Folkeskole lukker – nu vil kommunen rykke døgninstitution ind til stor frustration for forældre

Folkeskolen i Holme-Olstrup lukker om kort tid. Politikerne vil lade en døgninstitution overtage skolen, men en gruppe lokale borgere er imod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Skoleborde og reoler står stablet i en bunke i et hjørne i fællesrummet. I et klasselokale står fyldte flyttekasser midt på gulvet i et elevforladt rum, hvor alle stole, borde og tavler er væk.

- Det hele er på vej til at blive flyttet. Vi tager lidt ad gangen og flytter, vi har allerede haft flyttebil herude to gange, fortæller Betina Ploug Jørgensen, som er afdelingsleder for Holmegaardsskolens afdeling i Holme-Olstrup.

Skolen skal lukke ved udgangen af dette skoleår, og planen er, at alle eleverne er flyttet til folkeskolen i Toksværd, når denne uge slutter.

quote Det er jo vemodigt, fordi mange af os ansatte har været her i mange år, og nogle af ungerne i seks-syv år

Betina Ploug Jørgensen, afdelingsleder for Holmegaardsskolens afdeling i Holme-Olstrup.

Det er en politisk beslutning at lukke skolen, da der mangler elever til den. I nogle af klasserne går der kun syv og otte børn.

- Det er jo vemodigt, fordi mange af os ansatte har været her i mange år, og nogle af ungerne i seks-syv år. Men fælles kan man nok sige, at elever og ansatte er glade for den her afdeling, så selvfølgelig er det vemodigt, siger Betina Ploug Jørgensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Folkeskolen i Holme-Olstrup er snart fortid. For få elever har fået politikerne i Næstved til at nedlægge den.
Folkeskolen i Holme-Olstrup er snart fortid. For få elever har fået politikerne i Næstved til at nedlægge den. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Omsorgssvigtede unge står klar til at flytte ind 

I Holme-Olstrup har en gruppe forældre planer om at starte en friskole op i stedet. Deres facebookside Ny skole i Holme-Olstrup har 170 medlemmer.

- Vi håbede jo, vi kunne lave en friskole på matriklen, men det ser lidt sort ud, men vi håber stadigvæk, siger Karina Mandrup Hansen fra styregruppen. 

Læs også
Den lokale skole lukker efter sommerferien - nu vil landsbyen opføre sin egen friskole
Læs også
Den lokale skole lukker efter sommerferien - nu vil landsbyen opføre sin egen friskole

For politikerne i Børne- og Skoleudvalget i Næstved Kommune arbejder med en plan, der går på, at en afdeling af døgninstitutionen, Døgndiamanten, flytter ind.

Det er et sted for svært omsorgssvigtede unge mellem 12 og 18 år, og institutionen hører under Næstved Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Karina Mandrup Hansen fra Holme-Olstrup mener ikke, Døgndiamanten hører til i en by som Holme-Olstrup, hvor der hverken er ungdomsuddannelser eller fritidsaktiviteter til unge.
Karina Mandrup Hansen fra Holme-Olstrup mener ikke, Døgndiamanten hører til i en by som Holme-Olstrup, hvor der hverken er ungdomsuddannelser eller fritidsaktiviteter til unge. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Den idé kan styregruppen bag en kommende friskole i Holme-Olstrup ikke lide.

- Vi føler faktisk, at politikerne modarbejder i stedet for samarbejde, siger Martin Kielsgaard Sørensen, som er far til to børn på skolen.

- Vi får højst sandsynligt sværere ved at sælge vores huse, og man vil føle sig lidt utryg som beboer, så det ødelægger lidt lokalområdet her, siger en anden fra styregruppen, Karina Mandrup Hansen, som mener, at det er en fejlplacering at rykke Døgndiamanten til Holme-Olstrup:

- Der er ikke rigtig skole eller aktiviteter for unge her i byen. Der skal man til Fensmark, og så skal de transporteres frem og tilbage, og det koster jo igen penge for kommunen.

Udvalgsformand: Døgndiamanten giver arbejdspladser og liv

Formanden for Børne- og Skoleudvalget, Lars Hoppe Søe (R) tager kraftig afstand fra borgernes frygt for beboerne på Døgndiamanten.

- Jeg bryder mig simpelthen ikke om, at man i et samfund siger, at der er nogle mennesker, man ikke vil have med at gøre. Det her er nogle unge mennesker, som har brug for samfundets hjælp til at komme på rette vej, og det er en del af løsningen at placere dem, hvor andre mennesker er, så jeg forstår slet ikke den der frygt og angst for at tage imod sådan et tilbud her.

Han ser gerne, at Døgndiamanten flytter ind i den - snart - nedlagte skole i Holme-Olstrup.

- Det vil være med til at sørge for, at der bliver holdt gang i lokalsamfundet - det er arbejdspladser, det er liv, og det er også en måde at fastholde nogle af de faciliteter, der er derude, på. Alternativet kunne for eksempel være, at vi river skolen ned, og det, synes jeg da, er en dårlig løsning, siger Lars Hoppe Søe.

quote Jeg synes faktisk, det ville klæde politikerne at lytte til os og det, vi gerne vil, istedet for bare at trække noget ned over hovedet på os

Martin Kielsgaard Sørensen, forælder

Men alternativet kunne også være, at lokalbefolkningen fik det, som de gerne ville have det: En friskole, de så selv driver?

- Ja, men vi kan som kommune ikke bare give dem en skole, så må de komme med et tilbud til borgmesteren omkring, hvad de vil købe den for, så må vi tage det under politisk overvejelse, hvis det kommer dertil, men ind til videre er der ikke kommet noget tilbud på den skole, siger Lars Hoppe Søe.

Styregruppe: Lyt nu til os!

Styregruppen for en friskole i Holme-Olstup har holdt møde med Børne- og Skoleudvalget og luftet tankerne om en friskole. Martin Kielsgaard Sørensen fortæller, at de også har sendt en email, hvor de skriver, at de er interesseret i at overtage eller købe skolen til formålet.

- Jeg synes faktisk, det ville klæde politikerne at lytte til os og det, vi gerne vil, i stedet for bare at trække noget ned over hovedet på os, siger Martin Kielsgaard Sørensen.

Martin Kielsgaard Sørensen mener, at politikerne modarbejder istedet for samarbejder med lokalbefolkningen i Holme-Olstrup.
Martin Kielsgaard Sørensen mener, at politikerne modarbejder istedet for samarbejder med lokalbefolkningen i Holme-Olstrup. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Der vil blive afholdte et borgermøde om Døgndiamanten i Holme-Olstrup d. 26. juni.


Nyhedsoverblik