Forældre vælger folkeskolen fra: Se, hvordan det ser ud i din kommune

Stadig flere forældre dropper folkeskolen til fordel for fri- eller privatskoler. Se, hvor mange det drejer sig om i dit område.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En af de ting, der forener os, er folkeskolen.

Sådan har man altid sagt – men stadig flere skoleelever vælger andre skoleformer.

I vores region vælger forældrene til hvert fjerde barn i 0. klasse folkeskolen fra, og sender i stedet deres barn på en fri- eller privatskole.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

quote Politikerne har lukket mange små folkeskoler, og der er i stedet kommet friskoler

Peter Bendix Pedersen, formand for Dansk Friskoleforening

I Lolland og Ringsted kommuner – hvor flest fravælger folkeskolen her i regionen - går mere end hvert tredje barn i andre skoleformer end folkeskolen, viser statistikken.

Kommunalreform lukkede skoler

Forklaringen er i et vist omgang, at der er lukket mange skoler siden kommunalreformen. I blandt andet Lolland Kommune har man de seneste år sagt farvel til Møllemarkskolen, Halsted-Avnede Centralskole, Vestenskov Skole, Brydebjergskolen. Toreby Skole, Guldborgland Skole og senest Fejø Skole som folkeskoler.

- Politikerne har lukket mange små folkeskoler, og der er i stedet kommet friskoler, lyder det fra formanden for Dansk Friskoleforening, Peter Bendix Pedersen.

- De har lavet kæmpeskoler med 28 elever i klasserne – og der er kommet flere friskoler. Samtidig har de lavet en folkeskolereform, der har introduceret et helt utroligt præstationspres på eleverne. Det giver også fremgang til friskolerne. Men der er ikke noget af dette, der er friskolernes egen fortjeneste. Det er i stedet et resultat af politikernes fejlslagne politik.

Der er dog store, lokale forskelle på udviklingen, som det kan ses i nedenstående grafik.

 


Nyhedsoverblik