Flere piger bliver HPV-vaccineret i regionen

På fire måneder er endnu flere piger blevet vaccineret mod livmoderhalskræft, viser nye tal.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Man har tidligere hørt om de mange bivirkninger, der kan være ved HPV-vaccinen. Alligevel har flere piger fra Vest- og Sydsjælland valgt at lade sig vaccinere. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.

I en fire måneders periode fra april 2017 til august 2017 er der sket en stigning. 51 procent piger født i 2002 og 27% af piger født i 2003 er nu færdigvaccinerede. Hvad angår årgang 2004, har 20 procent fået det sidste stik, hvilket svarer til en fordobling i antallet af færdigvaccinerede.

- Vi vil gerne have, at vaccinationsdækningen kommer op på 95%, fordi man så opnår en flokimmunitet, siger Christian Jensen, der er praktiserende læge i Lægehuset Remisen i Præstø.

quote Vi vil gerne have, at vaccinationsdækningen kommer op på 95%, fordi man så opnår en flokimmunitet

Christian Jensen, praktiserende læge

Gratis for piger

Christian Jensen har særligt fokus på netop HPV-vaccinationen i sin praksis. Derfor anbefaler han også vaccinationen til sine klienter.

- HPV-virus er jo årsag til flere former for kræft. Ikke kun livmoderhalskræft, men også kræft i endetarmen, peniskræft og formentlig også kræft i halsen. Det er nogle kræftformer, der er ubehagelige at få, og som er svære at behandle, siger han.

HPV-vaccinen er gratis for piger til man fylder 18 år. I Danmark skal man være 12 år, før man kan få vaccinationen og gerne inden seksuel debut.

- Man skal ikke være seksuel aktiv i ret lang tid, før man potentielt er inficeret med en eller flere HPV-typer, siger Christian Jensen.

quote Man skal ikke være seksuel aktiv i ret lang tid, før man potentielt er inficeret med en eller flere HPV-typer.

Christian Jensen, læge

Vil vaccineres

Katrine Nørgaard fra Præstø fylder 12 år til november. Selvom der er lidt tid at løbe på endnu, har hun allerede truffet beslutningen om at blive HPV-vaccineret.

- Jeg har i hvert fald ikke lyst til at blive syg og få kræft.

- Jeg har hørt om mange andre, der har fået kræft. Også på min skole. Derfor har jeg ikke lyst til det, for det lyder meget ubehageligt, siger hun.

Mor var i tvivl

Katrine Nørgaards mor derimod har længe været i tvivl, efter hun har læst om folk, der har mistænkt vaccinen for at have medført bivirkninger som kronisk træthed og kronisk smertesyndrom hos yngre piger.

Men efter en længere samtale med sin læge og med sin datters beslutsomhed er hun blevet overbevist.

- Jeg er slet ikke i tvivl mere, efter jeg har talt med min læge om det. Heller ikke fordi Katrine selv blev aktiv og deltog i snakken. Så skal hun have sin vaccine. Absolut, lyder det.


Nyhedsoverblik