Fødevarestyrelsen om fugleinfluenza: - Vi er de eneste i Europa, der gør de her observationer

Fødevarestyrelsen opfordrer fjerkræejere til at beskytte deres fugle, efter man har gjort flere fugleinfluenza-fund på Sydsjælland og Lolland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fødevarestyrelsen vil sikre sig, at fjerkræejere gør en indsats for at beskytte deres fugle mod fugleinfluenza.

Styrelsen har nemlig fundet fugleinfluenza i mindst 31 vilde fugle i foråret og henover sommeren, hvor virus ellers ikke plejer at være i Danmark.

De fleste fund er gjort omkring Sydsjælland og Lolland; i Korsør, Egholm på Agersø, Sakskøbing, Vejrø, Fejø, Bandholm og Askø.

quote En fuglelort kan være nok til at smitte.

Stig Mellergaard, souschef i Fødevarestyrelsen.

Det oplyser Stig Mellergaard, der er souschef i Fødevarestyrelsen.

- Vi har undersøgt en del dyr fra forskellige lokaliteter, og det tyder på, at de alle sammen har fugleinfluenza. Fuglene ligger i store flokke og skifter fjer, og når de fælder, så er de meget stressede, og det gør dem afsindig modtagelige over for sygdomme, fortæller han til TV ØST.

Er der grund til bekymring?

- Du skal ikke være bekymret for mennesker, men det, der er bekymrende, er, at vi har fugleinfluenza her om sommeren. Vi er det eneste sted i Europa, der gør de her observationer.

Opråb til fjerkræejere og producenter

Hvad skal man gøre, hvis man ejer fjerkræ?

- Vi skal sikre, at de folk, der har fjerkræ for eksempel ikke går tur på stranden og tilbage til sine høns bagefter med det samme fodtøj, for en fuglelort kan være nok til at smitte. Folk skal tænke sig godt og grundigt om, efter de har været ude, og de store fjerkræproducenter skal sikre sig, at der ikke kommer vilde fugle ned til deres ænder og gæs.

Død troldand
Læs også
Fugleinfluenza konstateret i fugle på Sydsjælland og Lolland
Død troldand
Læs også
Fugleinfluenza konstateret i fugle på Sydsjælland og Lolland

Hvilke regler gælder på området?

- Der er en hel række regler nu. Der er krav om, at fodring og vanding skal foregå under tagdækning, så vilde fugle ikke kan se, at der er foder, og dermed ikke bliver tiltrukket.

- Vi håber på, at vi i første omgang kan klare det her med en appel til folk om at tænke sig om, for alternativet er, at vi kommer med lovgivning, hvor man skal holde sin høns indendørs, og det vil vi meget nødigt gøre lige nu. For det er tidligt på året, det er varmt, og hønsene har det bedst ved at være udenfor. Det kan lettest gøres om vinteren, hvor de alligevel er inde, men at gøre det nu, så risikerer vi, at de skal være inde i et halvt år, og den går bare ikke, siger Stig Mellergaard.


Nyhedsoverblik