Forældre kæmper for at bevare landsbyskole: - Politikernes planer klinger hult

00:41

Et flertal i Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune vil lukke den lille Dannelunde Skole sydøst for Nakskov. Borgerne frygter, at det vil betyde landsbydød.

Politikere på Lolland kræver, at regeringen decentraliserer og sender jobs til Lolland. Nu vil samme politikere selv centralisere og lukke en landsbyskole.

Dannelunde Skole på Vestlolland har kun 60 elever fra 0. til 6. klasse. 

Det er ikke mange, og et flertal i Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune vil derfor lukke den lille landsbyskole.

- Jeg synes ikke, det er særlig godt, for det er en ret god skole, siger Sabrina Thomsen, som er elev på skolen.

Mikkel Danhammer fra hendes klasse er enig:

- Så bliver der meget længere til den skole, man skal gå på i Nakskov for eksempel, og så kan det være, at ens venner flytter væk herfra, og så kan man ikke lege med dem, siger han.

Flyttede til Dannemare på grund af skole

Flere af borgerne i byen har netop valgt at bo i Dannemare og omegn, fordi der ligger en skole.

- Man flytter jo ikke et sted hen, hvor man skal fragte sit barn langt, når det skal i børnehave eller skole, siger Susanne Qvindbjerg Nielsen fra Dannemare.

Fra Dannelunde Skole er der 11 kilometer til de næste folkeskoler, som ligger i Søllested og Nakskov. Det er ifølge en del af borgerne i Dannemare og omegn for langt til, at de tror på, at lokalområdet kan overleve en skolelukning.

- Man ved jo alle andre steder fra, at hvis politikerne lukker en skole i et landsbyområde, så uddør landsbyen lige så stille og roligt, siger Mogens Møllgaard-Hansen fra Dannemare.

Man flytter jo ikke et sted hen, hvor man skal fragte sit barn langt, når det skal i børnehave eller skole

Susanne Qvindbjerg Nielsen, Dannemare

Forældre fravælger skolen

Men Dannelunde Skoles problem er, at der ifølge Lolland Kommune bor 100 potentielle skoleelever i området, men at kun 60 af dem går rent faktisk på skolen. Resten går på andre skoler.

Er det ikke et meget godt argument for, at den er for dyr at drive?

- Jo, men da vores søn startede i 0. klasse for syv år siden, var der også nogle, der fravalgte skolen. For dengang var der også politikere, som snakkede om, at den aldrig overlevede herude. Den fik to år og så fik den tre år, så jeg tror, de selv har været med til at lukke den, siger Tina Danhammer fra Gloslunde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tina Danhammer er mor til tre børn. Hun mener politikerne selv er skyld i, at nogle forældre fravælger Dannelunde Skole. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

I den lokale brugs mener uddeleren, at lokalpolitikernes ønske om at lukke Dannelunde Skole klinger hult.

- Det er de selvsamme politikere, som kæmper for, at regeringen ikke skal lægge alle de statslige arbejdspladser inde i København, men at de skal ud i yderområderne. Nu prøver de så selv at centralisere ude i deres eget lille område og for Lollands vedkommende, så virker det til, at de vil lægge alting i Nakskov og Maribo, siger Finn Andersen fra Dagli'Brugsen i Dannemare.

Artiklen fortsætter under billedet.

Finn Andersen er brugsuddeler og forstår ikke, hvorfor lokalpolitikerne vil centralisere skolerne på lolland. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Udvalgsformand: Børnetallet falder

Formanden for Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune vil dog ikke rigtig kommentere på det dobbeltmoralske i, at han kræver decentralisering af staten, men selv står for en centralisering i sin egen kommune.

- Pointen er jo lidt, at Lolland Kommune er bundet økonomisk af staten. Vi kan ikke hæve skatter. Vi har kun de penge, vi har. Og der er et markant faldende børnetal i kommunen, så vi bliver nødt til at tilpasse vores institutioner efter et mindre børnetal. Og vi har oplevet, at der er markant færre børn i området i Dannemare, og at de børn, der bor i området, vælger private skoler. Halvdelen, der kunne bruge skolen, vælger den fra, siger Kasper Roug (S).

Pointen er jo lidt, at Lolland Kommune er bundet økonomisk af staten. Vi kan ikke hæve skatter. Vi har kun de penge, vi har

Kasper Roug (S), Formand, Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune

Men har I ikke selv været med til at trække tæppet væk under den her skole? Det er jo ikke første gang, der er tale om at lukke den. Det kunne måske være en af årsagerne til, at nogle forældre allerede fravælger skolen i dag?

- Det er rigtigt, der har været tale om at lukke den før. Men så det er jo lige præcis i sådan en situation, at forældrene skal bakke op om den og lade deres børn gå på skolen. Ellers kommer vi jo aldrig nogle vegne, siger udvalgsformanden.

I forventer at spare 5,2 millioner kroner ved at lukke Dannelunde Skole. Men hvis fodboldklubbens ungdomsafdeling må lukke og husene i området ikke bliver til at sælge, har det så været de 5,2 millioner kroner værd, som I sparede på skolen?

- Man skal tænke på, at en af pointerne er jo, at vi som udvalg arbejder for og repræsenterer hele Lolland Kommune. Vi bliver nødt til at lave en opvejning af, hvad er bedst for hele kommunen. Når der er for få børn, må vi slå skolerne sammen. Og selvfølgelig vil det have indflydelse på lokalsamfundet, og derfor er det da også ubehageligt at træffe den her beslutning, men vi skal tænke på hele kommunen, siger Kasper Roug.

Det er en socialdemokratisk idé at lukke Dannelunde Skole. Og der skal blot en enig socialdemokratisk gruppe i byrådet og en enkelt stemme mere fra et andet parti til, at der er flertal for en lukning af skolen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App