Michelle nægtet førtidspension: Folketingspolitikere vil gennemgå reglerne på området

Folketingspolitikere ønsker ikke at ramme skævt med reglerne for førtidspension. Nu skal loven gennemgås i Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Som borger har man ret til førtidspension, hvis ens arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat. 

Men selvom Michelle Maack, en 33-årige kvinde fra Næstved, er kronisk, livstruende syg og erklæret fuld uarbejdsdygtig af en speciallæge, så nægter Næstved Kommune at give hende førtidspension.

quote Der er nogle mennesker, der er nedslidte, men ikke er syge nok til få førtidspension, dem skolder vi i øjeblikket, og det bliver vi nødt til at forholde os til.

Lennart Damsbo-Andersen, folketingspolitiker (S)

I en årrække har Michelle Maack kæmpet mod at blive presset ud på arbejdsmarkedet og dermed øge chancen for at blive taget af dage af sine sygdomme. I sidste måned fik hun afslag på førtidspension, men der kan være håb forude.

Loven trænger til generel gennemgang

Forleden modtog Michelle Macks mor, Jette Mack, der har fulgt sin datters sygdomsforløb fra start, et brev fra landets beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V).

Ministeren oplyser i brevet, at han ikke har mulighed for at tage stilling til Michelle Maacks situation, men at man i beskæftigelsesudvalget i efteråret vil se nærmere på, om den reform, der vedrører førtidspension og fleksjob, skal ændres.

Brev fra beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen.

Kære Jette Maack

Tak for din mail. Jeg er ked af at høre, at din datter har så alvorlige problemer med helbredet. Det gør stort indtryk.

Jeg har som minister ikke mulighed for at tage stilling til din datters konkrete situation. Det er kommunens opgave at afgøre, om den enkelte er berettiget til førtidspension. Hvis man er uenig i kommunens afgørelse, har man mulighed for at klage til Ankestyrelsen.

Jeg kan fortælle, at vi i Venstre bakkede op om den daværende regerings reform af fleksjob og førtidspension i 2013. Vi var enige med en bred kreds af partier om at gøre en indsat for, at flere menneskere med nedsat arbejdsevne kunne blive en del af fællesskabet på en arbejdsplads frem for at få en livslang førtidspension. 

I foråret blev vi færdige med en stor evaluering af reformen. Den har bekræftet mig i, at nogle kommuner har fortolket reglerne for stramt og forsøgt at udvikle nogle menneskers arbejdsevne i fx ressourceforløb, selv om de burde være tilkendt førtidspension. Jeg er derfor glad for, at vi i partierne bag reformen var enige om at præcisere reglerne om tilkendelse af førtidspension. Reglerne trådte i kraft 1. juni.

Nu står det klart, at man skal have førtidspension, hvis ens arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat - og kommunen ikke kan pege på en indsats, der giver en realistisk forventning om, at arbejdsevnen ikke bliver bedre. Her i efteråret skal vi se på, om evalueringen giver anledning til flere ændringer. Mit udgangspunkt er, at det gør den. 

Jeg sender de bedste ønsker for din datters helbred og håber, at I kan holde modet oppe. 

Venlig Hilsen
Troels Lund Poulsen

Tidligere på året førte en evaluering af loven til justeringer af reglerne, men nu skal loven gennemgås mere generelt. Det bekræfter Lennart Damsbo-Andersen (S), folketingspolitiker valgt i Sjællands Storkred og medlem af beskæftigelsesudvalget, over for TV ØST.

Artiklen fortsætter under billedet...

Michelle og Jette Maack er meget påvirkede af situationen.
Michelle og Jette Maack er meget påvirkede af situationen. Foto: Frederik Thorup - TV ØST

- De tilpasninger, vi lavede tidligere på året, var nogle, hvor der ikke var grund til at vente med at lave dem. Det var nogle ting, der gav mening at ændre på med det samme. Men den generelle gennemgang af hele loven kommer henover det næste halve år, siger han og uddyber:

- Det er altid godt, når man har lavet en lov at kigge den igennem for at se, om der er nogle ting, som vi kan forestille os skulle være på en anden måde. Rammer den nu også rigtigt i forhold til det, vi havde forestillet os?

Læs også
Livstruende syg kvinde erklæret ”uarbejdsdygtig" af læge: Kommune nægter hende førtidspension
Læs også
Livstruende syg kvinde erklæret ”uarbejdsdygtig" af læge: Kommune nægter hende førtidspension

Ikke en dårlig lov

Det var Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre, SF og Konservative der i 2013 blev enige om at reformere området for at give flere borgere mulighed for at realisere deres potentiale i et aktivt arbejdsliv og være en del af fællesskabet.

Lennart Damsbo-Andersen erkender, at loven rammer skævt i forhold til nogle borgere i samfundet.

- Vi er nødt til at kigge på, at det er rigtig svært at få førtidspension i dag, og der er nogle mennesker, der er nedslidte, men ikke er syge nok til få førtidspension. Dem skolder vi i øjeblikket, og det bliver vi nødt til at forholde os til, siger han.

Carsten Rasmussen
Læs også
Kommune nægter dødssyg kvinde førtidspension: - Vi følger bare loven
Carsten Rasmussen
Læs også
Kommune nægter dødssyg kvinde førtidspension: - Vi følger bare loven

Folketingspolitikeren mener dog, at det er vigtigt at fastslå, at reformen har hjulpet mange borgere, og at man også skal huske de gode historier, selvom den trænger til at blive gennemgået.

- Vi hører altid kun de dårlige historier, for der er faktisk også rigtig mange mennesker, som har en god oplevelse og får den behandling, de skal have. Så man ikke sige, at loven er dårlig, men der er nogle ting, der godt kan ændres og rettes op på, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Se indslaget: Michelle Maack fra Næstved har fået afslag på førtidspension på trods af, at hun er blevet erklæret kronisk syg og uarbejdsdygtig af speciallæge.

Nyhedsoverblik