Forældre til krænkede børn er rystede over anket dom: - Han tror ikke, han har gjort noget forkert

Den pædofilidømte præst fra Tømmerup ankede dommen på ti års fængsel på stedet – til stor frustration for både ofre og deres pårørende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Knap havde Retten i Holbæk sat det sidste punktum i sagen mod den tidligere sognepræst i Tømmerup Kirke Dan Peschack, før det viste sig, at det alligevel kun var et komma.

Den 47-årige præst ankede nemlig den dom på ti års fængsel for seksuelt misbrug af flere børn og unge, som retsformanden netop havde læst højt.

Og det satte mange følelser i gang hos de fremmødte – især ofrene og deres forældre.

Ofrene er meget kede af, at de nu skal igennem det hele igen, når sagen skali landsretten.

quote Det viser, at han ikke føler, han har gjort noget forkert. Jeg er lidt i choktilstand

Mor til krænket dreng

- Jeg er utrolig ked af, at han vælger at anke dommen. Det viser, at han ikke føler, han har gjort noget forkert. Jeg er lidt i choktilstand, siger moren til den dreng, der først anmeldte præsten for seksuelle overgreb.

Hendes søn var kun 12 år gammel, da han begyndte at komme i præstegården i Tømmerup. Han fandt et fristed hos præsten. Men i juni 2016 kom han hjem til sine forældre og fortalte om en række seksuelle overgreb, præsten havde begået mod ham.

Det fik drengens forældre til at melde præsten til politiet, og kort tid efter blev han anholdt.

Tager lang tid at komme videre

Da præsten blev anholdt, fandt politiet billeder og videoer af en lang række andre børn, som præsten have misbrugt, heriblandt en 13-årig pige. Også hun er meget påvirket af udsigten til endnu en retssag.

- Vi havde jo håbet, at han lagde sig fladt ned og tog imod straffen for den smerte, han har forvoldt de unge mennesker. Nu skal vi det hele igennem igen. Det er simpelthen så synd for dem. Det er ubeskriveligt, at han ikke bare tager imod dommen, siger pigens mor til TV ØST. 

Forældrene til de krænkede børn er anonyme, fordi der er nedlagt navneforbud overfor ofrene og af hensyn til børnene.
Forældrene til de krænkede børn er anonyme, fordi der er nedlagt navneforbud overfor ofrene og af hensyn til børnene. Foto: Martin Stilling - TV ØST

Anken betyder også, at det vil tage endnu længere tid for familierne at komme videre, mener moren til den dengang 12-årige dreng.

Han er i dag 14 år gammel og er røget ud i et misbrug. I retten fortalte moren, at han føler, han har mistet sin barndom og tilliden til voksne mennesker.

Og han har det stadig ikke særlig godt, lyder det.

- Han har det bedre, men han har det ikke godt. Han har ikke fået bearbejdet alt det her endnu, og det har vi andre heller ikke. Det har der ikke været tid til. Derfor håbede jeg også, at vi kunne lukke bogen nu. Men nu skal vi se frem mod en retssag mere, og det har jeg faktisk ikke rigtig lyst til, siger moren.

quote Nu skal vi det hele igennem igen. Det er simpelthen så synd for dem. Det er ubeskriveligt, at han ikke bare tager imod dommen

Mor til krænket pige

Dom betyder meget

Forløbet har især været hårdt for den nu 14-årige dreng, fordi flere borgere i Tømmerup ikke troede på ham, da han stod frem med sin historie. Han blev råbt efter på gaden, og familien blev ringet op og truet. Derfor har det stor betydning, at retten dømte præsten skyldig.

- Det viser jo, at der er folk, der tror på ham. Det betyder alt, siger moren.

Foruden de ti års fængsel blev præsten frataget retten til at virke som præst og til at omgås børn under 18 år, uden at der er andre voksne til stede.

Han blev også dømt til at betale ofrene en erstatning på i alt 370.000 kroner. Den nu 14-årige dreng skal have 100.000 kroner, og pigen skal have 70.000 kroner.

Retten besluttede, at præsten fortsat skal sidde varetægtsfængslet, indtil sagen kan komme for landsretten.

Forældrene i denne artikel er anonyme af hensyn til deres børn, og fordi der er nedlagt navneforbud mod børnene i sagen. TV ØST er bekendt med deres identitet. 

Torsdag aften bringer Station 2 et interview med et af ofrene i første del af særudgaven 'Præstens Dobbeltliv'. Det bliver sendt klokken 20.50 på TV 2.

Dan Peschack
Læs også
Tidligere præst idømt 10 års fængsel for seksuelt misbrug af børn
Dan Peschack
Læs også
Tidligere præst idømt 10 års fængsel for seksuelt misbrug af børn

 


Nyhedsoverblik