FødevareBanken bringer mad ud til trængte elever på Lolland – nu vil flere kommuner være med

13 skoler på Lolland og Falster får leveret morgenmad fra Fødevarebanken én gang om ugen. Nu vil Vordingborg og Kalundborg kommuner også være med.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Én fast dag om ugen ankommer FødevareBankens varevogn med yoghurt, frugt og brød til 13 forskellige skoler på Lolland og Falster.

Her kan elever, der ikke har spist hjemmefra, møde op og få morgenmad.

For nylig har Fødevarebanken fået henvendelser fra flere kommuner i landet, blandt andet Vordingborg Kommune og Kalundborg Kommune, som også gerne vil være med i ordningen.

quote I Kalundborg er vi rimelig langt. Jeg forventer, at vi kommer til Kalundborg inden sommerferien

Karen-Inger Thorsen, direktør for FødevareBanken

- Skoler og enkeltpersoner har spurgt, om det ikke er noget, de også kan blive en del af. Og Kalundborg Kommune har været interesseret i at samarbejde med os. De er kommet med en liste over fem-seks skoler, der gerne vil være med, siger Karen-Inger Thorsen, der er direktør for FødevareBanken.

- Vi har et godt samarbejde med Kalundborg Kommune, og vi har afholdt møder med skolerne, hvor vi har fortalt om, hvad vi kunne tilbyde. Jeg forventer, at vi kommer til Kalundborg inden sommerferien, siger hun.

FAKTA OM FØDEVAREBANKEN

  • FødevareBanken er en non-profit, apolitisk organisation, der siden 2009 har indsamlet og fordelt overskudsmad fra landbrug, supermarkerede og fødevareproducenter.
     
  • 13 skoler på Lolland og Falster får i øjeblikket leveret mad fra FødevareBanken tre gange om ugen.
    ​​​​​​Skolerne får leveret fødevarer som cornflakes, brød, yoghurt og ost.
     
  • For at få mad fra FødevareBanken skal man betale et logistik-gebyr på 10.000 kr. om året for at få leveret fast én gang om ugen. Det svarer til 200 kr. pr. gang.
     
  • FødevareBanken har lager tre forskellige steder: København, Kolding og Århus.            
               
  • På landsplan kører 14 kølebiler dagligt med 3,5 ton mad til 246 institutioner, væresteder, krisecentre herberger. På landsplan kører FødevareBanken ud med mad til 23 skoler.

Skoler på Lolland-Falster har længe fået bragt mad ud

Initiativet med at dele mad ud til skoleelever har længe været i gang på Lolland og Falster. Allerede i 2016 modtog 17 skoler mad fra FødevareBanken, som en del af projekt Hjernemad.

Projektet er et tilbud til skolebørn på alle skoler i Lolland Kommune og seks skoler i Guldborgsund Kommune. Det gælder: Eskilstrup Skole, Sophieskolen, Nysted Skole, Sydfalster Skole, Møllebakkeskolen og Lindeskovskolen.

quote Vi har sagt nej til nogle privatskoler fra Nordsjælland, fordi vi ikke synes, de lå inde under det kriterie, vi har aftalt med vores fødevaredonorer

Karen-Inger Thorsen, direktør for FødevareBanken

De skoler, der ligger uden for Lolland og Falster, er på regeringens ghetto-liste, og derfor har FødevareBanken vurderet, at de lever op til kriterierne.

- Vi har sagt nej til nogle privatskoler fra Nordsjælland, fordi vi ikke synes, de lå inde under det kriterie, vi har aftalt med vores fødevaredonorer. Normalt for FødevareBanken gælder det, at den mad vi deler ud, skal gå til nogen, der har særligt brug for det. Det vi normalt kalder for socialt udsatte, siger direktør Karen-Inger Thorsen.

Eskilstrup Skole: - Det giver en god start på dagen

Bag initiativet til Hjernemad er Broen til Bedre Sundhed og Sund Uddannelse, på tværs af kommuner, skoler, FødevareBanken og TrygFonden. Formålet var blandt andet at hjælpe de 30 pct. af eleverne, som kom i skole uden morgenmad og uden at have noget med til frokost.

quote Det giver en god start for en del elever om morgenen. Der er sådan en stille og rolig atmosfære, som forplanter sig til resten af dagen

Henrik Kristensen, SFO og børnehaveleder på Eskilstrup Skole og har stået for Hjernemad

Én af de skoler, der har været med siden begyndelsen i 2016, er Eskilstrup Skole i Guldborgsund. Nu er regionens projekt udløbet, men skolens bestyrelse har besluttet af fortsætte.

- Det giver en god start for en del elever om morgenen. Det, at der sker noget i vores fælles rum, gør, at dagen måske bliver roligere alligevel. Der er sådan en stille og rolig atmosfære, som forplanter sig til resten af dagen, siger Henrik Kristensen, der er SFO- og børnehaveleder på Eskilstrup Skole og har stået for Hjernemad.

Hjernemad har givet bedre trivsel, mere energi og større koncentration

Den seneste evaluering af Projekt Hjernemad fra 2018 konkluderer, at projektet har
bidraget til en større koncentration, fordi eleverne oplever at få en mere rolig start på dagen, og fordi flere lærere giver udtryk for, at koncentrationen er steget. På længere sigt antages det, at mere ro og større koncentration vil bidrage til bedre indlæring.

- Lærerne oplever, at det har givet mere ro om morgenen, og at det er nemmere at komme i gang med dagens undervisning, siger SFO- og børnehaveleder Henrik Kristensen.

Hjernemad på Eskilstrup
Læs også
Så er der gratis morgenmad til skolebørn på Lolland-Falster
Hjernemad på Eskilstrup
Læs også
Så er der gratis morgenmad til skolebørn på Lolland-Falster

Broen til Bedre Sundhed i Region Sjælland vurderer også, at projektet bidrager positivt til elevernes trivsel, fordi både lærere og elever oplever færre konflikter, mere hygge og mere rolige morgener.

- Maden faciliterer, at man får en god snak. Det har været en kæmpestor sidegevinst. Vi kan se, at nogle af de konflikter, der var i starten i vores fællesrum, de er der ikke mere, siger Henrik Kristensen.

FødevareBanken leder efter flere lokale varer

FødevareBanken arbejder i øjeblikket også på at få et samarbejde etableret med Vordingborg Kommune og Kalundborg Kommune.

- Jeg er rigtig glad for, at vi kan nå ud af København, og at det også kan nå ud til andre, der ikke bor i hovedstaden. Vi vil gerne nå så langt ud som muligt. Det skal ikke kun gælde i København, siger Karen-Inger Thorsen direktør for FødevareBanken.

quote Vi kan jo ikke give mere mad, end vi får. Men vi ved jo, at der er mere mad derude

Karen-Inger Thorsen, direktør for FødevareBanken

På landsplan leverer FødevareBanken i øjeblikket mad ud fast én gang om ugen til 240 forskellige steder, som også tæller blandt andre Mændenes hjem, kvindecentre og Blå Kors.

- Der er selvfølgelig en begrænsning fra vores fødevarerdonorer. Vi kan jo ikke give mere mad, end vi får. Men vi ved jo, at der er mere mad derude, siger direktør Karen-Inger Thorsen.

FødevareBanken foretager selv opsøgende arbejde for at finde flere fødevaredonorer og på den måde få mere mad, de kan bringe ud til dem, der trænger. Og det er der især brug for nu, hvor flere kommuner er interesserede i at være med i projektet.

- En del af det her går ud på at undgå at smide mad ud, og vi ved, at der stadigvæk bliver smidt rigtig meget mad ud. Jo flere virksomheder, der kender os, jo mere ville vi få, og jo flere kan vi køre ud til. Vi henvender os til de producenter, som tænker ville være gode for os. Jeg leder for eksempel stadig efter havregryn, det vil jeg også gerne kunne levere. Det er én af de ting, skolerne selv køber som et supplement. Så hvis nogen hører om en havregrynsproducent derude, så må de sige til, siger hun.


Nyhedsoverblik