Flere unge vil have både svendebrev og studenterhue

Unge søger i stigende grad ind på uddannelser hos ZBC, der kombinerer studentereksamen med faglært uddannelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere unge har fået øjnene op for muligheden for at få sig en studentereksamen samtidig med, at de bliver udlært som for eksempel bager, automekaniker eller anlægsgartner.

ZBC har nemlig oplevet en fremgang på skolens erhvervsuddannelser, og særligt EUX-uddannelserne, hvor man kombinerer erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen og bliver faglært og student samtidig, er populære blandt de unge.

quote Med en EUX-uddannelse kan de unge både tage et faglært arbejde eller læse videre, så de står virkeligt stærkt

Michael Kaas-Andersen, direktør for ZBC

I år er 203 unge blevet optaget på en EUX-uddannelse på ZBC. Sidste år blev 167 unge optaget. At flere unge drømmer om både studenterhue og en fremtid som faglært vækker begejstring hos direktøren for ZBC, Michael Kaas-Andersen.

- Med en EUX-uddannelse kan de unge både tage et faglært arbejde eller læse videre, så de står virkeligt stærkt. Derfor er jeg glad for, at flere unge har fået øjnene op for EUX-uddannelserne, udtaler han i en pressemeddelelse.

Danmark mangler snart faglært arbejdskraft

Alt i alt har ZBC optaget 507 elever på erhvervsuddannelsernes grundforløb 1. Det er en lille stigning i forhold til 2018, hvor 501 blev optaget.

- Lige nu bliver ungdomsårgangene mindre, så jeg er godt tilfreds med, at vi har fremgang på vores erhvervsuddannelser. Danmark kommer i den grad til at mangle faglært arbejdskraft, så at flere vælger en fremtid som faglært er en helt afgørende forudsætning for vækst i samfundet, siger Michael Kaas-Andersen.

Læs også
Ny type studenter springer ud - og de kan noget helt særligt
Læs også
Ny type studenter springer ud - og de kan noget helt særligt

Mens der er fremgang for erhvervsuddannelserne på ZBC, ser det anderledes ud på skolens SOSU-uddannelser. Her er 183 elever blevet optaget. Sidste år var optagetallet 288.

Men i 2018 var optaget på SOSU-uddannelserne rekordhøjt, så optaget i år måler sig nogenlunde med antallet af elever året før, vurdere uddannelsesinstitutionen.

Nye adgangskrav rammer gymnasierne

Landets gymnasier er også begyndt på et nyt skoleår. I år er der indført nye adgangskrav, og som ventet har det betydet, at færre elever er blevet optaget på en gymnasial uddannelse.

Det gælder også på ZBC’s erhvervsrettede gymnasier i særligt Ringsted og Næstved. ZBC’s gymnasium i Slagelse har dog oplevet en lille fremgang i antallet af elever.

EUX anlægsgartner
Læs også
21-årige Laura er Danmarks første EUX-anlægsgartner
EUX anlægsgartner
Læs også
21-årige Laura er Danmarks første EUX-anlægsgartner

- De faldende elevtal på gymnasierne er resultatet af et indviklet optagelsessystem, hvor eleverne med rette har haft svært ved at gennemskue, hvad der skal til for at få en plads på gymnasiet. Jeg håber derfor, at ministeren vil arbejde for at indføre mere enkle optagelseskrav, siger Michael Kaas-Andersen.

Hos ZBC, der er fusioneret med SOSU Sjælland og Selandia, har man afdelinger i Holbæk, Køge, Ringsted, Roskilde, Næstved, Slagelse og Vordingborg


Nyhedsoverblik