Kirkegårde plaget af tyverier fra gravsteder: - Det er krænkende

Tyvene har blandt andet stjålet metalkæderne på gravstederne her på Godsted Kirkegård. Foto: Flemming Gjøtterup Jensen

Flere kirkegårde på Lolland har været udsat for tyverier fra gravsteder. Politiet mistænker metaltyve for at stå bag.

Det var et kedeligt syn, der mødte graver René Lærke Hansen lige inden søndagens gudstjeneste ved Godsted Kirke på Lolland.

Fra flere af kirkegårdens gravsteder var der blevet stjålet metalkæder og metalbomme, der fungerer som indgange til gravstederne.

Det er krænkende og horribelt, at folk ikke kan have deres efterladte i fred

René Lærke Hansen, graver på Godsted Kirke

- Kæderne og bommene var brækket af og fjernet, og det har sikkert ikke taget mere end ti minutter, siger René Lærke Hansen og forsætter.

- Det er krænkende og horribelt, at folk ikke kan have deres efterladte i fred. En kirkegård er i min verden et sted, hvor man kan komme og mindes, så det er helt utilstedeligt at stjæle.

Artiklen fortsætter under billederne.

Tyvene har blandt andet stjålet metalkæderne på gravstederne her på Godsted Kirkegård. Foto: Flemming Gjøtterup Jensen

Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Ifølge graveren drejer det sig om fem til seks gravsteder, der i tidsrummet torsdag nat til søndag morgen, har været udsat for tyveri.

- Vi plejer at gå i fred og passe vores arbejde og sørge for, at der er fint for de efterladte. Derfor er det så frækt, at nogen på groveste vis har skændet gravstederne, siger René Lærke Hansen.

Stjal fra familiegravsted

Det var en efterladt, som før søndagens gudstjeneste bemærkede, at der manglede noget på hans forældres gravsted.

- Han spurgte mig, om jeg havde taget kæden, og det havde jeg altså ikke. Men da vi gik rundt på kirkegården, kunne vi se, at der også var forsvundet ting fra flere andre gravsteder.

- Det er helt utilstedeligt. Der er ikke kommet nogen til skade, men det er princippet i forbrydelsen, og han virkede noget stødt over det, fortæller René Lærke Hansen.

Sagen blev efterfølgende anmeldt til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Nu skal menighedsrådet vurdere, om der skal sættes overvågning op på kirkegården.

Sognepræst Stine Rugaard Sylvest ærgrer sig over tyverierne, fordi det kan ramme de efterladte hårdt.

- Det er rigtig, rigtig trist. Man kan som efterladt ikke lade være med at tage det personligt, fordi det rammer rigtig dybt. Så ved at det er flere gravstedet, kan vi fortælle de pårørende, at der ikke er noget personligt i det, selvom det rammer dem personligt, siger hun.

Tyve risikerer bøder

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi arbejder man blandt andet med den teori, at jernkæderne er blevet stjålet og skal sælges til en skrothandler

- Nogen synes åbenbart, at det er interessant at tage kæderne, fordi man kan få indløst nogle penge for dem. Det er ikke alverden, men kæderne har selvfølgelig en eller anden værdi, siger Bo von Würden, politikommissær ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi.

Tyveriet sker efter en del andre metaltyverier, der ifølge Lolland-Falsters Folketidende har fundet sted på kirkegårde på Lolland fra torsdag til fredag.

Hvis tyvene bliver fanget, vil straffen være den samme som ved for eksempel butikstyveri, hvor minimumsstraffen er en bøde samt en plet på straffeattesten.

- Vi har ikke særlig meget at gå efter i sagen, så hvis nogen har set noget mistænkeligt ved kirkegården, må de gerne henvende sig, siger Bo von Würden.

Hvis man har oplysninger i sagen, kan man kontakte politiet på telefon 1-1-4.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App