Fletter Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti fingre til regionsrådsvalget?

Heino Knudsen (S), formandskandidat til regionsrådet, ser mange fællesnævnere med Dansk Folkeparti. En enighed, som godt kan føre til mere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Meget enighed som de bestemt ikke afviste kunne føre til mere.

Sådan lød konklusionen af Dansk Folkepartis ældreordfører, Jeppe Jakobsen, efter en valgduel mellem Socialdemokraternes formandskandidat Heino Knudsen (S) og Dansk Folkepartis formandskandidat Peter Jacobsen i forbindelse med regionsrådsvalget.

Men hvad betyder det egentlig? 

quote Jeg har hørt Dansk Folkeparti sige en del ting, som flugter med mange af de ting, vi også vil

Heino Knudsen (S), formandskandidat, Region Sjælland

- Det betyder, at vi har haft en valgkamp, set fra min stol, der viser, at vi på mange vigtige områder, har fællesnævnere, siger Heino Knudsen. 

- Jeg har hørt Dansk Folkeparti sige en del ting, som flugter med mange af de ting, vi også vil. Blandt andet på arbejdsmiljøområdet - det pressede arbejdsmiljø, der er for alle vores 17.000 ansatte. Og så handler det også om, at vi gerne vil styrke den politiske styring. Så der er virkelig nogle områder, hvor jeg både hører diagnosen og løsninger, hvor jeg ser, der er nogle stærke fællesnævnere.

Jagter formandsposten

Dansk Folkepartis Peter Jacobsen går selv efter at overtage formandsposten efter den nuværende formand Jens Stenbæk (V). 

Kunne du finde på at pege på Peter Jacobsen?

- Vi har 11 mandater i regionsrådet i dag, og vi kæmper for at se, om vi ikke kan gå lidt frem ved valget. Og vi skal have maksimalt indflydelse ud af de stemmer, vi får. Derfor er vi også åbne overfor forskellige vælger-konstellationer, for det handler også om, at vores vælgere skal have noget ud af deres stemmer. Og en af de måder er, at vi kan sidde for bordenden, siger Heino Knudsen. 

quote Vi vil jo rigtig gerne have formandsposten

Heino Knudsen (S), formandskandidat, Region Sjælland

Så det er også for at sikre en formandspost? Får I Dansk Folkeparti over på jeres side, så mangler I kun tre mandater, før den er i hus.

- Det er klart, at det for mig handler meget om den politik, der skal føres. Vi vil jo rigtig gerne have formandsposten, men vi vil også føre en politik, hvor vi udnytter nogle af muligheder, vi har. Derfor er det også vigtigt for os at få et flertal, der vil samme politik. Derfor udelukker jeg ikke nogen samarbejder på forhånd, siger Heino Knudsen. 

Intet er sikkert i politik

Socialdemokratiet er ikke en del af noget valgforbund. Derimod er Dansk Folkeparti i valgforbund med Venstre, hvor de med det antal mandater, de har inden valget, kun mangler et mandat for at have et flertal. 

Venstre har inden valget 13 mandater og Dansk Folkeparti har syv. For at have et flertal skal man op på mindst 21 mandater.

Hvor sikker føler du dig? Dansk Folkeparti er i valgforbund med Venstre, så der er vel en sandsynlighed for, at de i stedet går den vej?

- Der er ikke noget, der er sikkert i politik. Det er, hvad jeg har oplevet i den her valgkamp. 

Hvilke overvejelser har du gjort dig, i forhold til at I ikke er i valgforbund?

- Enhedslisten, Alternativet og SF ville vi jo rigtig gerne have været i valgforbund med. Men det, de vurderede, var, at det var de store partier, som tager det ekstra mandat, og derfor ville de gerne være de mindre partier sammen, siger Heino Knudsen.

Så det er ikke noget, I selv har valgt – I er simpelthen bare ikke blevet inviteret, kan man sige?

- Ja, det er det. Det er jo den vurdering, de har lavet. Og det er sket på den anden fløj. Der er Venstre og DF godt nok gået sammen.

Ny spiller på banen

Heino Knudsens vej ind i regionen har ikke været den helt klassiske. Først sagde Annemarie Knigge fra Roskilde, som var partiets daværende formand, at hun ikke ville være formandskandidat. 

quote  Jeg føler mig på den politiske bane ikke mindre erfaren

Heino Knudsen (S), formandskandidat, Region Sjælland

Så blev det Susanne Lundvald fra Næstved, som stillede op, men hun var et halvt år forinden blevet væltet som gruppeformand i regionsrådet. Derfor endte det med,at Heino Knudsen blev valgt. Uden modkandidat. 

Hvordan ser ud dine chancer? Du er jo en lidt uerfaren herre i det her spil.

- Jeg ser mine chancer som rigtig gode. Konstellationerne er helt åbne. Og ved at Stenbæk stopper, så skal vi have en ny formand uanset. Så vi tror på, at det lykkes. Men vi er også ydmyge omkring opgaven. Og der er det jo helt afgørende, at vi får valgkampen ført helt i hus, for det kan være det afgørende, siger Heino Knudsen.

Siden 2013 har Heino Knudsen siddet i byrådet i Lolland Kommune, men er altså uerfaren, når det kommer til regionsrådsarbejdet.

Tror du, det har noget at sige, at du ikke har erfaring?

- Jeg føler mig på den politiske bane ikke mindre erfaren. Jeg kommer med en kommunalpolitisk baggrund, og det er også noget, jeg gerne vil føre over til regionen, så det kommer tættere på borgere. Der trænger til nye øjne på regionsarbejdet. Så jeg ser det egentlig som en fordel, siger Heino Knudsen.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra Peter Jacobsen (DF), men det har endnu ikke været muligt.


Nyhedsoverblik