her rejser. For eksempel at man har været inviteret ud at spise om aftenen af leverendører, og at man bor på nogle udmærkede hoteller.

atea_ballerup_bygning_hr.jpg
Læs også
Tidligere Atea-salgsdirektør dømt på ny i bestikkelsessag
atea_ballerup_bygning_hr.jpg
Læs også
Tidligere Atea-salgsdirektør dømt på ny i bestikkelsessag

Retsformanden siger jo, at vi er langt, langt over det niveau, som nogen kan forsvarere at få foræret. Derfor bliver din klient dømt.

- Det er jeg helt med på, og det er jo landsrettens holdning til spørgsmålet. Det er jo det, der gør, at vi nu skal tage stilling til, om vi skal videre med sagen til Højesteret. 

Sagens baggrund

Sagen tager sin begyndelse i 2007, hvor Region Sjællands daværende IT-driftschef René Clausen indgår en noget speciel aftale med Claus Hougesen, som var administerende direktør i IT-virksomheden Atea, som var storleverandør til Region Sjælland.

Aftalen var, at når Region Sjælland købte ydelser hos Atea, skulle der indsættes et beløb svarende til 1½ procent af værdien på en hemmelig konto i selskabet. Penge, som Region Sjælland skulle bruge til at købe ydelser og udstyr hos Atea.

Atea.jpg
Læs også
Tidligere Atea-leder tilstår nye tilfælde af bestikkelse
Atea.jpg
Læs også
Tidligere Atea-leder tilstår nye tilfælde af bestikkelse

Under sagen har anklagemyndigheden argumenteret for, at det ikke var det, pengene reelt blev brugt på. Ifølge anklagemyndigheden blev pengene i stedet brugt til, at ledende medarbejdere i regionen kunne komme på luksustyre til blandt andet Dubai og Floria og på restaurantbesøg på anerkendte steder med Michelin-stjerner.

Sagen blev opdaget i opdaget i 2015. Her skiftede flere af de ledende Atea-medarbejdere - herunder administrerende direktør Claus Hougesen - til et nystiftet selskab kaldet 3A-it, som kort efter vandt et stort udbud hos Region Sjælland. Ateas nye ledelse undersøgte derefter den førnævnte konto og gik til Region Sjælland med resultaterne.

Region Sjælland annullerede sidenhen kontrakten med 3A-it og forelagde oplysningerne for politiet. Ved Retten i Glostrup blev Atea idømt en bøde på 10 millioner kroner.

Her er dommene i historisk bestikkelsessag

  • Den tidligere it-driftschef i Region Sjælland, René Clausen, var tiltalt i hovedparten af forholdene. Landsretten idømte ham to års ubetinget fængsel og forhøjede dermed byrettens straf med seks måneder.
    Han blev dømt for at modtage bestikkelse for 322.000 kroner og for mandatsvig for cirka 800.000 kroner.
  • Den tidligere salgschef i Atea, Per Juul Andersen, blev idømt ubetinget fængsel i et år og tre måneder. I byretten lød straffen på ét år.
  • Den tidligere koncernchef i Atea, Claus Hougesen, blev idømt betinget fængsel i seks måneder, mod at han udfører 120 timers samfundstjeneste.
  • Den tidligere koncerndirektør i Atea, Peter Trans, blev idømt tre måneders fængsel. Ingen vilkår om samfundstjeneste.
  • Den tidligere it-udviklingschef i Region Sjælland, Michael Mølkær Jensen, blev idømt betinget fængsel i fire måneder. Han skal udføre 100 timers samfundstjeneste, hvis ikke han vil afsone sin straf.
  • It-selskabet Atea fik i byretten en bøde på ti millioner kroner. Den dom har selskabet accepteret.
    Selskabet har i øvrigt i en udløber af sagen fået endnu en bøde på tre millioner kroner. Selskabet valgte at acceptere den bøde og gik ikke i retten med sagen.
  • En tidligere salgsdirektør i Atea, Carsten Ritzau, og en tidligere it-direktør i Region Sjælland og Rigspolitiet, Michael Steen Hansen, valgte ikke at anke deres domme fra byretssagen.
    De lød på fængsel i henholdsvis otte og ti måneder. Begge skulle afsone tre måneder og derudover udføre samfundstjeneste.
     

Kilder: Retten i Glostrup, Østre Landsret og Ritzau.


Nyhedsoverblik