Forlig bremser truende konflikt på lokalbaner

​Dansk Jernbaneforbund og Kommunernes Landsforening har i nat indgået forlig om ny overenskomst for de ansatte på lokalbanerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Pendlerne på landets lokalbaner kan måske snart åbne lettet op.

Dansk Jernbaneforbund og Kommunernes Landsforening har nemlig indgået forlig om en overenskomst. Dermed kan en storkonflikt og eventuel strejke på flere lokalbaner være afværget.

Konflikten lurede, efter at Dansk Jernbaneforbunds medlemmer tidligere afviste en overenskomst med kommunerne.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi nu har indgået en balanceret aftale med Dansk Jernbaneforbund om ny overenskomst for lokalbanernes ansatte.

quote Vi mener, at den nye aftale fortsat sikrer fornuftige rammer for, at lokalbanerne kan indrette den lokale transport efter passagerernes behov, samt for vores ansatte

Peter Hvilshøj, administrerende direktør for Nordjyske Jernbaner

- Vi mener, at den nye aftale fortsat sikrer fornuftige rammer for, at lokalbanerne kan indrette den lokale transport efter passagerernes behov, samt for vores ansatte, skriver Peter Hvilshøj, administrerende direktør for Nordjyske Jernbaner i en pressemeddelelse.

Arbjedet hårdt for en aftale

Jane Eefsen, der er personalechef i Lokaltog, som driver ni jernbanestrækninger på Sjælland og Lolland-Falster, glæder sig over, at der nu er indgået en aftale.

- Som jernbaneselskab er det jo helt afgørende, at vi leverer troværdig og stabil transport til passagererne. Og derfor har vi selvfølgelig arbejdet hårdt på at lande en aftale med Dansk Jernbaneforbund for at undgå en konflikt, som ville lamme togtrafikken på lokalbanerne til stor gene for passagererne, udtaler Jane Eefsen. 

Se eller gense indslaget: Lokalbaner i Region Sjælland er truet af strejke. En katastrofe for området, hvis man spørger passagererne

Den nye aftale indebærer ud over generelle lønstigninger en forbedring af pensionsforbedringer og nye pauseregler.

Det er nu op til Dansk Jernbaneforbunds cirka 340 medlemmer på lokalbanerne, om de vil stemme ja eller nej til den nye overenskomst.

Afstemningen skal være afsluttet senest den 25. juni, og en konflikt kan derefter tidligst træde i kraft den 30. juni.

Fire berørte strækninger

Hvis konflikten alligevel ender med strejke, kan det få konsekvenser for fire lokalbaner i Region Sjælland. Togdriften på de fire lokalbaner vil blive indstillet ved midnat søndag, hvis parterne ikke er blevet enige.

Det drejer sig om:

  • Østbanen, som kører mellem Køge - Faxe-Ladeplads og Rødvig.
  • Tølløsebanen, mellem Tølløse og Slagelse
  • Odsherredsbanen, mellem Holbæk og Nykøbing Sj.
  • Lollandsbanen, mellem Nakskov og Nykøbing Falster

Hvis busser bliver indsat i stedet for togdriften, vil de tage konfliktramt arbejde. Derfor ser det ikke ud til, at der vil komme en alternativ løsning, hvis strejken bliver en realitet.


Nyhedsoverblik