Formand bekymret for politisk forslag: - Fredninger er i fare

Danmarks fremtidige naturfredninger er i fare. Det var budskabet fra Danmarks Naturfredningsforening, der afholdt 39 fredningsevents i hele landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Over hele landet havde Danmarks Naturfredningsforening søndag iniviteret alle interesserede ud i den fredede natur.

De afholdt 39 såkaldte redningsevents, som for eksempel i Fårebakkerne ved Mogenstrup Ås.

Området har været fredet siden 1940. Her stod den lokale afdeling i naturfredningsforeningen i Næstved for arrangementet.

- Rundt om i de mange afdelinger står folk på samme måde, som vi gør her i et naturfredet område og fejrer Danmarks Naturfredningforenings ret til at rejse fredninger, indledte Erica Heyckendorff, den lokale formand, sin tale og fortsatte:

- Vi er her jo, fordi vi er bekymrede for, at fredninger er i fare.

Dansk Folkeparti har nemlig fremsat et forslag om at, man vil fratage naturfredningsforeningen retten til selvstændigt at foreslå naturområder bliver fredet. Det forklarer Jeppe Jakobsen fra Dansk Folkeparti.

- Det er bund og grund et forsvar for den private ejendomsret. At man som en privat forening kan pålægge folk meget store udgifter til de her fredningssager. Det, synes vi, grundlæggende er urimeligt, siger han.

Artiklen fortsætter under videoen.

Danmarks fremtidige naturfredninger er i fare. Det var budskabet fra Danmarks Naturfredningsforening, der afholdt 39 fredningsevents i hele landet. De er imod Dansk Folkepartis forslag om at fjerne foreningens selvstændige ret til at foreslå natur til fredninger.

Kun tre aktører rejser fredningssager 

Danmarks Naturfredningsforening er sammen med staten, i form af Miljø- og Fødevarerministeriet, og kommunerne de eneste aktører, der i dag kan rejse fredningsager.

Det vil sige, at de kan indstille områder til at blive fredet. Men i sidste ende er det Fredningsrådet, der tager stilling om et område skal fredes eller ej.

Danmarks Naturfredningsforening har haft rettigheden til selvstændigt at give fredningsforslag siden 1937. Og for den lokale formand i Næstved giver det god mening. 

- Det er jo en ret, som vi har på baggrund af 130.000 danskere, der er medlem af Danmarks Naturfredningsforening, så på mange måder, så taler vi naturens sag. Men også på vegne af mange tusinde danskere, der vil passe på naturen, siger Erica Heyckendorff.

Skal have kommunen eller staten i ryggen

Står det til Dansk Folkeparti skal Danmarks Naturfredningsforening have staten eller kommunen med på vognen for at foreslå naturområder bliver fredet i fremtiden. 

Samtidig lægger partiet op til, at flere foreninger og organisationer skal have mulighed for at komme med fredningsforslag. De skal også have opbakning fra stat eller kommune.

Og det er et tiltag den lokale formand i Næstved hilser velkomment.

- Det ville være ønskeligt, hvis andre kunne stille fredningsforslag. Det har vi ikke det mindste imod. Jo mere hånd vi tager om naturen, des bedre er det jo, siger Erica Heyckendorff.

Håbet hos Dansk Folkeparti er, at man med forslaget kan nedbringe antallet af fredningssager, så det kun er de helt særlige områder, der bliver fredet.  

Men er det ikke vigtigt, at vi freder noget natur i Danmark?

- Jo, det er det, men det er også derfor vi gerne vil udvide så flere foreninger har mulighed for at få fredet naturperler, fordi det er rigtig vigtigt, at vi bevarer den smukke natur, vi har i Danmark, siger Jeppe Jakobsen (DF), og tilføjer:

- Men der skal også være noget bredere bag ved det end bare en enkelt lokalforening af en enkel privatorganisation.

Artiklen fortsætter under billedet.

Danmarks Naturfredningsforening afholdt søndag fredningsevent i Fårebakkerne ved Mogenstrup Ås for at markere deres utilfredshed med Dansk Folkepartis forslag.
Danmarks Naturfredningsforening afholdt søndag fredningsevent i Fårebakkerne ved Mogenstrup Ås for at markere deres utilfredshed med Dansk Folkepartis forslag. Foto: Ida Kristensen - TV ØST

Syv ud af ti sager rejses af naturfredningsforening

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening rejses syv ud af ti fredninger i dag alene på naturfredningsforeningens eget initiativ. 

Og det frygter Erica Heyckendorff vil ændre sig, hvis forslaget stemmes i gennem.

- Man kan jo bekymre sig om, hvor mange initiativer der vil komme, hvis vi ikke var initiativtager til det. Vi har kun ét afsæt - det er naturen. Mens komnmunerne skal passe mange forskellige interesser samtidig, og det kan låse situationen eller visioner kan dø før de når ret langt, siger hun.

Dansk Folkepartis forslag bliver behandlet i Folketinget på torsdag den 24. januar. 


Nyhedsoverblik