Folketingspolitikere vil have flere pædagoger – kan give kommune regning på 16 millioner

Det kan resultere i en stor regning på 16 millioner kroner til Kalundborg Kommune, hvis regeringen afsætter penge til flere pædagoger i finansloven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kan blive dyrt for Kalundborg Kommune, hvis regeringens støttepartier får deres vilje under dette års finanslovsforhandlinger. De vil nemlig have afsat store beløb på næste års finanslov, så man kan få flere pædagoger ud i landets dagtilbud.

Det vil koste Kalundborg Kommune 16 millioner kroner i 2020, hvis man afsætter 500 millioner kroner til de såkaldte minimumsnormeringer på finansloven.

Det skriver Nordvestnyt på baggrund af nichemediet NB Økonomi, der har regnet sig frem til de 16 millioner kroner med tal fra Danmarks Statistik.

Det er støttepartierne Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre, der kræver, at der afsættes 500 millioner, mens Enhedslisten er gået til forhandlingerne med krav om en milliard kroner til flere pædagoger.

Minimumsnormeringer
Læs også
EL vil mikrostyre antallet af pædagoger i institutioner
Minimumsnormeringer
Læs også
EL vil mikrostyre antallet af pædagoger i institutioner

Støttepartiernes ønske er, at der maksimalt er tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaverne.

Kommuner kompenseres ikke for faktiske udgifter

Ifølge NB Økonomi er de 16 millioner kroner udregnet ud fra en forventet model, hvor kommunerne bliver kompenseret for den øgede udgift til at ansætte flere pædagoger. Men kommunernes kompensation følger ikke de faktiske udgifter, de måtte have, skriver Nordvestnyt.

VIDEO: Forældre har tidligere i foråret demonstreret flere steder i regionen for at gøre opmærksom på de ringe normeringer i daginstitutionerne.

 

Nordvestnyt har fremlagt ekstraregningen på de 16 millioner kroner for minimumsnormeringer for Kalundborgs borgmester Martin Damm (V). Han har ikke selv efterprøvet NB Økonomis udregninger, men han er enig i, at konsekvensen kan blive en millionregning.

- Minimumsnormeringer er ikke et særlig genialt værktøj og en utrolig uhensigtsmæssig anvendelse af ressourcerne. Problemet er at den her ”one size fits all-tankegang” fra Christiansborg, hvor man vi gå ind og bestemme helt ned på institutionsniveau, siger han til Nordvestnyt.

Hvor er der en voksen
Læs også
Trods forældreprotester - ingen aftale om minimumsnormeringer i 2020
Hvor er der en voksen
Læs også
Trods forældreprotester - ingen aftale om minimumsnormeringer i 2020

I Kalundborg Kommune har de nogle af landets laveste nomeringe. Det vil sige, at der er mange børn per voksen i kommunens dagplejer, vuggestuer og børnehaver, ifølge Nordvestnyt. Men ifølge borgmesteren skyldes det, at de har mange mindre daginstitutioner fordelt ud over kommunen.


Nyhedsoverblik