Forening har reddet over 1.000 katte på fire år

01:13

Jeanette Vellier stiftede for fire år siden foreningen Sydhavsøernes Katte SOS. Video: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Sydhavsøernes Katte SOS fejrer i dag fødselsdag og har dermed fundet nye hjem til efterladte og vilde katte de sidste fire år.

Over 1.000 katte har Jeanette Vellier bortadopteret, siden hun stiftede foreningen Sydhavsøernes Katte SOS.

I dag er det netop fire år siden, foreningen blev oprettet.  

Hvis vi alle sammen vender hovedet den anden vej, så sker der bare ikke noget

Jeanette Vellier, stifter, Sydhavsøernes Katte SOS

Det hele begyndte, da Jeanette Vellier en dag fandt en kat med killinger, der ingen ejer havde. Og netop det åbnede hendes øjne for, hvor mange katte der render rundt uden ejer.

- Jeg tror bare, jeg havde fået nok. Jeg kommer fra København, og der har jeg også set en del. Og jeg tænkte bare, hvis vi alle sammen vender hovedet den anden vej, så sker der bare ikke noget. Og så tænkte jeg, så hopper jeg ud i det. Men det var et stort hop, siger Jeanette Vellier.

Og derfor startede Jeanette Vellier Facebookgruppen Sydhavsøernes Katte SOS.

Startede som en midlertidig løsning

Til at begynde med var Facebookgruppen en midlertidig løsning, men her fire år efter er hun stadig i gang.

Artiklen fortsætter under billedet.

Margit Ellersted er frivillig plejemor for Sydhavsøernes Katte SOS. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

I dag har hun 38 frivillige katteplejefamilier, der hjælper med at få kattene klar til adoption. En af dem er katteplejemoren Margit Ellersted.

Jeg får en masse glæde og sjov ud af det. Sådan en flok killinger de er bare skønne

Margit Ellersted, katteplejemor

- Jeg har meldt mig, fordi jeg godt kan lide dyr, og fordi jeg havde tiden og lidt ekstra plads. Så synes jeg, det var en god ide, hvis de kunne bruge min hjælp, siger Margit Ellersted.

Og selvom det ikke altid er fryd og gammen, nyder hun at kunne hjælpe de mange katte. 

- Det giver en masse ekstra rengøring. Ej, jeg får en masse glæde og sjov ud af det. Sådan en flok killinger er bare skønne, siger Margit Ellersted.

Med hjælp fra private donationer, legater og fonde kan folk i dag henvende sig til Jeanette Vellier, hvis de ser en kat, som de mistænker ingen ejer har.

Efter en henvendelse sikrer Jeanette Vellier, at katten er efterladt, hvorefter hun eller en af hendes 38 plejere henter katten.  

Katten har ingen stemme

Men at redde katte kan være et ubarmhjertigt job, da det ikke er alle katte, hvis helbred er godt nok til at overleve.

Artiklen fortsætter under billedet.

  Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

- Nogle er lige ved at være på randen til at gå bort, nogen må vi aflive. Nogen er simpelthen blevet dumpet. Mange af dem har dårlig mave, øjenbetændelse, øremider. Det er meget forskelligt, siger Jeanette Vellier.

Og selvom det kan være hårdt, stopper det ikke Jeanette Vellier, som har tænkt sig at blive ved, indtil der ikke længere er behov for det.

Jeg vil bare gerne have, der bliver mere styr på det, og at de får en stemme. Om det kræver fire år mere, så gør jeg det.

Jeanette Vellier, stifter af Sydhavsøernes Katte SOS

- Der er ikke nogen lov om katte. Der er ikke nogen lov om, at du skal registrere din kat, ligesom du skal med din hund. Der er ikke nogen lov, der siger, at du maks må have syv - du kan have 30, hvis du har lyst, siger Jeanette Vellier og fortsætter:

- Jeg vil bare gerne have, der bliver mere styr på det, og at de får en stemme. Om det kræver fire år mere, så gør jeg det.   

Sydhavsøernes Katte SOS adopterer kattene væk, efter de er blevet socialiseret, så de har vænnet sig til mennesker og andre katte. En kat koster 1.100 kroner, og så er de dyrlægetjekket og vaccineret.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App