Forsinket sportsby giver fond en ekstraregning på 10 millioner kroner

Fonden Holbæk Sportsby har fået en stor regning, fordi byggeriet blev forsinket. De skal betale knap 10 millioner for forsinkelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Holbæk Sportsby skulle være åbnet ved årsskiftet. Men gang på gang måtte åbningen udskydes, fordi byggeriet ikke var færdigt.

Og det får økonomiske konsekvenser for Fonden Holbæk Sportsby, som står bag sportsbyen.

Holbæk Sportsby
Læs også
Forsinket sportsby koster kommunen kassen: - Det kan godt gå hen og blive værre endnu
Holbæk Sportsby
Læs også
Forsinket sportsby koster kommunen kassen: - Det kan godt gå hen og blive værre endnu

Det skriver avisen Nordvestnyt.

Holbæk Kommune har nemlig givet dem et dagsbodskrav på knap 10 millioner kroner samlet, fordi faciliteterne til det, der er Skandinaviens største idrætsanlæg, ikke stod klar til 1. januar i år. Og beslutningen falder ikke i god jord hos fonden.

Nordvestnyt har fået aktindsigt i en skrivelse, som Holbæk Kommune har sendt til bestyrelsen i Fonden Holbæk Sportsby. Her lød kravet på 9.933.000 kroner i dagbøder.

quote Vi har valgt at bruge, at den bestemmelse i kontrakten, som giver mulighed for at kræve dagbøder på grund af forsinkelse

Mads Young Christensen, chef for Vækst og Bæredygtighed, Holbæk Kommune

Ifølge Mads Young Christensen, som er chef for Vækst og Bæredygtighed i Holbæk Kommune, er denne procedure meget normal, når store anlægsprojekter bliver forsinket.

- Vi har valgt at bruge den bestemmelse i kontrakten, som giver mulighed for at kræve dagbøder på grund af forsinkelse. Det er der ikke noget odiøst i. Det er en kontraktlig bestemmelse, som er relativ standard i sådan nogle anlægsprojekter, siger han til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under videoen.

Sådan her så det ud, da sportsbyen blev offiecielt indviet.

Kontrakt skaber mulighed for dagbøder

Kravet fra kommunens side er muligt, fordi det er beskrevet i kontrakten mellem de to parter.

I kontrakten står der, at fonden kunne få en dagbod på op til 85.000 kroner per dag, hvis indendørsarealerne blev forsinket. Det samme gjaldt udendørsfaciliteterne, hvor en forsinkelse ville udløse en dagbod på 15.000 kroner per dag.  

- Beløbet er endt på de her knap 10 millioner kroner. Vi har taget udgangspunkt i de beløb, som kontrakten tilsiger, og så har vi selv regnet sammen, hvor mange dage byggeriet har været forsinket, siger Mads Young Christensen til TV2 ØST.

Læs også
Holbæk Sportsby er officielt åbnet: - Det er et helt fantastisk sted
Læs også
Holbæk Sportsby er officielt åbnet: - Det er et helt fantastisk sted

Ifølge kommunen stod udendørsarealerne færdig den 13. maj, mens arealerne indenfor blev afleveret 30. maj. Det giver en forsinkelse på henholdsvis 91 og 103 arbejdsdage.

Fond sender modkrav

Fonden Holbæk Sportsby er dog ikke enig med kommunen i kravet. Derfor har de sendt kommunen et modkrav.

quote Jeg håber, vi kan finde en mindelig løsning. Vi skal trods alt arbejde sammen de næste mange år

Morten C. Henriksen, formand, Fonden Holbæk Sportsby

Formanden for Fonden Holbæk Sportsby, Morten C. Henriksen, vil dog ikke sætte et tal på, hvor stort det er over for avisen Nordvestnyt.

- Vi har en advokat, der kigger på det nu, og så må vi se, hvordan det ender, siger Morten C. Henriksen til Nordvestnyt.

- Jeg håber, vi kan finde en mindelig løsning. Vi skal trods alt arbejde sammen de næste mange år. Hvis vi ikke kan blive enige, ender vi automatisk i en voldgiftssag, men jeg håber ikke, det kommer dertil. 

Holbæk Sportsby
Læs også
Glæde i træningscentret i Holbæk Sportsby - nu har de fået tilladelse til at åbne
Holbæk Sportsby
Læs også
Glæde i træningscentret i Holbæk Sportsby - nu har de fået tilladelse til at åbne

Kommune har penge stående 

Ifølge Nordvestnyt har kommunen allerede pengene stående på en bankkonto.

Som en del af kontrakten mellem kommunen og fonden, har kommunen nemlig betalt i rater for hver gang en del af byggeriet stod færdigt. Men siden nytår har kommunen trukket dagbøder fra ratebetalingerne. Desuden har kommunen givet fonden en lille ”rabat”, da de har erkendt, at de var medvirkende til, at et sundhedscenter blev forsinket.  

Mads Young Christensen fra Holbæk Kommune ærgrer sig over, at parterne er endt i denne økonomiske tvist.

- Det er jo en situation, som vi jævnfør kontrakten har mulighed for at kræve denne bod. Men vi er da rigtig ærgerlige over, at fonden ikke har formået at have sportsbyen klar til 1. januar, som var planen.

Skal behandle sag efter sommerferien

Holbæk Kommune vil behandle sagen efter sommerferien. Og der må tiden vise, om fondens modkrav kan rykke på kommunens beslutning.

- Vi har sendt vores krav til fonden, og det har vi gjort på baggrund af en politisk beslutning. Og det vil kræve en ny politisk beslutning, hvis vi skal fravige kontraktens mulighed for dagsboder, siger han og tilføjer:

Holbæk Sportsby
Læs også
Tidsplan skrider igen: Holbæk Sportsby først klar til maj
Holbæk Sportsby
Læs også
Tidsplan skrider igen: Holbæk Sportsby først klar til maj

- Såfremt fonden kommer med et modkrav, så vil vi gennemgå deres krav punkt for punkt. Og så må vi jo tage stilling til, hvad vi vil gøre derfra.

Holbæk Sportsby blev officielt indviet fredag den 21. juni i år, hvor der blandt andet blev afholdt et åbent motionsløb.


Nyhedsoverblik